GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella

Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
FED U GLAVNOJ ULOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 08:52
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ulagači će ovu godinu pamtiti po najsnažnijem rastu kamata u posljednjih 40 godina, no pitanje je koliko će morati čekati prije nego što uslijedi "Fed pivot", koji je vjerojatno ključni uvjet za pokretanje bikovskog trenda.

Zaduživanje je prošle godine bilo smiješno jeftino, no sada su kamate već na normalnim razinama koje financijskim tržištima, razmaženim poplavom likvidnosti od 2008. godine, djeluju prilično nenormalno. Pa, tempo stezanja je stvarno žestok, naime Fed ove godine ne podiže kamate za 25 ili 50 baznih bodova, nego za 75. Nastavi li tako oštro i sredinom prosinca, kamata će skočiti s nule ove godine na 4,50 posto. Ovo što se događa jako podsjeća na kraj 70-ih, kada je inflacija također bila vrlo visoka. Godine 1978. kamatna stopa Fed-a, po kojoj komercijalne banke posuđuju novac preko noći, porasla je sa 6,75 na 10,0 posto, zatim je 1979., kada je Paul Volcker već bio na vrhu središnje banke, porasla na 14,0 posto, a 1980. čak na 20 posto.

Nije moguće da stope porastu tako visoko kao tada, ali će ključna stopa gotovo sigurno dosegnuti i premašiti 5,0 posto prije nego što inflacija, trenutno Fedov neprijatelj broj jedan, padne značajnije i prije nego što Fed najavi smanjenje ili čak preokret monetarna politika (Fed pivot). Vrhunac ciklusa očekuje se u lipnju. Više kamatne stope pogodile su većinu dijelova gospodarstva. Tržišta nekretnina se hlade, a pogođen je i tehnološki sektor, čiji daljnji rast uvelike ovisi o niskim kamatnim stopama.

Meta, Amazon i Twitter već idu u masovna otpuštanja. Ali za sada, čak i nauštrb opsežnih fiskalnih poticaja tijekom epidemije, potrošnja je još uvijek u dobrom ritmu (potražnja je velika i za novim automobilima, ali i za ulaznicama za koncert Taylor Swift), kao i tržište rada (nezaposlenost u SAD-u je na 3,70 posto), pri čemu će se po svemu sudeći učinci zaoštravanja monetarne politike vidjeti tek nakon nekoliko mjeseci odgode.

Bilo da su dionice već zrele za kupnju, ne mogu se udružiti ni s najvećim investicijskim bankama. Posljednjih dana Goldman Sachs je upozorio da medvjeđa kretanja još nisu gotova, a strateg banke Morgan Stanley Mike Wilson kaže da se već nude mnoge velike prilike za kupnju. Da je makroekonomsko okruženje vrlo neizvjesno, a svaka svježa vijest može brzo poljuljati povjerenje, primjećuje se i ovoga tjedna na Wall Streetu.

Kad su u ponedjeljak iz Kine stigle vijesti da se epidemija pojačava (i da se ponovno prijete zatvaranja), burzovni indeksi nisu se mogli otresti negativnog predznaka, a u utorak su stigle ohrabrujuće vijesti iz trgovca elektronikom Best Buy (dionice su skočile 13 posto, nakon što je tvrtka podigla svoje procjene za fiskalnu 2023.) pa su indeksi ponovno porasli. Dow Jones ponovno se popeo iznad 34 tisuće bodova prvi put od kolovoza.

Tagovi: tržište kapitala, Paul Volcker, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
DOBRA GODINA
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
ANALIZA - Uspješna sezona izvještavanja o poslovnim rezultatima SBITOP kompanija je iza nas. Dividendni prinos tradicionalno je visok na slovenskom tržištu, gdje poduzeća imaju vrlo stabilnu i dugoročnu politiku dividendi.
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
MINI POBUNA
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
KOMENTAR - U Kini već nekoliko desetljeća nije bilo tako velikih prosvjeda kao proteklih dana. Na meti kritika je državni i partijski šef Xi Jinping.
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KOLUMNA - Prosvjedi u Kini negativno su utjecali i na zapadne burze koje su se jesenas snažno oporavile, ali treba biti spreman na nove padove, a možda i na ponavljanje scenarija od prije dva desetljeća.
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE