GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anksioznost i depresija postaju nove prijetnje zdravlju nacije

Anksioznost i depresija postaju nove prijetnje zdravlju nacije
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 19:40
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - "Nisam ginekolog, ali mogu pogledati", sve učestalija je šaljiva upadica u tmurnoj svakodnevici.

Prije sedam godina, ali i prije osam mjeseci, pisao sam o naciji na sedativima. Nažalost, situacija je sve gora.

Anksioznost i depresija postat će nova pandemijska prijetnja posebice povezana s PTSP-om. Jednom kad pandemija i prođe, ostat će psihički poremećaji kao posljedica svega što nam se dogodilo.

U poplavi rastrojenog društva sve je više samoprozvanih ''ginekologa'' koji se bave liječenjem psihički oboljelih ljudi. Traumatizirani potresima, bolestima, izolacijom, financijskim nedaćama, nesanicom, glavoboljama, agorafobijom, asocijalnošću, koncentriranim strahom i da ne nabrajamo, doveli smo se do kritične točke pucanja.

Psihoza kojom smo svakodnevno izloženi dovela nas je u stanje očaja pa posežemo za brzim ''rješenjima'' za svoje probleme. Alkohol, droga, kocka, impulzivna kupnja, TV-vidovnjaštvo, sve dok se čaša ne prelije i naše reaktivno stanje ne završi nekom pucnjavom, suicidom ili ovisnošću o sedativima od kojih postajemo zombiji.

S jedne strane pune nam se bolnice za liječenje psihičkih poremećaja, dok s druge strane imamo ''vrtložne'' samoprozvane gurue koji traumatiziranu osobu često dovedu do usijanog optimizma, euforije, po kojoj uslijedi naglo, strmoglavo sunovraćenje. Čovjek je jedinstven i neponovljiv pa mu se tako i pristupa. Ne postoji univerzalni recept koji će svima jednako pomoći.

U situaciji u kojoj se nalazimo, kad većina nas gubi odgovornost spram vlastitog psihofizičkog zdravlja, itekako je važno pratiti znakove poremećaja o kojima govore ili pišu stručnjaci oko nas. Pratiti zbog sebe ili da bismo primijetili znakove kod osoba s kojima komuniciramo. Sve veći broj ponuđene besplatne stručne pomoći daje nadu da bi se ovaj negativni trend mogao zaustaviti.

Prije no što ogreznemo u alkohol, antipsihotike ili drogu, probajmo u miru razgovarati jedni s drugima, a onda potražiti pomoć kod stručnjaka, a ne na Googleu. Svakodnevica ispunjena medijskim pumpanjem straha te neodgovornost u senzacionalističkih medija dodatno stavljaju uteg na psihičko zdravlje nacije. Možda da se okrenemo od njih i okrenemo sebi, svojima, daleko od ''ginekologa'' koji znaju sve, a nude prazninu i još veći očaj.

Tagovi: depresija, anksioznost, mentalno zdravlje, pandemija, alkoholizam, droga
PROČITAJ I OVO
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
VISOKE VALUACIJE
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
KOLUMNA - Valuacije su povijesno iznad prosjeka, jer su bile više u gotovo 150-godišnjoj povijesti tek na vrhuncu dot-com balona prije nešto više od 20 godina.
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KORONA I POLITIKA
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KOMENTAR - Teza koje su se dosjetili neki političari, naime, da katastrofe nema zato što su djelovale poduzete mjere, neodrživa je bez jasnog dokaza.
Capak postao i vođa navijača
NOVI BISER
Capak postao i vođa navijača
KOLUMNA - Navijanje uz epidemiološki prihvatljivi način, poruka je Krunoslava Capaka. Razmišljam o njegovoj preporuci i zamišljam ekipu kako proslavlja gol repke nježno se dotičući laktovima.
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
SANKCIJE
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
KOMENTAR - Diktator terorizira svoj narod. Zemlja napada svog susjeda. Režim radi na razvijanju nuklearnog oružja. To su uobičajene krize koje prijete miru, stabilnosti i nacionalnim interesima. Kako se njima suprotstaviti?
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

ANALIZA - Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja. Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE