GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bidenov ekonomski plan mogao bi biti put u katastrofu

Bidenov ekonomski plan mogao bi biti put u katastrofu
PREVISOK DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2021 / 16:47
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Donald Trump napuhao je javni dug SAD-a za 7 bilijuna dolara (na 27 bilijuna dolara) za vrijeme svog predsjedništva, a Joe Biden taj će iznos i nadmašiti. Vrijeme stezanja remena jednostavno nije primjereno.

Biden je najavio paket spašavanja od 1,9 bilijuna dolara za pomoć stanovništvu i tvrtkama ovog tjedna nakon što su SAD prošlog mjeseca već usvojili fiskalni paket od 900 milijardi dolara. Čak tisuću milijardi dolara bi otišao, ako Bidenov prijedlog odobri Senat, na račune Amerikanaca s nižim prihodima koji bi primali 2000 dolara mjesečno (prije 600, sada još 1400 dolara). Situacija je naravno vrlo napeta zbog epidemije, tržište rada je pod pritiskom, u posljednjih tjedan dana 965 tisuća Amerikanaca koji su ostali bez posla prijavilo se za novčane naknade, što je značajan porast u odnosu na tjedan prije (784 tisuće). Sa 6,7 posto, stopa nezaposlenosti i dalje je znatno iznad vrhova postignutih u financijskoj krizi 2008. godine.

Joe Biden najavio je paket fiskalne pomoći u iznosu od 1,9 bilijuna dolara i imenovao Garyja Genslera, koji je predsjedavao Komisijom za trgovinu robom i ročnicama u razdoblju od 2009. do 2014. godine, za prvog čovjeka američkog regulatora vrijednosnih papira SEC. Budući da je Gensler u Obaminoj administraciji podržao usvajanje Dodd-Frankovog zakona, koji sprječava banke da preuzmu pretjerane rizike, financijska industrija na Wall Streetu zasigurno nije najsretnija njegovim imenovanjem na čelo SEC-a.

Nova prognoza tako velikog poticajnog paketa trebala bi biti najbolja osnova za daljnji rast indeksa dionica (puno novca koji u financijski sustav dolazi od središnjih banaka i vlada završi na burzama), ali takve astronomske brojke također izazivaju zabrinutost oko toga gdje će sve to završiti.

Američki javni dug već iznosi 27 bilijuna dolara i premašio je vrijednost godišnjeg BDP-a. U SAD-u, gdje se dolari mogu tiskati po volji, to čak i nije takav problem, zabrinjavajuće je što su sve vrste imovine napuhane. David Neuhauser, direktor hedge fonda Livermore Partners, tako ističe da je situacija slična 1920-ima, što je na kraju dovelo do kraha burze epskih razmjera (započetog 1929. godine; za manje od tri godine S&P 500 srušio se za 86 posto) i do teške depresije.

Za sada nikoga ne brine ogromni javni dug svih razvijenih zemalja, a još manje novi i novi rekordi na financijskim tržištima. Čini se da će se rast nastaviti barem ove godine, jer središnje banke zasigurno još neće početi stezati remen. Larry Fink, prvi čovjek BlackRocka (najvećeg upravitelja imovine, budući da upravlja s rekordnih 8,68 bilijuna dolara), rekao je za CNBC da na Wall Streetu još uvijek ima mjesta za rast zbog nultih kamatnih stopa, čija se promjena ove godine ne očekuje.

Prema njegovim riječima, jedan od čimbenika koji će pozitivno utjecati na dionice je rekordna količina besplatnog novca koji čeka na mogućnosti ulaganja. Fink očekuje da će druga polovica ove godine biti isplativija od prve, jer će cjepivo protiv koronavirusa dotad već polučiti prve učinke.

Tagovi: Joe Biden, Donald Trump, Larry Fink, BlackRock, David Neuhauser, američki izbori, Wall Street, javni dug, američki dug, Velika depresija
PROČITAJ I OVO
Renesansa tehnološkog sektora
UZLET NASDAQA
Renesansa tehnološkog sektora
KOLUMNA - Iako je Apple svojim tromjesečnim rezultatima razočarao analitičare (prihodi pali za 5%), slično Alphabet i Amazon, tehnološki sektor u SAD-u ove godine doživljava pravu renesansu.
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE