GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 64 dolara

Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte ispod 64 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 17:52
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 64 dolara jer je trgovce zabrinula procjena vodećih proizvođača da bi potražnja ove godine trebala rasti slabije no što se do sada očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u svibnju koji danas istječu pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,82 dolara. U aktivnijim ugovorima za isporuke u lipnju cijena se smanjila za 30 centi, na 63,87 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 60,27 dolara.


U fokusu je trgovaca danas procjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, prema kojoj bi potražnja za naftom ove godine trebala rasti za 300 tisuća barela dnevno slabije no što se do sada očekivalo, prema izvješću sa sastanka stručnjaka.

OPEC+ sastat će se u četvrtak kako bi definirao proizvodnu politiku u predstojećem razdoblju.

"S obzirom na pesimistične izglede, čini se vjerojatnim da će važeće proizvodne kvote ostati na snazi još mjesec dana", kazao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

OPEC + trenutno ograničava proizvodnju za nešto više od sedam milijuna barela dnevno kako bi podržao cijene i smanjio preveliku ponudu. Saudijska Arabija samoinicijativno je odlučila smanjiti proizvodnju za dodatnih milijun barela dnevno.

"Na tržištu nafte i danas nagađaju kakvu će politiku opskrbe OPEC+ izložiti na sutrašnjem sastanku, ali cijena barela u Londonu od 64 dolara signalizira da trgovci očekuju oprezan pristup grupe", rekla je analitičarka Rystad Energy Louise Dickson.

Kuvajtski ministar nafte Mohammad Abdulatif al-Fares izrazio je u srijedu "oprezni optimizam" da će se globalna potražnja za naftom poboljšati kako programi cijepljenja protiv covida 19 budu ubrzavali, a industrijska se proizvodnja bude oporavljala.

Značajniji pad cijena zakočio je podatak da je kineska proizvodnja u ožujku porasla najsnažnije u tri mjeseca, nakon kratkog zatišja tijekom lunarnih novogodišnjih blagdana.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 63,37 dolara, što znači da je porasla 69 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE