GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znatan pad cijena nafte uslijed širenja delta varijante virusa

Znatan pad cijena nafte uslijed širenja delta varijante virusa
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2021 / 08:57
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna znatno pale, nakon dva tjedna rasta, uslijed širenja delta varijante koronavirusa, koje je u Aziji već rezultiralo ponovnim ograničenjima putovanja, pa trgovci strahuju da bi to bi moglo ugroziti oporavak globalne potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula za 6,2 posto, na 70,7 dolara, zabilježivši najveći tjedni gubitak u zadnjih četiri mjeseca.

Istodobno, na američkom tržištu barel je pojeftinio za 7,7 posto, na 68,28 dolara, što je najveći tjedni pad cijene u zadnjih devet mjeseci.

"Takvo cjenovno kretanje sada je zaista u funkciji makro-slike. Delta varijanta virusa zaista pogađa kućanstva i vidimo određenu averziju prema riziku na svim tržištima, ne samo na naftnom", kaže Howie Lee, ekonomist u singapurskoj banci OCBC.

Američki predsjednik Joe Biden ovih je dana upozorio da će broj zaraženih covidom-19 u SAD-u, koji je već sad na najvišoj razini u šest mjeseci, i dalje rasti zbog brzog širenja delta varijante tog virusa.

U Maleziji i na Tajlandu broj zaraženih dnevno premašuje više od 20.000 slučajeva, a Japan je već najavio da namjerava hitno proširiti restrikcije za putovanja u više regija.

Ipak, trgovce naftom najviše brine Kina, drugi po veličini svjetskih potrošač nafte, koja je već uvela ograničenja kretanja, među kojima i otkazala letove u 46 gradova a u 144 najteže pogođene regije ograničila javni transport i taksi prijevoz.

"Trgovci pozorno prate pojačane restrikcije putovanja u Kini, što bi moglo postati ključni cjenovni pokretač u idućim mjesecima", smatra Jim Ritterbusch, direktor istoimenog investicijskog društva.

Ujedno, cijene nafte bile su pod pritiskom jer je tečaj dolara uzletio prema euru na najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca pod utjecajem boljeg od očekivanja izvješća o zaposlenosti u SAD-u, što je poduprlo špekulacije da bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se mislilo. Snažniji tečaj dolara, naime, poskupljuje naftu onima koji raspolažu drugim valutama.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
REKORDI
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
NEW YORK - Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE