GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 72 dolara

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 72 dolara zbog pojačane zabrinutosti za potražnju u uvjetima bržeg rasta broja novozaraženih koronavirusom i djelomičnog oporavka meksičke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 71 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,54 dolara. Jučerašnje zatvaranje dočekala je u plusu 1,2 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 77 centi nižoj cijeni, od 67,59 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 81 cent.

Trgovci su se danas ponovo usredotočili na novi val pandemije čiji je motor delta varijanta koronavirusa budući da bi mogao zakočiti globalni oporavak potražnje za naftom.

“Cijene nafte snažno su oscilirale proteklih tjedana zbog faktora koji su ih naizmjence dizali i spuštali. U predstojećem razdoblju očekujemo da će se uravnotežiti budući da će potpora cikličke potražnje biti protuteža pritisku strukturne ponude", tumači Ehsan Khoman iz banke MUFG.

Zato procjenjujemo da će se u ostatku 2021. cijene zadržati na sadašnjoj razini ili će pasti, dodaje Khoman.

Američka vlada izvijestila je da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale treći tjedan zaredom dok je ukupna potražnja za gorivom porasla na najvišu razinu od ožujka 2020.

Slika potražnje otkriva ipak i tamnije tonove.

"Čini se da američki potrošači zasada ne mare za širenje delta soja... No, čini se da smo blizu vrhunca potražnje u SAD -u, što će ograničiti rast cijena nafte", napisali su u bilješci analitičari Capital Economicsa.

Cijene nafte pritisnula je danas i djelomična obnova proizvodnje u Meksiku, gdje je u nedjelju u požaru na platformi na moru stradalo najmanje pet radnika, a proizvodnja je smanjena za nešto više od 400 tisuća barela dnevno.

Državna meksička kompanija Pemex obnovila je 71 tisuća barela dnevno izgubljene proizvodnje, a očekuje se da će u nekoliko sati vratiti još 110 tisuća barela.

Sljedećeg tjedna pozornost će biti na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte koja bi 1. rujna trebala odlučivati o proizvodnoj politici u kontekstu poziva SAD-a da povećaju opskrbu kako bi pomogli globalnom gospodarskom oporavku.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 70,59 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE