GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zavjet šutnje oko misterioznog tankera usidrenom ispred Rijeke

Zavjet šutnje oko misterioznog tankera usidrenom ispred Rijeke
MISTERIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 08:29
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA – Tanker ARC 1 koji plovi pod panamskom zastavom, pun nafte iz Irana, jučer je i dalje bio na sidrištu ispred riječke luke, gdje je već gotovo bio doplovio 4. svibnja.

Nakon što je američka organizacija UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Capris preko koje je angažiran tanker i Luci Rijeka, što je potvrdio i Lloyd’s list, brod je bio promijenio smjer i isplovio iz Jadrana, da bi u Jonskom moru opet zaplovio put Janafovog terminala u Omišlju, ispred kojeg je usidren u ponedjeljak 9. svibnja, piše Novi list.

Riječ je o prvom poznatom slučaju da je iranska nafta dopremljena brodom do Omišlja, u zadnje četiri godine, otkad je SAD pojačao sankcije prema Iranu, a iako u Europi nema embarga na uvoz nafte iz Irana, rijetko tko njome otvoreno trguje, prevozi je ili na bilo koji način sudjeluje u trgovini, zbog straha od problema na tržištu SAD-a.

Nakon vijesti o dolasku broda na sidrište ispred Rijeke, teško je dobiti ikakvu informaciju na bilo kojoj od mjerodavnih adresa, od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, preko Lučke uprave, do Lučke kapetanije Rijeka.

Brod je naftu navodno ukrcao kod Singapura, s drugog broda koji je naftu ukrcao u Iranu.

Voditeljica u UANI-ju i osoba na čelu grupe za praćenje tankera Claire Jungman sumnja da tanker prevozi iransku naftu te kaže da je tipično da se iranska nafta prebacuje u tim vodama, a zatim brodovi nastavljaju dalje prema Kini.

»Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj«, kazala je.

Iz agencije Capris odbili su komentirati slučaj, a iz resornog ministarstva dobili smo, na naš upit o brodu, njegovom odredištu i teretu te eventualnim sankcijama, iznimno štur odgovor.

– Tanker »Arc 1« (zastava Panama) usidren je na sidrištu u Riječkom zaljevu 9. svibnja 2022. godine. Ne postoje zapreke da brod napusti sidrište i hrvatski morski prostor u bilo kojemu trenutku, odgovorili su iz Ministarstva, bez dodatnih objašnjenja.

Ništa rječitiji nisu bili ni u Janafu, iz kojeg smo dobili još kraći odgovor u kojem stoji da brod nije bio u najavi dolaska na Janafov terminal u Omišlju.

Tagovi: tanker ispred Rijeke, iranska nafta, Claire Jungman, Luka Rijeka, Janaf
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE