GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Završen remont NE Krško, od jutros je ponovo u mreži

Završen remont NE Krško, od jutros je ponovo u mreži
REMONT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 09:57
Autor: SEEbiz / H
KRŠKO - Nuklerana elektrana Krško (NEK) jutros je ponovno priključena u elektroenergetski sustav, a nakon redovnog remonta koji je trajao nešto više od mjesec dana, izvijestili su iz NEK-a.

“Nuklearna elektrana Krško ponovno je uključena u elektroenergetski sustav. Nakon ispitivanja na niskoj snazi postupno će se povećavati snaga elektrane”, navodi se u priopćenju.

Redovni remont nuklerke u Krškom započeo je 1. travnja, a tijekom njega je obavljeno više od 40 tisuća aktivnosti bez kašnjenja i u planiranom roku, unatoč uvjetima epidemije, koji su otežavali isporuku robe i usluga, izjavio je član uprave NEK-a Saša Medković.

Tijekom remonta je u jezgri reaktora zamijenjeno 56 od 121 gorivnog elementa, čime je, kako se navodi, osiguran izvor energije za pogon elektrane do sljedećeg remonta, u jesen 2022. godine.

Obavljeni su i planirani radovi održavanja, pregledana je cjelovitost materijala opreme i struktura te provedeno više od sto nadzornih ispitivanja, koja su potvrdila ispravnost rada komponenti i sustava.

Od trinaest većih provedenih tehnoloških modernizacija glavni je dio projekata treće faze Programa nadogradnje sigurnosti. Među ostalim su ispitani i priključeni na postojeće sustave elektrane novi neovisni sustav hlađenja jezgre i zaštitne zgrade, alternativni sustavi sigurnosnog ubrizgavanja, alternativni sustav za punjenje parogeneratora i električno napajanje nove posebno utvrđene sigurnosne zgrade.

Kvalitetu remontnih radova nadzirala je Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost, a pratile su ih i ovlaštene organizacije.

“Zaštitne mjere i ograničenja zbog epidemije činili su radne procese zahtjevnijima. Zadovoljni smo što smo unatoč dnevnoj prisutnosti više od 1500 radnika te velikom i zahtjevnom opsegu radova uspjeli provesti sve planirane radove i jamčiti sigurno radno okruženje”, kažu u NEK-u.

Tagovi: NE Krško, Nuklearna elektrana Krško
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE