GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost za potražnju pritisnula cijene nafte na 43 dolara

Zabrinutost za potražnju pritisnula cijene nafte na 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2020 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte u petak su skliznule na 43 dolara na svjetskim tržištima, pritisnute bojaznima investitora da će skok broja novozaraženih ugroziti oporavak potrošnje u vrijeme kada se proizvođači spremaju povećati proizvodnju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu skliznula je tako za 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,05 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po četvrt dolara nižoj cijeni, od 40,50 dolara.

SAD je u četvrtak izvijestio da je protekla 24 sata zabilježio najmanje 75 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom. Njihov broj iz dana u dan premašuje najviše razine od početka pandemije.

Španjolska i Australija zabilježile su pak najveći dnevni skok broja novooboljelih u više od dva mjeseca, a nastavlja se i nagli rast broja novih slučajeva u Indiji i Brazilu, nabraja Reuters.

Nagli porast broja novozaraženih usporava oporavak potrošnje goriva i potiče zabrinutost da će se na oporavak potrošnje od posljedica pandemije možda morati čekati više godina.

Pritiske na slabljenje cijena izaziva i očekivano povećanje ponude nafte na svjetskim tržištima, i to već od idućeg mjeseca.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinim saveznicima dogovorili su da će od kolovoza do kraja godine ublažiti ograničenja proizvodnje na 7,7 milijuna dnevno. Trenutno smanjuju proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno.

Proizvodnja će stvarno biti povećana oko milijun barela dnevno zato što će Irak i druge zemlje, koje su od svibnja do srpnja proizvodile više od svojih kvota, u kolovozu i rujnu dodatno srezati proizvodnju, podsjeća Vivek Dhar iz Commonwealth Bank of Australia.

"Budući da će proizvodnja od kolovoza rasti, slabljenje potražnje moglo bi doista odigrati presudnu ulogu u snižavanju cijena koje su se počele stabilizirati", istaknula je analtičarka Rystada Louise Dickson.

"Kako stvari sada stoje, čini se da ove godine zapravo ne treba očekivati brzi oporavak potražnje a time i brzi oporavak cijena", dodala je Dickson.

Odvojeno je OPEC na mrežnim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 43,80 dolara, što znači da je bila niža za 32 centa u usporedbi s danom ranije.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE