GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelenskij: Ograničenje na rusku naftu nije ozbiljno

Zelenskij: Ograničenje na rusku naftu nije ozbiljno
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2022 / 21:31
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara koje je dogovorila skupina G7 i Australija nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini, rekao je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Nakon što su G7 i Australija postigli dogovor u petak, očekuje se da će to preko vikenda učiniti Europska unija. Ta mjera ima namjeru smanjiti ruski dohodak od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući rast globalnih cijena.

"Tepko da bi ovakvo ograničenje mogli nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za proračun terorističke države", rekao je Zelenskij u video obraćanju.

"Samo je pitanje vremena prije nego što se budu morali upotrijebiti snažniji alati. Šteta je da će se izgubiti to vrijeme", dodao je.

Andrij Jermak, čelnik Zelenskijeve administracije, rekao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja".

Zelenskij se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje.

"Ovaj novac će ići prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutno nastoje izbjeći ozbiljne odluke", rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i viši dužnosnici Kremlja su više puta upozorili da naftom neće opskrbljivati one zemlje koje budu uvele ograničenje cijene.

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama je na komunikacijskoj platformi Telegram kritiziralo "preoblikovanje" načela slobodnog tržišta i ponovilo da će unatoč mjerama potražnja za njenom naftom i dalje ostati velika.

Tagovi: Volodimir Zelenskij, Ukrajina, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE