GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden će vladati duboko podijeljenom zemljom

Biden će vladati duboko podijeljenom zemljom
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2020 / 22:28
Autor: Ines Pohl, Deutsche Welle
KOMENTAR - Dobar dio svijeta je danima zadržavao dah, i sada ponovo počinje disati. Trajalo je dugo i bilo je tijesno, ali na kraju je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa. Nakon samo jednog mandata aktualni predsjednik će morati napustiti Bijelu kuću 20. siječnja.

Tog dana će zakletvu položiti Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris. Trump je najavio da će pred pravosuđem dovesti ishod u pitanje, ali tu neće imati uspjeha.

Ovo su dobre vesti za svijet koji vjeruje u multilateralne dogovore i žudi za pouzdanom Amerikom. Za ljude koji vjeruju u smislenost NATO-a i Pariškog dogovora o klimi. Za poslovne ljude koji žele znati na čemu su. I za sve one koji vjeruju da su transatlantske veze važne za zajedništvo i snagu zapadnih demokracija.

No definitivno su prošla vremena u kojima su Sjedinjene Države bile voljne i spremne da gotovo same nose teret svjetskog policajca. Još je Barack Obama doktrinom „Leading from behind“ („Vodimo iz pozadine“) stavio do znanja da od Europe očekuje jači i financijski izdašniji angažman u vojnim pitanjima.

Donald Trump je načinio dodatni korak, a Joe Biden će nastaviti s tom strategijom – mada s više diplomatskog takta.

S predsednikom Bidenom SAD će ponovo biti partner na kojeg je moguće osloniti se. Ako je Europa ozbiljno shvatila alarm koji se oglasio tokom Trumpovog mandata, onda će možda zbilja biti ravnopravan partner Americi. Za to je potrebno da europski dio saveza konačno preuzme više odgovornosti.

No na unutrašnjem planu ishod izbora pruža manje razloga za optimizam. Donald Trump je ostavio pustoš. Dio njegovog stila bile su svjesne laži koje su trajno narušile povjerenje u demokratske procese i institucije. Mnogi Trumpovi birači nastavit će tvrditi kako su izbori bili ukradeni i lažirani.

Trumpove pristalice kriviti će Bidena za ekonomsko posrtanje s kojim će se SAD boriti narednih mjeseci, možda i godina. Neće ih zanimati što je ignorancija Donalda Trumpa dijelom odgovorna za posljedice pandemije u zemlji.

Trump je promijenio ovu zemlju u posljednje četiri godine. Demokrati su se nadali uvjerljivoj pobjedi kao dokazu da velika većina želi drukčiji kurs. Takva pobjeda se nije desila.

Borbeni poklič „America first“ doduše nije Trumpu donio drugi mandat. Ali poklič će još dugo odzvanjati. Donald Trump je omogućio mnogim Amerikancima otvoreno iskazivanje rasizma, ksenofobije i seksizma. Oni će to činiti i ubuduće.

Joe Biden je dobio izbore. Ali ni izbliza nije prevladao mržnju i podjele koje je posijao Donald Trump.

Tagovi: Joe Biden, Donald Trump, američki izbori, Barack Obama, Europska unija, NATO
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE