GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bliži se kraj razdoblja oštrije monetarne politike

Bliži se kraj razdoblja oštrije monetarne politike
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2023 / 08:10
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Razina inflacije u SAD-u i najnoviji američki makroekonomski podaci sugeriraju da bi ove godine moglo doći do kraja zaoštravanja monetarne politike u Americi.

Uz ekonomsku slabost i očekivani daljnji pad inflacije, moguće je da Fed vjerojatno neće podići kamatne stope sljedeći tjedan. Naime, smanjenje kamatnih stopa možemo očekivati pred kraj godine, pri čemu još uvijek postoji mogućnost privremenog povećanja kamatnih stopa prije spomenutog očekivanog smanjenja. Tržišni uvjeti sada su uravnoteženiji u SAD-u, a nakon intenzivnih povećanja kamatnih stopa u prošloj godini, čini se da su dužnosnici Feda konačno spremni procijeniti posljedice trenutačne stroge monetarne politike.

Nedavno objavljeni podaci upućuju na pesimističniju sliku gospodarstva eurozone, gdje prvenstveno svjedočimo negativnom rastu potrošnje kućanstava zbog visokih cijena i viših kamata. Gospodarstvo eurozone neočekivano je palo za 0,1 posto u prvom tromjesečju 2023., u usporedbi s prvim procjenama o skromnom rastu od 0,1 posto. Osim toga, revidirani podaci za posljednje tromjesečje prošle godine pokazuju pad BDP-a od 0,1%, što znači da je eurozona sada u tehničkoj recesiji. Maloprodaja je zabilježila negativan rast u posljednja dva kvartala, a tvorničke narudžbe u Njemačkoj pale su za 10,7 posto u ožujku, što je najveći jednomjesečni pad narudžbi od pandemije COVID-19.

S pozitivne strane valja istaknuti da je kompozitni PMI indeks za eurozonu u travnju i svibnju premašio 50 bodova, što ukazuje na očekivani rast BDP-a u drugom tromjesečju u Europi. Podaci za svibanj pokazuju da je aktivnost u uslužnom sektoru dodatno rasla, iako sporije, dok je proizvodna proizvodnja pala zbog pogoršanja narudžbi.

Što se tiče kamatnih stopa, očekuje se da će Europska središnja banka (ECB) sljedećeg tjedna povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a isto se može očekivati i u srpnju.

Nedavno smo bili svjedoci povećane javne potrošnje za infrastrukturne projekte u raznim regijama poput Europe, SAD-a i Indije. Ovaj trend donosi prilike za rast i profitabilnost za tvrtke koje posluju u sektoru materijala kao što su građevinski materijali, metali, kemikalije, papir i drugi srodni proizvodi.

U SAD-u, američki Kongres predvidio je proračun za velika ulaganja u sektore transporta, energije, vode i tehnologije u sljedećih pet do deset godina. Ova povećana javna potrošnja potaknut će potražnju za građevinskim materijalima, čelikom, cementom, betonom i drugim sirovinama potrebnim za provedbu infrastrukturnih projekata. Tvrtke kao što su BASF, Cemex, Dow i PPG Industries uključene u proizvodnju ovih materijala vjerojatno će imati koristi od ove povećane potražnje.

Slično tome, u Europi je program NextGenerationEU predvidio velika ulaganja u infrastrukturu, zelenu energiju i održive projekte. Povećanje financiranja Europskog zelenog plana potaknut će potražnju za građevinskim materijalima, energetskim tehnologijama i drugim materijalima potrebnim za održive infrastrukturne projekte. To otvara mogućnosti za tvrtke kao što su Sigma Lithium, Patriot Battery Metals i druge koje su specijalizirane za proizvodnju litijevih baterija i drugih komponenti za obnovljive izvore energije.

U Indiji je također u tijeku velika državna potrošnja na infrastrukturu. Nacionalni infrastrukturni program (NIP) predviđa provedbu niza projekata u sektorima kao što su ceste, željeznice, energetika i vodni resursi. Povećana potražnja za građevinskim materijalima, čelikom, cementom i drugim sirovinama potrebnim za ove projekte ići će u korist tvrtkama koje posluju u sektoru materijala.

Tagovi: kamate, Fed, ECB, Federalne rezerve, infrastruktura, industrija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE