GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelena akcija i Zelena Istra traže poništenje okolišne dozvole za TE Plomin 1

Zelena akcija i Zelena Istra traže poništenje okolišne dozvole za TE Plomin 1
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 14:59
Autor: SEEbiz
PULA - Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je u četvrtak da su udruge Zelena akcija i Zelena Istra na Upravnom sudu u Rijeci protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja podnijele tužbu kojom traže da se poništi okolišna dozvola za termoelektranu na ugljen Plomin 1.

Ivčić je na konferenciji za novinare ispred zgrade Upravnog suda rekao da Zelena akcija i Zelena Istra tuže Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu na ugljen Plomin 1 te da je danas održano prvo ročište.

Istaknuo je da je riječ o "postupku u kojem HEP ima status zainteresirane osobe te zajedno s ministarstvom aktivno brani odluku o izdavanju okolišne dozvole koja bi i ubuduće omogućila spaljivanje ugljena".

Ivčić je podsjetio da je termoelektrana na ugljen Plomin 1 stara 50 godina, da joj je još 2018. istekla okolišna dozvola te da je zatvorena nakon velikog požara, nekoliko mjeseci prije nego što joj je istekla dozvola.

"Međutim, HEP je ubrzo nakon toga pokrenuo postupak za izdavanje nove okolišne dozvole, koju je ministarstvo i izdalo. Kako u tom procesu uopće nije provedena procjena utjecaja na okoliš da bi se utvrdila prihvatljivost produljenja rada te kako je postupak bio obilježen nepravilnostima, Zelena akcija i Zelena Istra tužile su ministarstvo tražeći poništenje izdane dozvole", rekao je.

Ivčić je ocijenio kako je "porazno da HEP i Vlada dugoročno i dalje računaju na ugljen kao važan energent" te da je prije najmanje deset godina svima bilo jasno da doba ugljena ubrzano ide svojem kraju.

"Unatoč tome, sve vlade i uprave HEP-a su u tom razdoblju snažno zagovarale korištenje ugljena. To je rezultiralo aktualnom situacijom u kojoj Hrvatska nema plan stvarne i brze dekarbonizacije, nego u strateškim dokumentima pokušava što dulje nastaviti s postojećim modelom, a stvarnu promjenu odgađa za budućnost. Nevjerojatno je da s takvom energetskom politikom nastavljaju i dalje te da idućih 15 do 20 godina računaju na električnu energiju iz prastare termoelektrane Plomin 1. Nikakva planirana modernizacija neće eliminirati emisije stakleničkih plinova koji bi nastali ponovnim puštanjem u pogon te termoelektrane", istaknuo je.

Ivčić smatra da je Hrvatskoj nužan hitan plan potpunog napuštanja ugljena i da od termoelektrane Plomin 1 treba posve odustati, da treba pripremiti zatvaranje termoelektrane Plomin 2 u idućih pet godina i hitno pokrenuti proces tranzicije energetskog sektora prema obnovljivim izvorima.

"Brojne države imaju razvijene i vremenski determinirane planove za tzv. coal-phase-out, tj. prestanak korištenja ugljena u energetskom sektoru. Primjerice, Belgija je još 2016. zatvorila svoju posljednju termoelektranu na ugljen, Austrija i Švedska su to napravile prošle godine, a u Portugalu će posljednja termoelektrana na ugljen biti zatvorena ove godine", podsjetio je.

Ivčić je istaknuo da sličnu odluku treba donijeti i Republika Hrvatska te da treba odlučno krenuti prema prestanku korištenja ugljena.

Pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić rekao je da je danas održana prva rasprava, koja je i zaključena, te je najavljeno donošenje presude za osam dana. Dodao je da su svi dokazni prijedlozi tužitelja odbijeni nije dopušteno svjedočenje stručnih svjedoka koje su oni predložili.

Rekao je i kako udruge na sudu dokazuju da je procjenu utjecaja na okoliš potrebno napraviti te kako se nadaju presudi u svoju korist.

"Ovdje se ne radi o političkom procesu, ali se radi o procesu jednoj politici, a ta politika je promašena politika ministra Ćorića, koji duboko u 21. stoljeće pokušava progurati jedan štetni projekt koji se temelji na energentu ugljenu iz 19. stoljeća. Način na koji to pokušava progurati je u principu karakterističan za mandat ministra Ćorića. Raznim zaobilaženjem propisa oni pokušavaju, bez provođenja studije utjecaja na okoliš, produžiti za 15 do 20 godina rad termoelektrane na ugljen, koja je stara već 50 godina i trebala je prestati s radom 1. siječnja 2018.", rekao je Ćerimagić.

Tagovi: Zelena akcija, Zelena Istra, Hrvatska elektroprivreda, TE Plomin 1, TE Plomin
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE