GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost zbog posljedica epidemije i OPEC-a spustila cijene nafte prema 56 dolara

Zabrinutost zbog posljedica epidemije i OPEC-a spustila cijene nafte prema 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 16:33
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara pod pritiskom strahovanja od utjecaja epidemije koronavirusa na potražnju i mogućeg neadekvatnog odgovora vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,34 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,33 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,02 dolara nižoj cijeni, od 51,03 dolara.

Trgovci su se danas ponovo okrenuli očekivanim negativnim posljedicama epidemije koronavirusa u Kini na potražnju za naftom

Iako je broj novih slučajeva zaraze u Kini pao, globalni stručnjaci upozoravaju da se još ne može reći da je epidemija obuzdana. Kina je ograničila kretanje i uvela karantenu u više gradova, mnoge su tvornice zatvorene a velike su rafinerije najavile smanjenu preradu nafte.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će se potražnja za naftom u prvom ovogodišnjem tromjesečju zbog epidemije smanjiti za 435 tisuća barela dnevno u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prvi puta od financijske krize 2009. godine.

Oči su sada uprte u vodeće proizvođače na čelu s OPEC-om i njegovim saveznicima među neovisnim proizvođačima koji razmatraju smanjenje opskrbe radi prilagodbe narušenoj potražnji.


Tehnički odbor predložio je da se opskrba smanji za dodatnih 600 tisuća barela dnevno, povrh sadašnjih 1,7 milijuna barela dnevno, kako bi se uravnotežilo tržište, poljuljano utjecajem epidemije. Rusija je zatražila više vremena za analizu tog prijedloga.

OPEC+ ponovo će se sastati sljedećeg mjeseca kako bi razmotrio preporuku a čini se da razgovori o eventualnom dodatnom sastanku u veljači nisu urodili plodom, kažu izvori u OPEC-u.

"Na tržištu je ponovo prevladala nesklonost rizičnoj imovini", konstatira analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

"OPEC+ još ne pokazuje da je spreman reagirati na pad potražnje zbog virusa dodatnim smanjenjem proizvodnje", dodaje.

Trgovce je dodatno zabrinula najava američkog tehnološkog diva Applea da zbog oslabljene potražnje u Kini neće ispuniti zacrtane ciljeve za prva tri ovogodišnja mjeseca.

"To je prestrašilo aktere na tržištu i potaknulo nagle prodaje imovine koja je na glasu kao rizična", pojašnjava Tamas Varga iz brokorske kuće PVM, aludirajući na Appleovu objavu.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 57,24 dolara, što znači da je bila 51 cent viša nego prethodnog dana trgovanja.

Tagovi: nafta, naftno tržište, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE