GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagađuju li priobalne vjetroelektrane more teškim metalima?

Zagađuju li priobalne vjetroelektrane more teškim metalima?
METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2022 / 08:29
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Zaštita od korozije na pučinskim vjetroturbinama može povećati koncentracije teških metala u morskoj vodi i na morskom dnu, upozorila je Savezna pomorska i hidrografska agencija.

Pozivajući se na istraživanje vode i dna u blizini vjetroelektrane u Sjevernom moru, koje je provela s nekoliko drugih instituta, Agencija navodi da je na nekim mjestima povećana količina aluminija, cinka, indija i galija.

Na nekim mjestima znanstvenici su primijetili lokalno povećanje koncentracije olova u sedimentu.

Ti se metali koriste u takozvanim žrtvenim anodama koje sprječavaju koroziju čelične strukture vjetrenjače razgradnjom u morskoj vodi.

Indij i galij u pravilu se rijetko nalaze u moru. Stoga se koriste kao markeri koji otkrivaju podrijetlo emisije sa žrtvenih anoda. Godišnje anode iz jedne vjetroturbine ispuštaju u more između 150 i 750 kilograma materijala.

Izmjerena koncentracija metala u vodi i na morskom dnu uglavnom je bila u granicama uobičajenim za Sjeverno more, navode iz Agencije.

Povećana vrijednost pojedinih metala na nekim lokacijama može biti i posljedica vremenskih uvjeta koji smanjuju kretanje morske vode oko vjetroelektrana.

Međutim, za sada, veća količina olova u nekim od tig mjesta ostaje neobjašnjena.

Agencija upozorava da razvoj offshore vjetroelektrana može povećati emisiju metala iz proizvoda za zaštitu od korozije. Operateri bi stoga trebali koristiti anode koje ispuštaju manje materijala u more.

Više od 1500 vjetroturbina sada radi u Sjevernom i Baltičkom moru, a na njemačkoj obali postoji i 30 transformatorskih i pretvaračkih platformi.

Tagovi: vjetroelektrane, Robert Habeck, teški metali, vjetrenjače
PROČITAJ I OVO
Zeleno svjetlo za pet solarnih elektrana kod Stoca
SOLARI
Zeleno svjetlo za pet solarnih elektrana kod Stoca
MOSTAR - Vlada FBiH je dala prethodne suglasnosti u postupku izdavanja energetskih dozvola gospodarskom društvu ECO-WAT d.o.o. Kiseljak za izgradnju pet fotonaponskih elektrana (A1, A2, A3, A4 i A5).
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
ZABRANE
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
BRUXELLES - EU će zabraniti održavanje i osiguranje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po cijeni višoj od limita, objavljeno je danas u Službenom glasniku EU.
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
TVRDNJE
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
ZAGREB - Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.
Cijene nafte prekoračile 94 dolara, trgovci očekuju smanjenu opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prekoračile 94 dolara, trgovci očekuju smanjenu opskrbu
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 94 dolara, poduprte odlukom vodećih proizvođača o smanjenju opskrbe i očekivanjima embarga EU-a na rusku naftu.
Norveška očekuje rekordan prihod od nafte i plina u 2023.
OČEKIVANJA
Norveška očekuje rekordan prihod od nafte i plina u 2023.
OSLO - Norveška vlada u sljedećoj godini očekuje rekordne prihode od prodaje nafte i plina, gotovo za petinu više nego u ovoj godini i pet puta više nego u 2021., zahvaljujući procijenjenoj većoj proizvodnji i skoku cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE