GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američkom zaduživanju nema kraja

Američkom zaduživanju nema kraja
OMČA DUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2023 / 08:26
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Odluka Fitcha da SAD-u dodijeli najbolju kreditnu ocjenu privukla je tamne oblake nad burze, ali vjerojatno ni na koji način nije ugrozila status dolara kao vodeće rezervne valute, niti previše uplašila vlasnike američkih obveznica .

Rejting agencija Fitch 1. kolovoza uzela je najbolji "rejting" SAD-a, trostruki A, i snizila rejting za jednu razinu, na AA+. Standard and Poor učinio je isto 2011. godine, pa je samo Moody's ostao s najboljim rejtingom. Utjecaj Fitchevog sniženja rejtinga na financijska tržišta bio je prilično ograničen. Istina je da je Nasdaq u srijedu izgubio 2,2 posto, što je njegov najveći jednodnevni pad od veljače, a tokijski Nikkei 2,3 posto, najviše ove godine, no istina je i da su svi vodeći svjetski indeksi pali nekoliko posto na tjednoj razini , ali nije bilo značajnijih promjena u najvažnijoj svjetskoj vrijednosnici, američkoj 10-godišnjoj državnoj obveznici, a dolar je potvrdio status sigurnog utočišta.

I to usprkos činjenici da je američko ministarstvo financija ovaj tjedan objavilo da će u trećem tromjesečju dug, koji je ionako najveći među svim zemljama svijeta s 32,6 bilijuna dolara (97 tisuća po stanovniku), porasti za 1007 milijardi dolara , što je 274 milijarde više od procjene iz svibnja. Ali SAD ima beskrajnu privilegiju posuđivanja u vlastitoj valuti, koju naravno može tiskati po želji, tako da kupci obveznica nisu uznemireni činjenicom da američki dug već iznosi 115 posto BDP-a (a ne izgleda tako će se ikada smanjiti). Najveći kupci američkog duga su Kina i Japan, koji zajedno drže dva trilijuna (ili više od četvrtine) dolara vrijedne obveznice. Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su u srijedu da smanjenje rejtinga vjerojatno neće natjerati bilo kojeg od glavnih vlasnika američkih državnih obveznica da proda svoje pozicije.

Prošlog tjedna bilo je još važnijih vijesti. Stopa nezaposlenosti u SAD-u u srpnju je smanjena za 0,1 postotni bod na 3,5 posto, a otvoreno je neto 187.000 novih radnih mjesta, što je nešto manje od prognoze. Među tromjesečnim objavama najviše pozornosti izazvali su Amazon i Apple. Dionice Amazona porasle su u petak više od osam posto nakon što je Amazon impresionirao zaradom (6,7 milijardi dolara, gotovo dvostruko više od predviđanja analitičara), ohrabrenim poslovanjem s uslugama u oblaku i dobrim brojevima online oglašavanja. No, ako je tržišna vrijednost Amazona u petak porasla za 109 milijardi dolara, vrijednost Applea pala je za 144 milijarde dolara.

Dionice Applea pale su za gotovo pet posto. U tromjesečju do 1. srpnja proizvođač iPhonea imao je 1,4 posto manje prihoda (81,8 milijardi dolara), a manji prihod očekuje i u tekućem kvartalu, što bi značilo četvrto tromjesečje zaredom pada prihoda.

Tagovi: američka ekonomija, američki dug
PROČITAJ I OVO
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
SIGNALI
Loše raspoloženje potrošača u SAd-u i eurozoni imat će dalekosežne posljedice
ANALIZA - Vrijednost američkog dolara nastavlja rasti. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošlog je tjedna porastao manje od očekivanog na 204.000, dodajući znakove snažnog tržišta rada.
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE