GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara

Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2020 / 17:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju s obzirom na opetovani rast broja novozaraženih koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,04 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 40,36 dolara.

Trgovce je i na početku novog tjedna najviše brinula potražnja s obzirom na nagli rast broja zaraženih koronavirusom.

“Iz dana u dan broj novih slučajeva zaraze sve više raste i brojka sada vrlo blizu 33 milijuna. Najteže su pogođene gusto naseljene zemlje”, primjećuje analitičar PVM-a Tamas Varga.

"Brzina širenja virusa jako zabrinjava zdravstvene dužnosnike, ali i investitore", dodao je Varga.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je danas da je globalno tržište nafte stabilno u posljednjih nekoliko mjeseci i obnovljena je ravnoteža između ponude i potražnje. Upozorio je ipak na opasnost drugog vala infekcija.

Cijene je zakočilo i povećanje izvoza iz Irana i Libije, unatoč dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica o koordiniranom smanjenju opskrbe.

Glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo rekao je u nedjelju da će komercijalne zalihe nafte u članicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u prvom tromjesečju 2021. godine biti tek nešto iznad petogodišnjeg prosjeka.

Do kraja iduće godine trebale bi pasti ispod tog prosjeka, dodao je. Upravo je petogodišnji prosjek cilj koji je OPEC postavio pri sklapanju o sporazuma o ograničenju opskrbe, za 9,7 milijuna barela dnevno u prvoj fazi, te za 7,7 milijuna barela dnevno do kraja ove godine.

Potporu cijenama mogao bi ovog tjedna pružiti štrajk radnika u Norveškoj, najavljen za 30. rujna, budući da bi se proizvodnja u toj nordijskoj zemlji mogla smanjiti za 900 000 barela dnevno, objavila je krajem prošlog tjedna Norveška udruga za naftu i plin (NOG).

Trgovce zasada nisu u većoj mjeri uznemirili obnovljeni sukobi armenskih i azerbajdžanskih snaga na jugu Kavkaza, kroz koji prolaze važni naftovodi, iako su ozbiljno poljuljali stabilnost te regije.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u petak iznosila 41,93 dolara, te je porasla 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE