GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagađuju li priobalne vjetroelektrane more teškim metalima?

Zagađuju li priobalne vjetroelektrane more teškim metalima?
METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2022 / 08:29
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Zaštita od korozije na pučinskim vjetroturbinama može povećati koncentracije teških metala u morskoj vodi i na morskom dnu, upozorila je Savezna pomorska i hidrografska agencija.

Pozivajući se na istraživanje vode i dna u blizini vjetroelektrane u Sjevernom moru, koje je provela s nekoliko drugih instituta, Agencija navodi da je na nekim mjestima povećana količina aluminija, cinka, indija i galija.

Na nekim mjestima znanstvenici su primijetili lokalno povećanje koncentracije olova u sedimentu.

Ti se metali koriste u takozvanim žrtvenim anodama koje sprječavaju koroziju čelične strukture vjetrenjače razgradnjom u morskoj vodi.

Indij i galij u pravilu se rijetko nalaze u moru. Stoga se koriste kao markeri koji otkrivaju podrijetlo emisije sa žrtvenih anoda. Godišnje anode iz jedne vjetroturbine ispuštaju u more između 150 i 750 kilograma materijala.

Izmjerena koncentracija metala u vodi i na morskom dnu uglavnom je bila u granicama uobičajenim za Sjeverno more, navode iz Agencije.

Povećana vrijednost pojedinih metala na nekim lokacijama može biti i posljedica vremenskih uvjeta koji smanjuju kretanje morske vode oko vjetroelektrana.

Međutim, za sada, veća količina olova u nekim od tig mjesta ostaje neobjašnjena.

Agencija upozorava da razvoj offshore vjetroelektrana može povećati emisiju metala iz proizvoda za zaštitu od korozije. Operateri bi stoga trebali koristiti anode koje ispuštaju manje materijala u more.

Više od 1500 vjetroturbina sada radi u Sjevernom i Baltičkom moru, a na njemačkoj obali postoji i 30 transformatorskih i pretvaračkih platformi.

Tagovi: vjetroelektrane, Robert Habeck, teški metali, vjetrenjače
PROČITAJ I OVO
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE