GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ako obrada osobnih podataka nije u skladu s GDPR, imate pravo na naknadu štete

Ako obrada osobnih podataka nije u skladu s GDPR, imate pravo na naknadu štete
GDPR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2021 / 18:39
Autor: Ines i Marko Krečak, Centar Feralis
KOLUMNA - Gotovo je nemoguće nabrojati sve situacije u kojima se obrađuju naši osobni podaci.

Iako je to zakonska obveza svakog subjekta, primarna svrha GDPR su zaštita i veća kontrola svakog pojedinca i njegovih osobnih podataka.

U zakonitoj primjeni GDPR sudjeluju osnovne tri razine:
 regulatorno nadzorno tijelo u širenju svijesti i kontroli provedbe GDPR
 subjekti u izvršavanju svojih obveza
i
 građani u ostvarivanju svojih prava

Dok je prvima to opis posla, a drugima zakonska obveza, građanima je GDPR pravo koje mogu konzumirati po svojoj volji i potrebi s nizom načelnih prednosti.

„DA SAM TO RANIJE ZNAO!“

Zvuči poznato?

Osobni podaci građana, kao i mehanizmi u njihovoj kontroli i zaštiti, nisu tek puka zakonska mogućnost za ispunjavanjem formi s pasivnim ili nikakvim učinkom na samog pojedinca. U suvremenom poslovanju tvrtke se nastoje što bolje pozicionirati prema kupcima, ali i zaštiti svoje poslovanje. Isto tako, svima nam se dogodilo da za obvezu ili potrebu nas isti javni servis traži čitave setove identičnih osobnih podataka koje svaki put ispunjavamo. Sve je to u redu dok je u okvirima GDPR.

Ali, što svatko od nas ima pravo, kako ga može iskoristiti i što mu sve omogućava kako bi sebe zaštitio od nezakonite obrade svojih osobnih podataka i uspostavio kontrolu nad svojim pravima u pogledu osobnih podataka?

ŠTO MOGU BITI ČESTE SITUACIJE?

 Ako na ulazu u bilo koji subjekt (tvrtku, hotel, ugostiteljski objekt, instituciju, javno tijelo i sl.) osoba uoči kameru, a nema istaknute propisane naljepnice (obavijesti), tada taj videonadzor nije usklađen sa GDPR, a tvrtka koja ga na taj način upotrebljava se izlaže riziku do čak 50.000 kn. Točan izgled naljepnice je dostupan na AZOPovim web stranicama.

 Ako posjećujemo web stranice koje nemaju obavijest o privatnosti i politiku tzv.kolačića - ne obrađuje osobne podatke posjetitelja u skladu s GDPR. (izuzetak su web stranice koje ne prikupljaju osobne podatke).

 Ako se u tekstu privole traži pristanak:
o za više nepovezanih svrha (npr. marketinške i upotrebu biometrije)
ili
o ako tekst privole traži pristanak na obradu osobnih podataka koja je već obuhvaćena ugovorom ili zakonom.

Sve navedeno su česti, ali svakako ne i jedini pokazatelji da se osobni podaci ne obrađuju u skladu s GDPR.

KAKO I KOME MOGU PODNIJETI PRITUŽBU?

Kada smatra da se njezini osobni podaci ne obrađuju u skladu s GDPR, svaka osoba može podnijeti pritužbu nadzornom tijelu-Agenciji za zaštitu osobnih podataka, na čijim web stranicama su obrasci i kontakt.

Takvu pritužbu u ime građanina može podnijeti i neprofitno tijelo, organizacija ili udruženje u čijem se statutu navode ciljevi od javnog interesa i aktivno je u području zaštite prava i sloboda ispitanika s obzirom na zaštitu njegovih osobnih podataka, što je u Republici Hrvatskoj Centar Feralis.

Centar Feralis izvršiti će savjetovanje i onda kada smatra da je opravdano, na temelju pisane punomoći podnijeti će pritužbu Agenciji za zaštitu podataka (AZOP) te poduzimati potrebne radnje do konačnog rješenja.

ZAPRIMIO SAM RJEŠENJE O UTVRĐENOM KRŠENJU. ŠTO TO ZNAČI ZA MENE?

Nakon provedenog postupka i dobivenog rješenja u kojem je utvrđeno kršenje obrade osobnih podataka, građanin u daljnjem pravnom postupku može podnesti tužbu za naknadu štete direktno na nadležnom sudu.

UMJESTO ZAKLJUČKA

Dobro je istaknuti da je cijeli postupak podnošenja pritužbe za sve građane u potpunosti besplatan. Osim toga, svaki građanin može podnijeti pritužbu bez potrebe za plaćanjem stručnjaka. U svemu tome, osoba ne mora dokazivati svoju sumnju, objašnjavati ili navoditi stručne razloge za pritužbu, već je teret dokazivanja uvijek na subjektu protiv kojeg se pritužba podnosi.

Tagovi: GDPR, politika privatnosti, obrada osobnih podataka
PROČITAJ I OVO
Evo zašto bi rast inflacije mogao izazvati globalnu recesiju
TRŽIŠTA
Evo zašto bi rast inflacije mogao izazvati globalnu recesiju
KOLUMNA - Središnje banke su inače relativno sposobne nositi se s razinama inflacije od 3, odnosno 4% u narednim godinama. Međutim, ako bi to, unatoč mjerama središnjih banaka, bilo ustrajno, onda bi središnje banke morale agresivnije dizati kamatne stope na duže vrijeme.
Vraćamo se u osamdesete
BAUK INFLACIJE
Vraćamo se u osamdesete
KOLUMNA - Najpesimističnija je ta činjenica da, bez obzira hoće li krenuti pozitivni trendovi u cijenama sirovina, cijene proizvoda i usluga neće padati jer treba kompenzirati pandemijske gubitke.
GDPR revizija: Rješenje za poslovanje bez regulatornog rizika
REVIZIJA
GDPR revizija: Rješenje za poslovanje bez regulatornog rizika
KOLUMNA - Tvrtke često imaju vrlo jasan stav kada je riječ o poslovanju u skladu sa zakonima kako bi se izbjegle neugodnosti za poslovanje i organizaciju te, naravno, zaobišle izdašne financijske kazne.
Pesimizam na tržištima: Medvjedi opet vladaju
SIVI OBLACI
Pesimizam na tržištima: Medvjedi opet vladaju
KOLUMNA - U drugoj polovici rujna ili tijekom listopada mogli bismo vidjeti ekstremnije događaje pa bi bilo pametno sa stola pokupiti barem nešto dobiti i ojačati monetarnu poziciju, savjetuju oprezniji analitičari.
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
VIDEO NADZOR
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
ANALIZA - Većina nas zna prilično malo o sistemima video nadzora. Često mislimo da je to rezervirano samo za banke i skupocjene vile, međutim, nije baš tako. Raznovrsnost postojećih sistema omogućava da gotovo svakome bude pristupačan neki oblik video nadzora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE