GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelena akcija i Zelena Istra traže poništenje okolišne dozvole za TE Plomin 1

Zelena akcija i Zelena Istra traže poništenje okolišne dozvole za TE Plomin 1
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 14:59
Autor: SEEbiz
PULA - Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je u četvrtak da su udruge Zelena akcija i Zelena Istra na Upravnom sudu u Rijeci protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja podnijele tužbu kojom traže da se poništi okolišna dozvola za termoelektranu na ugljen Plomin 1.

Ivčić je na konferenciji za novinare ispred zgrade Upravnog suda rekao da Zelena akcija i Zelena Istra tuže Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu na ugljen Plomin 1 te da je danas održano prvo ročište.

Istaknuo je da je riječ o "postupku u kojem HEP ima status zainteresirane osobe te zajedno s ministarstvom aktivno brani odluku o izdavanju okolišne dozvole koja bi i ubuduće omogućila spaljivanje ugljena".

Ivčić je podsjetio da je termoelektrana na ugljen Plomin 1 stara 50 godina, da joj je još 2018. istekla okolišna dozvola te da je zatvorena nakon velikog požara, nekoliko mjeseci prije nego što joj je istekla dozvola.

"Međutim, HEP je ubrzo nakon toga pokrenuo postupak za izdavanje nove okolišne dozvole, koju je ministarstvo i izdalo. Kako u tom procesu uopće nije provedena procjena utjecaja na okoliš da bi se utvrdila prihvatljivost produljenja rada te kako je postupak bio obilježen nepravilnostima, Zelena akcija i Zelena Istra tužile su ministarstvo tražeći poništenje izdane dozvole", rekao je.

Ivčić je ocijenio kako je "porazno da HEP i Vlada dugoročno i dalje računaju na ugljen kao važan energent" te da je prije najmanje deset godina svima bilo jasno da doba ugljena ubrzano ide svojem kraju.

"Unatoč tome, sve vlade i uprave HEP-a su u tom razdoblju snažno zagovarale korištenje ugljena. To je rezultiralo aktualnom situacijom u kojoj Hrvatska nema plan stvarne i brze dekarbonizacije, nego u strateškim dokumentima pokušava što dulje nastaviti s postojećim modelom, a stvarnu promjenu odgađa za budućnost. Nevjerojatno je da s takvom energetskom politikom nastavljaju i dalje te da idućih 15 do 20 godina računaju na električnu energiju iz prastare termoelektrane Plomin 1. Nikakva planirana modernizacija neće eliminirati emisije stakleničkih plinova koji bi nastali ponovnim puštanjem u pogon te termoelektrane", istaknuo je.

Ivčić smatra da je Hrvatskoj nužan hitan plan potpunog napuštanja ugljena i da od termoelektrane Plomin 1 treba posve odustati, da treba pripremiti zatvaranje termoelektrane Plomin 2 u idućih pet godina i hitno pokrenuti proces tranzicije energetskog sektora prema obnovljivim izvorima.

"Brojne države imaju razvijene i vremenski determinirane planove za tzv. coal-phase-out, tj. prestanak korištenja ugljena u energetskom sektoru. Primjerice, Belgija je još 2016. zatvorila svoju posljednju termoelektranu na ugljen, Austrija i Švedska su to napravile prošle godine, a u Portugalu će posljednja termoelektrana na ugljen biti zatvorena ove godine", podsjetio je.

Ivčić je istaknuo da sličnu odluku treba donijeti i Republika Hrvatska te da treba odlučno krenuti prema prestanku korištenja ugljena.

Pravnik Zelene akcije Enes Ćerimagić rekao je da je danas održana prva rasprava, koja je i zaključena, te je najavljeno donošenje presude za osam dana. Dodao je da su svi dokazni prijedlozi tužitelja odbijeni nije dopušteno svjedočenje stručnih svjedoka koje su oni predložili.

Rekao je i kako udruge na sudu dokazuju da je procjenu utjecaja na okoliš potrebno napraviti te kako se nadaju presudi u svoju korist.

"Ovdje se ne radi o političkom procesu, ali se radi o procesu jednoj politici, a ta politika je promašena politika ministra Ćorića, koji duboko u 21. stoljeće pokušava progurati jedan štetni projekt koji se temelji na energentu ugljenu iz 19. stoljeća. Način na koji to pokušava progurati je u principu karakterističan za mandat ministra Ćorića. Raznim zaobilaženjem propisa oni pokušavaju, bez provođenja studije utjecaja na okoliš, produžiti za 15 do 20 godina rad termoelektrane na ugljen, koja je stara već 50 godina i trebala je prestati s radom 1. siječnja 2018.", rekao je Ćerimagić.

Tagovi: Zelena akcija, Zelena Istra, Hrvatska elektroprivreda, TE Plomin 1, TE Plomin
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE