GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara

Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2020 / 17:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju s obzirom na opetovani rast broja novozaraženih koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,04 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 40,36 dolara.

Trgovce je i na početku novog tjedna najviše brinula potražnja s obzirom na nagli rast broja zaraženih koronavirusom.

“Iz dana u dan broj novih slučajeva zaraze sve više raste i brojka sada vrlo blizu 33 milijuna. Najteže su pogođene gusto naseljene zemlje”, primjećuje analitičar PVM-a Tamas Varga.

"Brzina širenja virusa jako zabrinjava zdravstvene dužnosnike, ali i investitore", dodao je Varga.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je danas da je globalno tržište nafte stabilno u posljednjih nekoliko mjeseci i obnovljena je ravnoteža između ponude i potražnje. Upozorio je ipak na opasnost drugog vala infekcija.

Cijene je zakočilo i povećanje izvoza iz Irana i Libije, unatoč dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica o koordiniranom smanjenju opskrbe.

Glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo rekao je u nedjelju da će komercijalne zalihe nafte u članicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u prvom tromjesečju 2021. godine biti tek nešto iznad petogodišnjeg prosjeka.

Do kraja iduće godine trebale bi pasti ispod tog prosjeka, dodao je. Upravo je petogodišnji prosjek cilj koji je OPEC postavio pri sklapanju o sporazuma o ograničenju opskrbe, za 9,7 milijuna barela dnevno u prvoj fazi, te za 7,7 milijuna barela dnevno do kraja ove godine.

Potporu cijenama mogao bi ovog tjedna pružiti štrajk radnika u Norveškoj, najavljen za 30. rujna, budući da bi se proizvodnja u toj nordijskoj zemlji mogla smanjiti za 900 000 barela dnevno, objavila je krajem prošlog tjedna Norveška udruga za naftu i plin (NOG).

Trgovce zasada nisu u većoj mjeri uznemirili obnovljeni sukobi armenskih i azerbajdžanskih snaga na jugu Kavkaza, kroz koji prolaze važni naftovodi, iako su ozbiljno poljuljali stabilnost te regije.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u petak iznosila 41,93 dolara, te je porasla 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE