GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zavjet šutnje oko misterioznog tankera usidrenom ispred Rijeke

Zavjet šutnje oko misterioznog tankera usidrenom ispred Rijeke
MISTERIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 08:29
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA – Tanker ARC 1 koji plovi pod panamskom zastavom, pun nafte iz Irana, jučer je i dalje bio na sidrištu ispred riječke luke, gdje je već gotovo bio doplovio 4. svibnja.

Nakon što je američka organizacija UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Capris preko koje je angažiran tanker i Luci Rijeka, što je potvrdio i Lloyd’s list, brod je bio promijenio smjer i isplovio iz Jadrana, da bi u Jonskom moru opet zaplovio put Janafovog terminala u Omišlju, ispred kojeg je usidren u ponedjeljak 9. svibnja, piše Novi list.

Riječ je o prvom poznatom slučaju da je iranska nafta dopremljena brodom do Omišlja, u zadnje četiri godine, otkad je SAD pojačao sankcije prema Iranu, a iako u Europi nema embarga na uvoz nafte iz Irana, rijetko tko njome otvoreno trguje, prevozi je ili na bilo koji način sudjeluje u trgovini, zbog straha od problema na tržištu SAD-a.

Nakon vijesti o dolasku broda na sidrište ispred Rijeke, teško je dobiti ikakvu informaciju na bilo kojoj od mjerodavnih adresa, od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, preko Lučke uprave, do Lučke kapetanije Rijeka.

Brod je naftu navodno ukrcao kod Singapura, s drugog broda koji je naftu ukrcao u Iranu.

Voditeljica u UANI-ju i osoba na čelu grupe za praćenje tankera Claire Jungman sumnja da tanker prevozi iransku naftu te kaže da je tipično da se iranska nafta prebacuje u tim vodama, a zatim brodovi nastavljaju dalje prema Kini.

»Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj«, kazala je.

Iz agencije Capris odbili su komentirati slučaj, a iz resornog ministarstva dobili smo, na naš upit o brodu, njegovom odredištu i teretu te eventualnim sankcijama, iznimno štur odgovor.

– Tanker »Arc 1« (zastava Panama) usidren je na sidrištu u Riječkom zaljevu 9. svibnja 2022. godine. Ne postoje zapreke da brod napusti sidrište i hrvatski morski prostor u bilo kojemu trenutku, odgovorili su iz Ministarstva, bez dodatnih objašnjenja.

Ništa rječitiji nisu bili ni u Janafu, iz kojeg smo dobili još kraći odgovor u kojem stoji da brod nije bio u najavi dolaska na Janafov terminal u Omišlju.

Tagovi: tanker ispred Rijeke, iranska nafta, Claire Jungman, Luka Rijeka, Janaf
PROČITAJ I OVO
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
SPORNA METODOLOGIJA
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
ZAGREB - Prema novoj metodologiji, cijena plina planira se smanjiti na 41 euro po megavatsatu.
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
INTERES
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH naredne sedmice će zvanično ući u posjed parcele od 100 hiljada kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji.
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
U MINUSU
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
BERLIN - Njemački proizvođač vjetroturbina Nordex u petak je izvijestio o većem gubitku za 2022., usred nepovoljnih makroekonomskih uvjeta, manjka opskrbe u proizvodnji i instalaciji.
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
PROTIVLJENJE
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
BEOGRAD – Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo, jer bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
LONDON - Cijene nafte na kraju tjedna bilježe rast na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE