GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boksač dječje vedrine

Boksač dječje vedrine
ODLAZAK VELIKANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 19:07
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Umro je Jean-Paul Belmondo, nacionalno blago, rekao je predsjednik Francuske, Emmanuel Macron.

Uistinu, Belmondo – taj ''lijepi svijet'' francuskog novog vala koji nas je osvojio svojom autentičnošću, promijenio je paradigmu tadašnje filmografije zasjenjujući holivudsku superiornu filmsku produkciju s europskom odnosno francuskom.

Šezdesete i sedamdesete godine bile su obilježene snažnom ekspanzijom francuskog filma. Ako je sva kinematografija i krenula s prvim filmom braće Lumiere, ona je svojevrsni vrhunac doživjela upravo kroz francuski ''beletristički'' novi val koji se ogledao kako kroz komediju tako i kroz akcijske, krimi filmove, mjuzikle i melodrame. Vrijeme koje je rađalo svjetske divove filmografije u Francuskoj je uzdiglo mnoga glumačka imena na pijedestal, a među inima jedan od zasigurno najvećih je Belmondo. Kad sam javio majci o smrti poznatog glumca reakcija je bila kao da je riječ o nekome iz uže familije.

A Belmondo to uistinu i jest bio. Macho muškarac koji se pojavio ni kriv ni dužan u filmu ''Do posljednjeg daha'', postao je omiljeni glumac u žena i uzor muškarcima koji su u njemu vidjeli model ili obrazac za uspješno osvajanje žena. Gotovo da i nije bilo mjeseca, a da, u ono vrijeme Jugoslavije, nisu bili prikazivani filmovi s Belmondom. Nedjeljni večernji termini u kojima se skupljao adrenalin za radni tjedan ispunjen daleko smislenijim kriminalističkim zapletima od onih koji su dolazili preko bare.

Belmondo je snimio osamdesetak filmova, no u toj linearnoj prolaznosti karijere on nikada nije gubio svoj šarm, privlačnost, seksipil i talent. Iako osporavan od strane francuske Akademije, na koju je primljen tek iz trećeg pokušaja, jer da ima lice boksača, neprivlačno i nefilmično, Belmondo je imao zacrtani put i volju da dokaže suprotno.

Odlučivši se za karijeru glumca u komercijalnim filmovima, razočarao je mnoge konzervativne, tradicionalne filmaše, no on je, kao što i književnici pribjegavaju beletristici, odlučio ponuditi pitku dubinu koju postižu samo ingeniozni umjetnici. U tom svom karuselu napetih radnji, brzih automobila, lijepih žena, uspio je izbjeći banaliziranje svog lika dajući mu uvijek autentičnost i potvrdu filmske realnosti koju smo prisvajali na sebe identificirajući se s glavnim junakom te težeći ispravnosti životnih stavova i odlučnosti pri donošenju istih. Belmondo je bio francusko nacionalno blago no i svjetska baština.

Žal je tim veća jer nas pomalo napuštaju istinske zvijezde kinematografije, stvarni uzori koji nisu desetljećima izgubili svoj sjaj. U moru instant filmskih hitova i zvijezda, one trajnosjajeće ne gasnu ni nakon svog odlaska. Zato i odlazak Belmonda, u, priznat ćete, visokoj životnoj dobi, ne znači kraj, jer legendom je postao za života, a legende nikada ne umiru.

Možemo samo zahvaliti HRT3 što je imao serijal filmova s Belmondom. Nove generacije filmoljubaca tako su dobile iznimnu priliku za edukaciju o pravoj filmskoj umjetnosti, francuskoj, koja je temelj osnovnog znanja o filmu. Dok razmišljam o svim tim stupovima sedme umjetnosti na pamet mi dođe misao; SAD je imao svog Paula Newmana, dok je Europa u suprotnom kutu imala svog Belmonda. Boksača dječje vedrine kojeg ćemo zauvijek pamtiti po onom iskričavom pogledu fakina, macho muškarca kakav se danas više ne rađa.

Tagovi: Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Emmanuel Macron, Do posljednjeg daha
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE