GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bliži se kraj razdoblja oštrije monetarne politike

Bliži se kraj razdoblja oštrije monetarne politike
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2023 / 08:10
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Razina inflacije u SAD-u i najnoviji američki makroekonomski podaci sugeriraju da bi ove godine moglo doći do kraja zaoštravanja monetarne politike u Americi.

Uz ekonomsku slabost i očekivani daljnji pad inflacije, moguće je da Fed vjerojatno neće podići kamatne stope sljedeći tjedan. Naime, smanjenje kamatnih stopa možemo očekivati pred kraj godine, pri čemu još uvijek postoji mogućnost privremenog povećanja kamatnih stopa prije spomenutog očekivanog smanjenja. Tržišni uvjeti sada su uravnoteženiji u SAD-u, a nakon intenzivnih povećanja kamatnih stopa u prošloj godini, čini se da su dužnosnici Feda konačno spremni procijeniti posljedice trenutačne stroge monetarne politike.

Nedavno objavljeni podaci upućuju na pesimističniju sliku gospodarstva eurozone, gdje prvenstveno svjedočimo negativnom rastu potrošnje kućanstava zbog visokih cijena i viših kamata. Gospodarstvo eurozone neočekivano je palo za 0,1 posto u prvom tromjesečju 2023., u usporedbi s prvim procjenama o skromnom rastu od 0,1 posto. Osim toga, revidirani podaci za posljednje tromjesečje prošle godine pokazuju pad BDP-a od 0,1%, što znači da je eurozona sada u tehničkoj recesiji. Maloprodaja je zabilježila negativan rast u posljednja dva kvartala, a tvorničke narudžbe u Njemačkoj pale su za 10,7 posto u ožujku, što je najveći jednomjesečni pad narudžbi od pandemije COVID-19.

S pozitivne strane valja istaknuti da je kompozitni PMI indeks za eurozonu u travnju i svibnju premašio 50 bodova, što ukazuje na očekivani rast BDP-a u drugom tromjesečju u Europi. Podaci za svibanj pokazuju da je aktivnost u uslužnom sektoru dodatno rasla, iako sporije, dok je proizvodna proizvodnja pala zbog pogoršanja narudžbi.

Što se tiče kamatnih stopa, očekuje se da će Europska središnja banka (ECB) sljedećeg tjedna povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a isto se može očekivati i u srpnju.

Nedavno smo bili svjedoci povećane javne potrošnje za infrastrukturne projekte u raznim regijama poput Europe, SAD-a i Indije. Ovaj trend donosi prilike za rast i profitabilnost za tvrtke koje posluju u sektoru materijala kao što su građevinski materijali, metali, kemikalije, papir i drugi srodni proizvodi.

U SAD-u, američki Kongres predvidio je proračun za velika ulaganja u sektore transporta, energije, vode i tehnologije u sljedećih pet do deset godina. Ova povećana javna potrošnja potaknut će potražnju za građevinskim materijalima, čelikom, cementom, betonom i drugim sirovinama potrebnim za provedbu infrastrukturnih projekata. Tvrtke kao što su BASF, Cemex, Dow i PPG Industries uključene u proizvodnju ovih materijala vjerojatno će imati koristi od ove povećane potražnje.

Slično tome, u Europi je program NextGenerationEU predvidio velika ulaganja u infrastrukturu, zelenu energiju i održive projekte. Povećanje financiranja Europskog zelenog plana potaknut će potražnju za građevinskim materijalima, energetskim tehnologijama i drugim materijalima potrebnim za održive infrastrukturne projekte. To otvara mogućnosti za tvrtke kao što su Sigma Lithium, Patriot Battery Metals i druge koje su specijalizirane za proizvodnju litijevih baterija i drugih komponenti za obnovljive izvore energije.

U Indiji je također u tijeku velika državna potrošnja na infrastrukturu. Nacionalni infrastrukturni program (NIP) predviđa provedbu niza projekata u sektorima kao što su ceste, željeznice, energetika i vodni resursi. Povećana potražnja za građevinskim materijalima, čelikom, cementom i drugim sirovinama potrebnim za ove projekte ići će u korist tvrtkama koje posluju u sektoru materijala.

Tagovi: kamate, Fed, ECB, Federalne rezerve, infrastruktura, industrija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
SIGNALI
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
ANALIZA - Vrijednost američkog dolara nastavlja rasti. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošlog je tjedna porastao manje od očekivanog na 204.000, dodajući znakove snažnog tržišta rada.
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE