GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apetit za rizikom najvidljiviji na tržištu kriptovaluta

Apetit za rizikom najvidljiviji na tržištu kriptovaluta
POPLAVA OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2023 / 08:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Na financijskim je tržištima 2023. godina započela vrlo optimistično, proračunati scenariji čine se predobrima da bi bili istiniti: očekuje se kontinuirani pad inflacije, središnje banke više neće značajnije podizati kamatne stope, recesije možda neće biti ili će ona biti blaga.

Poznato je da se nakon godinu dana oštrih padova burzovni indeksi uglavnom brzo oporavljaju, no nije se očekivalo da će uz sve probleme s kojima se trenutno suočava svjetsko gospodarstvo prvi tjedni 2023. godine donijeti takav rast. Potaknule su ga brojne ohrabrujuće makroekonomske vijesti. U SAD-u je godišnja inflacija pala na 6,5 posto u prosincu (sa 7,1 posto u studenom) (najniže od listopada 2021.), a tržište rada ostaje u dobrom stanju, uz smanjenje pritiska na plaće. Njemačka je prošle godine imala solidan rast BDP-a (1,9%), Britanci su izbjegli recesiju.

Blaga zima smanjila je cijene plina, Kina napušta stroga covid ograničenja. Ukratko, povećale su se mogućnosti za meko prizemljenje gospodarstva, Međunarodni monetarni fond u najnovijoj prognozi više ne očekuje globalnu recesiju. Iznad svega, ulagači smatraju da su glavne središnje banke već prošle godine obavile najveći dio posla u borbi protiv inflacije.

U petak je na Wall Streetu pozitivno odjeknulo izvješće Sveučilišta Michigan o značajnom siječanjskom rastu vrijednosti indeksa raspoloženja potrošača, kao i daljnjem smanjenju inflacijskih očekivanja: američki potrošači sada očekuju pad inflacije na 4,0 posto u sljedećih 12 mjeseci. Pozornost tržišnih sudionika sada će se, barem na nekoliko tjedana, usmjeriti na poslovne rezultate američkih korporacija u zadnjem tromjesečju prošle godine. Najveće banke već su objavile rezultate. Primjetno je da su u dobrom stanju (dovoljno kapitalizirani), ali da se pripremaju za teške gospodarske uvjete. JPMorgan Chase nadmašio je očekivanja svojom prvom procjenom kvartalne dobiti, ali je rezervirao 1,4 milijarde dolara u očekivanju blage recesije. Čelnik ove banke Jamie Dimon nabrojao je nekoliko prijetnji s kojima bi se svijet mogao suočiti ove godine, uključujući geopolitičke napetosti i tvrdoglavu inflaciju.

Bank of America također upozorava da se poslovno okruženje pogoršava. U međuvremenu, dobit američke banke Citigroup pala je za 21 posto u zadnjem tromjesečju prošle godine, jer je banka povećala rezervacije u uvjetima pogoršanja gospodarskih uvjeta, a značajno su smanjeni i prihodi u investicijskom bankarstvu. Međutim, prihod od kamata porastao je za 61 posto nakon što je Fed prošle godine podigao ključnu kamatnu stopu za čak 425 baznih bodova.

Dionice banaka pretrpjele su prosječan gubitak od gotovo 3% na početku dana u New Yorku u petak, ali su završile dan s lijepim porastom (preko 2%), podigavši ukupno tržište. Na "profit" prošlog tjedna zaista se ne treba žaliti, posebno je tehnološki indeks Nasdaq snažno ojačao (+4,8%), čemu je najviše pridonijela vijest da je indeks potrošačkih cijena (CPI) u SAD-u skliznuo za 0 u prosincu u usporedbi sa studenim ,1 posto, što je njegov prvi pad (na mjesečnoj razini) od svibnja 2020. Fedovo povećanje kamatnih stopa polako pokazuje rezultate, ali put do ciljane inflacije (2,0%) bit će dug .

Europske burze dosegle su najvišu razinu od prošlog travnja. Nisu rijetki oni koji starom kontinentu predviđaju bolju godinu od SAD-a. Gospodarski rast bi prvi put od 2017. mogao biti veći, a trebao bi biti bolji u situaciji kada zamjetnu rotaciju iz "growth" u "value" sektore nose i dionice. Tako je bilo već prošle godine, jer su europska tržišta (mjerena indeksom STOXX 600) izgubila 13 posto, dok je njujorški S&P 500 skliznuo gotovo 20 posto. 

Povratak apetita za rizikom primjetan je na tržištu kriptovaluta (bitcoin je jučer, nakon više od dva mjeseca, ponovno premašio 21.000 dolara, odskočivši od dna za 34 posto) te na tržištima obveznica, posebice kada govorimo o dugu zemalja u razvoju. Lani su bili gotovo odsječeni od dužničkih tržišta (tijekom naglog rasta kamata), no ove su godine uspjeli posuditi već 39 milijardi dolara, što predstavlja 40 posto njihovih ukupnih prošlogodišnjih izdanja obveznica. Interes je najmanje tri puta premašio ponudu. Ulagači su očito spremni riskirati, ali ih, naravno, mami ponajviše visoka kuponska kamata (čak i deset posto).

Prema procjenama Morgan Stanleya, 2023. godine zemlje u razvoju (uglavnom s Bliskog istoka, Azije i Sjeverne Afrike) ukupno će se zadužiti za 143 milijarde dolara, što je osjetno više nego prošle godine (95 milijardi), ali još uvijek znatno manje od rekorda. godina 2020. (233 milijarde).

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, Morgan Stanley, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Renesansa tehnološkog sektora
UZLET NASDAQA
Renesansa tehnološkog sektora
KOLUMNA - Iako je Apple svojim tromjesečnim rezultatima razočarao analitičare (prihodi pali za 5%), slično Alphabet i Amazon, tehnološki sektor u SAD-u ove godine doživljava pravu renesansu.
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE