GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin sve više zamjenjuje zlato, a JPMorgan ima važnu poruku za investitore

Bitcoin sve više zamjenjuje zlato, a JPMorgan ima važnu poruku za investitore
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2021 / 17:02
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Vrijednost bitcoina iznosila je u subotu navečer dobrih 48 tisuća dolara, a od najvažnijih kriptovaluta samo je ethereum bio u zelenom, znatno premašujući razinu od 1.600 dolara.

Bitcoin očito ima "problema" sa značajnom psihološkom razinom od 50.000 USD i ne uspijeva se dugo zadržati iznad nje.

Iako posljednjih dana nije postavljao nove rekorde, svi oni temelji koji su ga lansirali tako visoko ostali su nepromijenjeni. U očima investitora to je digitalno zlato, zaštita od svih ekscesa koje će neizbježno uzrokovati divlje tiskanje novca u režiji središnjih banaka, odnosno prije svega visoka inflacija i devalvacija klasičnih valuta. Kako cijene zlata već nekoliko mjeseci lagano opadaju, postaje sve jasnije da je bitcoin doista preuzeo njegovu ulogu u mnogim portfeljima velikih igrača.

Investicije u ETF-ove prekrivene zlatom opadaju (ili bolje rečeno, to su odljevi), a s druge strane raste interes za sve investicije povezane s kriptovalutama. To dokazuje i nedavna analiza financijskog portala Bloomberg, gdje su napisali da je prošla godina označila prekretnicu u percepciji bitcoina u očima institucionalnih investitora.

Kako svijet postaje sve digitalniji, Bloomberg vjeruje da će uloga bitcoina i dalje rasti, pa je jasno da će ove godine biti njegova šesteroznamenkasta vrijednost biti na dohvat ruke.

Strateg JPMorgana savjetuje svojim klijentima da ulože određeni postotak svoje ušteđevine u bitcoin, a poznati menadžer imovine Jim Paulsen žali što ne može kupovati bitcoin.

"Kod bitcoina mi se sviđa što je kretanje njegove cijene neovisno o dionicama", rekao je Paulsen.

Međutim, to nije u potpunosti točno, jer smo često vidjeli da su se kriptovalute kretale u istom smjeru tijekom previranja na burzama. Kao jedan od razloga što je bitcoin nedavno pao ispod 50.000 američkih dolara, naveli su pad na obvezničkim tržištima i jačanje dolara, koji je dosegnuo najvišu razinu od četiri mjeseca u odnosu na košaricu valuta.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, zlato, JPMorgan, Bloomberg, inflacija, dolar, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE