GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden će vladati duboko podijeljenom zemljom

Biden će vladati duboko podijeljenom zemljom
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2020 / 22:28
Autor: Ines Pohl, Deutsche Welle
KOMENTAR - Dobar dio svijeta je danima zadržavao dah, i sada ponovo počinje disati. Trajalo je dugo i bilo je tijesno, ali na kraju je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa. Nakon samo jednog mandata aktualni predsjednik će morati napustiti Bijelu kuću 20. siječnja.

Tog dana će zakletvu položiti Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris. Trump je najavio da će pred pravosuđem dovesti ishod u pitanje, ali tu neće imati uspjeha.

Ovo su dobre vesti za svijet koji vjeruje u multilateralne dogovore i žudi za pouzdanom Amerikom. Za ljude koji vjeruju u smislenost NATO-a i Pariškog dogovora o klimi. Za poslovne ljude koji žele znati na čemu su. I za sve one koji vjeruju da su transatlantske veze važne za zajedništvo i snagu zapadnih demokracija.

No definitivno su prošla vremena u kojima su Sjedinjene Države bile voljne i spremne da gotovo same nose teret svjetskog policajca. Još je Barack Obama doktrinom „Leading from behind“ („Vodimo iz pozadine“) stavio do znanja da od Europe očekuje jači i financijski izdašniji angažman u vojnim pitanjima.

Donald Trump je načinio dodatni korak, a Joe Biden će nastaviti s tom strategijom – mada s više diplomatskog takta.

S predsednikom Bidenom SAD će ponovo biti partner na kojeg je moguće osloniti se. Ako je Europa ozbiljno shvatila alarm koji se oglasio tokom Trumpovog mandata, onda će možda zbilja biti ravnopravan partner Americi. Za to je potrebno da europski dio saveza konačno preuzme više odgovornosti.

No na unutrašnjem planu ishod izbora pruža manje razloga za optimizam. Donald Trump je ostavio pustoš. Dio njegovog stila bile su svjesne laži koje su trajno narušile povjerenje u demokratske procese i institucije. Mnogi Trumpovi birači nastavit će tvrditi kako su izbori bili ukradeni i lažirani.

Trumpove pristalice kriviti će Bidena za ekonomsko posrtanje s kojim će se SAD boriti narednih mjeseci, možda i godina. Neće ih zanimati što je ignorancija Donalda Trumpa dijelom odgovorna za posljedice pandemije u zemlji.

Trump je promijenio ovu zemlju u posljednje četiri godine. Demokrati su se nadali uvjerljivoj pobjedi kao dokazu da velika većina želi drukčiji kurs. Takva pobjeda se nije desila.

Borbeni poklič „America first“ doduše nije Trumpu donio drugi mandat. Ali poklič će još dugo odzvanjati. Donald Trump je omogućio mnogim Amerikancima otvoreno iskazivanje rasizma, ksenofobije i seksizma. Oni će to činiti i ubuduće.

Joe Biden je dobio izbore. Ali ni izbliza nije prevladao mržnju i podjele koje je posijao Donald Trump.

Tagovi: Joe Biden, Donald Trump, američki izbori, Barack Obama, Europska unija, NATO
PROČITAJ I OVO
Ratovi budućnosti vodit će se zbog baterija za električne automobile
PREDVIĐANJA
Ratovi budućnosti vodit će se zbog baterija za električne automobile
ANALIZA - Divovska nova bogatstva zaradit će se narednih godina i desetljeća proizvodnjom superbaterija, stvaranjem električnih vozila i rudarenjem metala i minerala potrebnih za njih.
Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
OPTIMIZAM
Ovakvog burzovnog optimizma nije bilo još od 1987.
ANALIZA - Investitori u razvijenim gospodarstvima bili su donedavno opterećni koronakrizom, ali sada vide svjetlo na kraju tunela sa sve pouzdanijim cjepivima. Uvjereni su u snažan gospodarski oporavak 2021.
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KORISNA ZNANJA
Deset korisnih aplikacija za život i poslovanje u velikom gradu
KOLUMNE - Mobilni telefoni na izvestan način danas predstavljaju našu ekstenziju, budući da ih gotovo ne ispuštamo iz ruku.
Posrnuli Bog nogometa
MARADONA
Posrnuli Bog nogometa
KOMENTAR - Usprkos svim svojim nedostacima, usprkos svim skandalima – Argentinci obožavaju „svog“ Diega Maradonu. Ali, ne samo zbog njegovog nogometnog genija, već i zbog toga što im je uvijek davao osjećaj da je jedan od njih, s istim brigama i nevoljama, i s istim slabostima i osjećanjima.
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
OSJETLJIVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
ANALIZA - U nametnutoj fizičkoj distanci i nemogućnosti uobičajenog odvijanja kulturnih aktivnosti u kulturnim prostorima, kriza COVID-19 i dalje oslabljuje već ionako krhak i osjetljiv sektor.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE