GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biseri sa zatvorenih sjednica Vlade

Biseri sa zatvorenih sjednica Vlade
SIVA ZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2021 / 16:57
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Tjedna priopćenja sa zatvorenih sjednica Vlade Republike Hrvatske još jedan su pokazatelj političkih borbi za fotelje što nije za širu publiku.

Na otvorenom dijelu sjednice sve protječe glatko. Veliki Vođa najavi, ministar referira, nitko ne propituje, tek podigne ili ne podigne ruku na pitanje tko je "za". Zar bi netko imao šta nadodati ili ne daj Bože biti protiv? Tada bi uslijedilo ono čuveno, "pišite razrješenja".

Međutim, onaj zanimljiviji dio sjednice o kadrovskoj politici u Vladi i državnim i javnim poduzećima odvija se na zatvorenom dijelu sjednice vlade. Jer, tu pak može doći do izražaja snaga pojedinih ministara, snaga njihove baze od koje se očekuje određen broj glasova, tu se razgovara o obećanjima koje je veliki Vođa dao koalicijskim partnerima i slično, transparentno i demokratski. Na tom dijelu sjednice se raspravlja, a javnost rasprave mogla bi štetiti dojmu o jedinstvu Vlade i idili s koalicijskim partnerima.

Tu imamo tri vrste imenovanja, postavljenja. Što se tiče političkih funkcija još se jednim dijelom na neke od njih imenuje odlukom Vlade. To je transparentno. Vlada je imenovala toga i toga na tu i tu funkciju.

Temeljem javnog poziva Vlada šalje odluke o imenovanju u Hrvatski sabor na potvrdu, tu je 76 glasača i problem je riješen. U istu kategoriju, može se reći, spadaju i ona imenovanja koja Vlada provela temeljem provedenog postupka po natječaju. Natječaj je proveden sa svim zakonskim rokovima, otvoren je bio koliko zakon kaže, odluka se temeljem propisanih uvjeta donijela u roku, protekao i žalbeni postupak i "naš" kandidat je imenovan. Tako smo se dogovorili.

Ali najzanimljiviji dio, koji je po meni često na rubu zakona, jest onaj kada Vlada daje nekom, jer mu istječe mandat, ovlaštenje za obavljanje poslova do imenovanja temeljem provedenog postupka po natječaju i to najduže do šest mjeseci. U nekim slučajevima ovlaštenje se daje i na još šest i još šest mjeseci. E, to je problem i tu se raspravlja, bolje reći ne uspijevaju "kerumovski" dogovori.

Stalni čitatelj tih priopćenja po imenima tih osoba lako zaključuje u koji tabor spadaju, najveće stranke ili malih, koalicijskih partnera. Tu, pak, treba biti strpljiv i sačekati predvečerje jednog od kriznih glasačkih petaka. Tada "76." ruka riješi neizvjesnost svakog natječaja pa neki ostanu još jedan mandat ili dođu neki novi.

P.S. Takav način kadroviranja podobnih i dogovorenih, a ne sposobnih, dovodi do posljedica koje se rješavaju na otvorenom dijelu sjednice. Najzanimljiviji je onaj dio u kojem Vlada daje suglasnost pojedinim gradovima i općinama da se zaduže kod komercijalnih banaka. Ne piše koliko, niti zašto i tako na skoro svakoj sjednici po nekoliko odobrenih zaduženja. Ima tu i višestrukih odobrenja, ali i onim sredinama koje se u komunikaciji s javnošću predstavljaju, prodaju, u drugom svjetlu.

Tagovi: zatovrene sjednice vlade, Andrej Plenković, imenovanja i razrješenja, Sabor RH
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE