GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora

Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2022 / 21:27
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Dio razloga za rast cijene naftnih derivata svakako se može objasniti rastom cijena sirove nafte (koje su rasle prvenstveno zbog straha od pada ruske proizvodnje, koja čini oko 10 posto globalnog proizvodnog kapaciteta), no to je samo jedan od niza čimbenika koji su pridonijeli tako visokim cijenama naftnih derivata.

Jedan od glavnih razloga poskupljenja motornih goriva je nedostatak adekvatnih rafinerijskih kapaciteta. U ovom trenutku ne možemo osigurati dovoljno agregatnu ponudu naftnih derivata na globalnoj razini da zadovoljimo rastuću agregatnu potražnju kućanstava i industrije, što je uvelike povećalo obim potražnje u „postpandemijskom“ okruženju.

Međunarodna energetska agencija (IEA) procjenjuje da trenutni kapacitet rafinerije može preraditi oko 100 milijuna sirove nafte dnevno, ali da oko 20 posto tog kapaciteta ne radi, što znači da možemo preraditi "samo" dobrih 80 milijuna barela sirove nafte dnevno . Dio manjka može se pripisati nedovoljnom ulaganju u modernizaciju i održavanje rafinerija (osobito u Latinskoj Americi), a dio je zbog zatvaranja dijela proizvodnih kapaciteta zbog mjera za ograničavanje pandemije covida-19. Procjenjuje se da će se globalno, od 2020. nadalje, dnevno prerađivati 3,3 milijuna barela sirove nafte manje nego u razdoblju prije pandemije. Međutim, veliki dio pada proizvodnje nastavlja se unatoč ukidanju korona mjera (s izuzetkom Kine) diljem svijeta.

Većina padova proizvodnje nafte dogodila se u SAD-u, Europi i Kini, a daljnji pad proizvodnje nafte ove je godine (iz očitih razloga) bio u Rusiji, gdje se procjenjuje da rafinerije rade sa samo 70 posto proizvodnog kapaciteta. Najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta naftnih derivata ima Kina, no većina ih je ove godine nažalost bila neiskorištena. Neki zbog mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije (Kina nastavlja s nultom tolerancijom na covid-19), a neki zbog politike ograničavanja izvoza naftnih derivata, koja vrijedi u ovoj "energetski gladnoj" gospodarskoj velesili.

S druge strane jednadžbe, globalna potražnja za naftnim derivatima, koja je naglo pala u prvim valovima pandemije, već je nadoknadila taj pad posljednjih godina, na krilima snažne globalne gospodarske aktivnosti, i danas daleko premašuje razinu iz 2019. godine.

Agregatna ponuda i potražnja za naftnim derivatima uključuje rastuće troškove transporta (tankeri i tankovi još nisu pogonjeni strujom), rastuće cijene dostave kao rezultat "borbe" za raspoloživa plovila, budući da se svjetska flota naglo smanjila zbog sankcija protiv ruskih prijevoznika, te strmoglavog rasta prirodnog plina, koji je glavni izvor proizvodnje električne energije koji pokreće europske rafinerije, bojim se da će nas visoke cijene motornih goriva i ostalih naftnih derivata pratiti još neko vrijeme.

Tagovi: cijene goriva, gorivo, nafta, potražnja za naftom
PROČITAJ I OVO
Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
BROD
Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
ISTANBUL - Turska je u utorak nastavila svoju operaciju vađenja ugljikovodika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje stanke te je predsjednik Tayyip Erdogan rekao da će novi brod za bušenje raditi izvan voda na koje Cipar također polaže pravo.
Cijena nafte porasla za dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte porasla za dolar
LONDON - Nafta je u utorak porasla za jedan dolar po barelu, obrnuvši prijašnji pad, nakon što je Rusija izvijestila da je izvoz nafte u Europu preko naftovoda Družba obustavljen od početka kolovoza, što je izazvalo zabrinutost zbog ograničene ponude.
Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina
PLIN
Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina
ZAGREB - Ostane li dotok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku na sadašnjoj niskoj razini, ona možda neće postići svoj cilj skladištenja plina do studenog, upozorava u najnovijem izvještaju njemački regulator za električnu energiju i plin Bundesnetzagentur
Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Europi zbog problema s plaćanjem
POTEZI
Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Europi zbog problema s plaćanjem
MOSKVA - Ukrajina je od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve, priopćila je u utorak ruska energetska kompanija Transneft.
Od danas jeftinija i premium goriva
CIJENE GORIVA
Od danas jeftinija i premium goriva
ZAGREB - Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od utorka se prodaje po 11,30 kuna, što je 70 lipa manje nego proteklih tjedan dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala 66 lipa, na 12,14 kuna, a pojeftinila su i premium goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE