GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle

Završena velika energetska obnova Ericssona Nikole Tesle
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2021 / 09:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uspješno je završena jedna od najvećih energetskih obnova u Hrvatskoj sufinanciranih sredstvima Europske unije pa je Ericsson Nikola Tesla u 2021. godinu ušla s energetski bitno unaprijeđenim tehnološkim kapacitetima.

Kompanija je ovim projektom još jednom potvrdila svoje strateško usmjerenje na smanjivanje ugljikovog otiska sukladno Europskom zelenom planu i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda, odnosno odgovornost prema okolišu i zajednici u kojoj djeluje.

Dvije i pol godine od potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ 2014.- 2020. za projekt “Povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u Ericssonu Nikoli Tesli d.d.“, kompanija ulazi u novo razdoblje koje će karakterizirati godišnje uštede u potrošnji energije od preko 4,6 milijuna kWh uz istodobno smanjenje emisije CO2 za gotovo 1400 tona.

Usprkos pandemiji i zagrebačkom potresu koji nas je prošlog ožujka prodrmao u kritičnoj fazi izvedbe projekta, nakon 18 mjeseci intenzivnih građevinskih i elektroenergetskih radova, kompanijski kampus na Trešnjevci funkcionira i izgleda upravo onako kako je predviđeno idejnim planom nastalim prije više od 3 godine. Od ukupno 67 milijuna kuna planski prihvatljivih izdataka po ovom projektu, kompanija je pri ugovaranju troškove smanjila na 63,5 milijuna kuna, od čega su 17 milijuna kuna bespovratna sredstva EU, dok je ostatak sredstava za energetsku obnovu poslovanja Ericsson Nikola Tesla osigurala iz vlastitih izvora.

Projekt je izveden kroz uspješnu suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Na energetskoj konsolidaciji proizvodnog pogona, izgradnji glavne toplinsko izmjenjivačke stanice i pripadajuće podstanice te glavne rashladne stanice i vanjskih spojnih cjevovoda, obnovi vanjskih ovojnica dvije najveće zgrade, ugradnji novih sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije te postavljanju znatno učinkovitije rasvjete danonoćno je radio tim od ukupno 600 sudionika koji su, unatoč svim nepredviđenim poteškoćama, u dogovorenim rokovima završili ovaj opsežan i koordinacijski iznimno složen posao. Jer, tijekom svih faza izvedbe Ericsson Nikola Tesla je radila i pružala podršku svojim kupcima u situaciji koju pri pokretanju obnove nitko nije mogao ni zamisliti. U uvjetima koji su bili znatno teži od onih prethodnih godina kompanija je zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU te uz veliku vlastitu investiciju postigla cilj koji je jedan od preduvjeta dugoročne održivosti njenog poslovanja.

Tagovi: energetska obnova, Ericsson Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE