GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrijski šamar Angeli Merkel

Austrijski šamar Angeli Merkel
DILEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 20:36
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - I dok su Francuska, Njemačka i Italija odlučile skijališta ostvariti zatvorenima do siječnja, Austrija je tu inicijativu odbila.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz prije nekoliko je dana odbrusio povijesno "ne" njemačkoj inicijativi za zatvaranjem skijališta.

Razlog? Naravno, novac.

Jer, skijanje generira oko četiri posto austrijskog BDP-a, prema podacima ING-a. Usporedbe radi, njemačka auto industrija čini oko pet posto tamošnjeg BDP-a. Možete li zamisliti kako bi Nijemci reagirali da im netko, recimo austrijanci, preporuči zastvaranje auto industrije?

I na kraju, postojat će politička šteta u cijeloj priči. Francuska skijališta mogu samo gledati svoje kolege iz Švicarske - koja su izvan EU i očito slobodna od bilo kakve moralne obveze da ne osramote svoje susjede - koja će biti otvorena i uz neka ograničenja raditi cijele zime. Švicarska je dodala da će "skijališta i zimska odmarališta morati razraditi planove zaštite". Vlada zahtijeva stalno poštivanje fizičke distance. Nošenje zaštitnih maski i poštivanje udaljenosti su obvezni u redovima, a maske su također obvezne pri korištenju žičara. Vlada drži da su te mjere nužne da bi se izbjegao porast broja zaraza tijekom zimskih praznika.

Neka skijališta na višim nadmorskim visinama u Švicarskoj već su otvorena poput St. Moritza, Davosa i Zermatta, dok se druga pripremaju za otvaranje.

Oni koji žele nastaviti skijati imaju poantu. Spuštanje niz planinu sa skijama pričvršćenim za noge nije rizičnije, u smislu koronavirusa, nego, primjerice, biciklizam.

Bizarna je rasprava o tome mogu li obitelji izgubiti odmor na skijanju tijekom pandemije - i to već poznata. Slične rasprave bile su na dnevnom redu i prošloga ljeta kad se urnebesno raspravljalo o tome hoće li se kontinent ponovo otvoriti za turizam. Da je prioritet bilo uklanjanje virusa, odgovor bi bio negativan. Ali Europljani nisu mogli podnijeti ideju da ostanu zaglavljeni kod kuće u kolovozu pa su spakirali kofere i i krenuli na put. Posljedice su bile predvidive. Turisti su proširili virus.

Svjesno ili ne, prošlog ljeta je u utakmici između zdravlja i odmora napravljen izbor. Pobijedili su praznici. Ovaj put izbor je ponešto teži jer, kako znamo, i virus se očito zimi širi lakše i brže nego pri ljetnim temperaturama.

Kao znak opreza, a možda i dobre volje, austrijska vlada odlučila je zabraniti après-ski zabave na skijalištima. Sve dok se, u nekoj dalekoj budućnosti, stvari ne vrate u normalu.

Tagovi: skijanje, Austrija, Švicarska, Italija, Sebastian Kutz, Angela Merkel
PROČITAJ I OVO
Život u ritmu QR koda
BUDUĆNOST U NEJEDNAKOSTI
Život u ritmu QR koda
KOLUMNA - Odgovornost prestaje kod prvog uboda igle. Tko se nije cijepio, magarac je bio.
Tko će zaustaviti Elona?
TRŽIŠTE I UTJECAJ
Tko će zaustaviti Elona?
KOLUMNA - Čitavo ovo vrijeme traju ogorčene rasprave o tome je li njegov utjecaj na tržišta prekoračio granicu dozvoljenog? Realno, radi se o čistoj manipulaciji tržištem.
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
TRŽIŠTE KAPITALA
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
ANALIZA - Globalna tržišta dionica ovog su tjedna prošla kroz korekciju na račun visoke ocjene inflacije za SAD u travnju.
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
PRIJEVOZ
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
ANALIZA - Godinama je željeznica "racionalizirala" svoju mrežu što je značilo nestanak na tisuće tvorničkih priključaka. Sad i politika podupire povratak robe na šine, ali to je veoma ambiciozan pothvat.
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE