GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B

Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 08:45
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti. To je izazvalo strah kod radnika da će ostati bez posla zbog čega su organizovali protestni skup.

Javno preduzeće koje se bavi proizvodnjom električne energije Elektroprivreda Srbije na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Miloradom Grčićem nije zadovoljno takvom odlukom Ministarstva i tvrdi da će zbog toga Srbija imati problem sa nestašicom struje.

„Kolubara B“ je počela da se gradi pre nekoliko decenija i prema gruboj proceni do sada je potrošeno oko 400 miliona evra, ali se u gradnji nije odmaklo od početka, a nisu obezbedjene ni sve potrebne dozvole.

Srbija je, prema objašnjenju Ministarstva rudarstva i energetike zaustavljanjem gradnje te termoelektrane odlučila da napravi prvi ozbiljniji korak u dekarbonizaciji energetskog sektora i sprovodjenju energetske tranzicije.

Koordinator ekološkog pokreta Koalicija za održivo rudarstvo Zvezdan Kalmar, smatra da Srbija ne može svoju energetsku politiku da bazira na uglju

„Nismo samo protiv Kolubare B, već protiv izgradnje bilo koje nove termocentrale. Cena struje da bi pokrila ekološke i klimatske posledice morala automatski da se digne sa sadašnjih pet ili šest evrocenti na 25 i više“, kaže Kalmar.
Ministarstvo je saopštilo da energetska tranzicija ne znači ni naglo zatvaranje termoelektrana, ni gubitak radnih mesta, već pre svega donošenje plana do 2050. godine koji će obezbediti da Srbija ima dovoljno energije. To podrazumeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta.

„Ovo je sada na nivou početnih dozvola. Mi možemo da tvrdimo da dozvole neće dobiti do neke 2025. Kada krenu da grade to će biti možda gotovo do 2030. godine. To znači da bi projekat, za čiji je ciklus povratka kapitala potrebno 50 godina, trebalo da se otplati za 20 godina. To znači da bismo od 2030. do 2050. morali da plaćamo, recimo, tri puta veću cenu struje“, smatra Kalmar.

U Srbiji su u poslednjih desetak godina ekološki pokreti prvi put podržali odluke Ministarstva rudarstva i energetike. Nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika sindikata Kolubara B Miodraga Rankovića koji je organizovano protesti skup, radnici su se umirili.

Tagovi: termoelektrana Kolubara B, Koalicija za održivo rudarstvo, Zvezdan Kalmar, Elektroprivreda Srbije, Milorad Grčić
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE