GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelena akcija: Termoelektrana u Plominu spalila 127 milijuna eura

Zelena akcija: Termoelektrana u Plominu spalila 127 milijuna eura
AKTIVIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2022 / 12:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Aktivisti Zelene akcije zatražili su u utorak ispred Hrvatske elektroprivrede (HEP) zatvaranje termoelektrane (TE) Plomin 2 u idućih nekoliko godina, jer je u samo posljednje četiri godine HEP imao trošak od čak 127 milijuna eura zbog emisija ugljičnog dioksida (CO2) iz te elektrane.

Priopćili su da su postavili su transparent s natpisom "127 milijuna eura u dim ili u čistu energiju?“ te maketu TE Plomin 2 iz koje je izlazio dim i solarni panel.

Tih 127 milijuna eura samo su trošak emisija CO2, na što dolaze svi ostali standardni troškovi rada elektrane.

“Da je HEP taj novac uložio u solarne elektrane i vjetroelektrane, ove godine bi proizveo električnu energiju dovoljnu za opskrbu čak 66.000 kućanstava. I taj se trošak emisija svake godine dodatno i ubrzano povećava”, upozorio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Za usporedbu, da HEP taj novac redovito ulaže u čistu energiju, umjesto plaćanja rastuće cijene emisija, iduće godine bi samo od toga mogao opskrbiti više od 80.000 kućanstava, a naredne čak preko 100.000, uz kontinuirani porast.

Istaknuo i kako su TE na ugljen štetne za okoliš, klimu i ljudsko zdravlje, a uz to i neisplative. “HEP treba pripremiti plan zatvaranja TE Plomin 2 u idućih nekoliko godina, a tu energiju treba nadomjestiti iz obnovljivih izvora te osigurati nova radna mjesta za radnike iz TE”, poručio je.

Prema Europskom sustavu trgovanja emisijama, zagađivači poput teške industrije i elektrana na ugljen dužni su nabaviti emisijske jedinice za pokriće emisija na godišnjoj razini. Operaterima je potrebna jedna emisijska jedinica za svaku ispuštenu tonu CO2, a nabavljaju ih na dražbama.

"Cijene emisija CO2 posljednjih godina kontinuirano rastu. Zbog toga je izgledno da će trošak za HEP biti još viši od prošlogodišnjeg rekorda od preko 50 milijuna eura”, pojasnio je.

Ispada da će TE Plomin 2 čak 20 do 30 posto proizvedene električne energije trebati prodati po tržišnim cijenama kako bi pokrio ovogodišnje troškove emisija. Tu treba pribrojiti i ostale operativne troškove, primjerice ugljena, čija je cijena lani bila dvostruko viša no godinu ranije.

“Uz takav tempo porasta cijena emisija CO2 i ugljena, dugoročno održavanje te termoelektrane u pogonu je čista ludost i doslovno spaljivanje novca. Neprihvatljivo je da premijer najavljuje zatvaranje Plomina 2 tek 2033. godine“, naglasio je.

Proljetos je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio dugo iščekivani posebni izvještaj navodeći kako već sada svjedočimo promjenama klime koje su znanstvenici očekivali tek krajuem stoljeća. Potrebna je ambicioznija akcija u svrhu rješavanja klimatskih promjena, poručio je Ivčić.

Tagovi: Zelena akcija, TE Plomin, Termoelektrana u Plominu, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE