GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bezgranični krediti Tome Medveda

Bezgranični krediti Tome Medveda
NALIČJE POLITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2021 / 19:45
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Bezgraničnih kredita kao i bezuvjetne ljubavi nema. Bankarski gledano, kredit se daje na određeni rok, s određenom dinamikom otplate, kamatama a proporcionalno tome traje i ljubav između banke i korisnika kredita. Kada se ugovorne odredbe prekrše, ljubav prestaje.

Ljudski, svaka ljubav traje do kraja života u onom romantičnom tumačenju, ali i onom potpisanom, dok nas smrt ne rastavi. Ali nisu rijetke situacije da je ljubav ograničena, preljubom, zlostavljanjem, alkoholizmom i slično.

I tako dođosmo do političkih kredita, do političke ljubavi. Zapravo političke ljubavi nema, ona se, posebice u našim uvjetima naziva poslušnost i odanost kao fasade osobnog interesa. Politički kredit, a samim tim i ta nekakva „ljubav“ itekako su ograničeni, limitirani, na određeno vrijeme dok nas djela, nedjela ne rastave. Nema tu sporazumne rastave, nema tu vraćanja dogovorenog kredita što političkom kreditu daje posebnu draž u odnosu na onaj bankarski.

Davatelj kredita, politički vođa naplaćuje se zajedno s tobom i s debelim kamatama a ti što si dao, dao si, što si uzeo, uzeo si. Ako si pretjerao u uzimanju i neposluhu umjesto zasluženog političkog mira kojim se plaća tvoja šutnja, slijedi i progon, često gori i bolniji od onoga bankarskog. Samo je jedna razlika. Banke nikada ne opraštaju, a politika vrlo često zažmiri na oba oka.

I tako dođosmo do političkog kredita bez limita, barem za sada. Jamstvo je generalski čin i ratni put. General Tomo Medved neupitni je junak Domovinskog rata, zavidnog ratnog puta na čelu najboljih ratnih postrojbi, ranjavan. Država se njemu kao i svim junacima Domovinskog rata odužila (još kratko vrijeme pa će svima s takvim statusom) pristojnim mirovinama, raznim dodacima, stambenim zbrinjavanjem, osobnim vozilima namijenjenim invalidima, posebnim bolnicama, toplicama, privilegijama članovima njihovim obiteljima. I neka, zaslužili su iako ne bi bilo loše provjeriti jesu li i baš svi u braniteljskom registru.

Politika je ipak zaključila da nisu svi za mirovine, da mogu političkim radom pomoći Domovini, stranci. Često puta se događa da za imenovanja na neke od funkcija nisu potrebna neka posebna stručna znanja ili iskustva tek čin, ali i utjecaj među braniteljskom populacijom. Posebno je mjesto u kvalifikacijama za visoke političke funkcije odigrao i poznati „tečaj domoljublja“ u šatoru pred Ministarstvom branitelja. I tako iz šatora, nekoliko koraka dalje i nekoliko katova iznad preselio se i general Tomo Medved imenovanjem na funkciju ministra hrvatskih branitelja. Brzo i na mjesto potpredsjednika vlade i što je također jako važno, potpredsjednika HDZ-a. Čin i partijska funkcija često nositeljima automatski usađuju osjećaj nedodirljivosti bez obzira na rad i rezultate. Zato su se borili.

Izborili su se i da izaberu svoj tim, ljude od povjerenja kako bi bili sigurni da će zadatak obaviti u najboljem redu. Tako je izabrao i general-ministar Medved. Dvoje državnih tajnika koji su razriješeni jer je protiv njih Uskok pokrenuo istragu zbog osnovane sumnje da su sudjelovali u namještanju državnih ispita (u organizaciji Josipe Rimac) general-ministar imenuje glavnom savjetnicom u ministarstvu uz komentar njegovog poslodavca, premijera, da žena mora negdje raditi. Osobni vozač general-ministra ostaje na poslu jer nije znao da su njemu namještali polaganje ispita. Ima još. Jedan od državnih tajnika razriješen je na vlastiti zahtjev nakon što je uhićen zbog kršenja epidemioloških mjera, kršenja javnog reda i mira i napada na policajce ( čini se da pravna država još žmiri u ovom slučaju).

Ni tu nije kraj. Jednom branitelju koji je slučajno župan iz iste partijske kvote kao general-ministar država daje na korištenje, jasno bez naknade, kuću u Glini i stan u Zagrebu. Kuću koristi on (jer svoje nekretnine nije prijavio u potpunosti da ne izgubi tu privilegiju) a stan sinovi i prijatelji. I da bude najgore od svega misli da na to ima pravo. Iz ministarstva general-ministra sugeriraju pravnoj državi (Državnom odvjetništvu) da sačekaju s provođenjem zakona, tj. izbacivanjem bespravnih stanara dok se ne pronađe kakva rupa u zakonu da te nekretnine i otkupe, jasno po netržišnim cijenama. General-ministar i njegov poslodavac o tome ne znaju ništa.

General-ministar kao čovjek od povjerenja i transparentnosti rada i dokazane sposobnosti za timski rad imenovan je šefom Stožera za pomoć stradalim područjima od potresa. Bilo je tu i otvaranja radova za novinare (koji su počeli nešto kasnije jer papiri nisu bili gotovi), ali i kršenja epidemioloških mjera sudjelujući na skupu gdje je bilo više osoba od dozvoljenog. General-ministar je lakonski odgovorio da je očekivao manje ljudi, ali mu nije ni palo na pamet da napusti skup.

Za zadnju zanimljivost vezanu za general-ministra dobro bi bilo znati je li dogovorena s poslodavcem-premijerom, a odnosi se na izmjene Zakon o hrvatskim braniteljima koji među inima omogućava da 27 godina nakon završetka Domovinskog rata netko može dobiti status hrvatskog branitelja ili ratnog vojnog invalida bez stručnih vještačenja. General-ministar će imenovati povjerenstvo…da dugo ne traje. Sve u svemu, čini nam se da mandat general-ministra (već) predugo traje.

P.S. Ministar Tomo Medved je, izgleda, mačka, i to mačka s devet života. Sudeći prema naprijed napisanom još do devet ima nešto sitno generalskog kredita.

Tagovi: Tomo Medved, Andrej Plenković, HDZ, Josipa Rimac, politički kredit, prosvjed branitelja, braniteljski šator
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE