GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelena akcija: Termoelektrana u Plominu spalila 127 milijuna eura

Zelena akcija: Termoelektrana u Plominu spalila 127 milijuna eura
AKTIVIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2022 / 12:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Aktivisti Zelene akcije zatražili su u utorak ispred Hrvatske elektroprivrede (HEP) zatvaranje termoelektrane (TE) Plomin 2 u idućih nekoliko godina, jer je u samo posljednje četiri godine HEP imao trošak od čak 127 milijuna eura zbog emisija ugljičnog dioksida (CO2) iz te elektrane.

Priopćili su da su postavili su transparent s natpisom "127 milijuna eura u dim ili u čistu energiju?“ te maketu TE Plomin 2 iz koje je izlazio dim i solarni panel.

Tih 127 milijuna eura samo su trošak emisija CO2, na što dolaze svi ostali standardni troškovi rada elektrane.

“Da je HEP taj novac uložio u solarne elektrane i vjetroelektrane, ove godine bi proizveo električnu energiju dovoljnu za opskrbu čak 66.000 kućanstava. I taj se trošak emisija svake godine dodatno i ubrzano povećava”, upozorio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Za usporedbu, da HEP taj novac redovito ulaže u čistu energiju, umjesto plaćanja rastuće cijene emisija, iduće godine bi samo od toga mogao opskrbiti više od 80.000 kućanstava, a naredne čak preko 100.000, uz kontinuirani porast.

Istaknuo i kako su TE na ugljen štetne za okoliš, klimu i ljudsko zdravlje, a uz to i neisplative. “HEP treba pripremiti plan zatvaranja TE Plomin 2 u idućih nekoliko godina, a tu energiju treba nadomjestiti iz obnovljivih izvora te osigurati nova radna mjesta za radnike iz TE”, poručio je.

Prema Europskom sustavu trgovanja emisijama, zagađivači poput teške industrije i elektrana na ugljen dužni su nabaviti emisijske jedinice za pokriće emisija na godišnjoj razini. Operaterima je potrebna jedna emisijska jedinica za svaku ispuštenu tonu CO2, a nabavljaju ih na dražbama.

"Cijene emisija CO2 posljednjih godina kontinuirano rastu. Zbog toga je izgledno da će trošak za HEP biti još viši od prošlogodišnjeg rekorda od preko 50 milijuna eura”, pojasnio je.

Ispada da će TE Plomin 2 čak 20 do 30 posto proizvedene električne energije trebati prodati po tržišnim cijenama kako bi pokrio ovogodišnje troškove emisija. Tu treba pribrojiti i ostale operativne troškove, primjerice ugljena, čija je cijena lani bila dvostruko viša no godinu ranije.

“Uz takav tempo porasta cijena emisija CO2 i ugljena, dugoročno održavanje te termoelektrane u pogonu je čista ludost i doslovno spaljivanje novca. Neprihvatljivo je da premijer najavljuje zatvaranje Plomina 2 tek 2033. godine“, naglasio je.

Proljetos je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio dugo iščekivani posebni izvještaj navodeći kako već sada svjedočimo promjenama klime koje su znanstvenici očekivali tek krajuem stoljeća. Potrebna je ambicioznija akcija u svrhu rješavanja klimatskih promjena, poručio je Ivčić.

Tagovi: Zelena akcija, TE Plomin, Termoelektrana u Plominu, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Njemački RWE i ADNOC iz UAE sklopili ugovor o isporuci ukapljenog plina
PLIN
Njemački RWE i ADNOC iz UAE sklopili ugovor o isporuci ukapljenog plina
ABU DHABI - Njemačka kompanija RWE sklopilla je ugovor s tvrtkom Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) o isporuci ukapljenog prirodnog plina najvećem europskom gospodarstvu do kraja prosinca, objavio je u nedjelju RWE.
Makedonija još nije uspjela nabaviti struju za zimu
STRUJA
Makedonija još nije uspjela nabaviti struju za zimu
SKOPLJE - Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići rekao je da bi sljedeći tjedan trebalo biti poznato gdje će ta zemlja kupovati struju tijekom nadolazeće zime i po kojim cijenama, prenosi skopski Večer.
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
NALOG
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
ZAGREB - Više od deset tisuća kućanstava i dalje je na čekanju kod zagrebačke Gradske plinare - Opskrba (GPZO) sa zahtjevom da postanu njezini kupci plina, piše u subotu Jutarnji list.
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
KADROVI
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
ZAGREB - Peter Ratatics bit će novi predsjednik Uprave Ine, dok će preostala dva mađarska člana biti Krisztian Pulay i Berislav Grašo. Uz njih će na sjednici Nadzornog odbora kompanije u srijedu biti predložena i tri hrvatska člana, doznaje Večernji list.
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
GORIVO
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
ZUERICH - Švicarska vlada najavila je u petak da će početkom listopada na tržište plasirati benzin, dizel, lož ulje i kerozin iz strateških rezevi kako bi osigurala opskrbu domaćeg gospodarstva naftnim derivatima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE