GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za projekte proizvodnje solarne i geotermalne energije 11,8 mln eura

Za projekte proizvodnje solarne i geotermalne energije 11,8 mln eura
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 17:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je u srijedu odluke o dodjeli sredstava za projekte povećanja kapaciteta za proizvodnju solarne i geotermalne energije, ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava od 11,8 milijuna eura, priopćeno je iz Ministarstva.

Odluka o financiranju u sklopu poziva „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ donesena je za 19 projekata, čija je ukupna vrijednost bespovratnih sredstava oko 9,6 milijuna eura, dok je u sklopu poziva „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije“ odluka o financiranju donesena za tri projekta ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava od 2,2 milijuna eura, stoji u priopćenju.

To ministarstvo je upravitelja programa „Energija i klimatske promjene“, koji za cilj ima pružanje podrške aktivnostima u području razvoja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Hrvatskoj. Programske aktivnosti provode se uz stručnu podršku Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ kao programskog partnera te kroz suradnju s Norveškom upravom za vodne resurse i energiju u ulozi donatorskog partnera na programu.

Sredstva za taj program raspoloživa u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. iznose 17 milijuna eura, uz nacionalni doprinos Hrvatske od 3 milijuna eura. Dodijelit će se korisnicima do kraja programskog razdoblja putem četiri otvorena poziva za dostavu projektnih prijedloga te dva otvorena poziva za dostavu projektnih prijedloga male vrijednosti, navode iz Ministarstva.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ vrijedan 9,6 milijuna eura podržava provedbu pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana u svrhu povećanja instaliranih kapaciteta za korištenje sunčeve energije, uz uvjet da su instalirani kapaciteti za proizvodnju solarne energije povezani na elektroenergetsku mrežu. Prijavitelji su mogli prijaviti i financiranje spremnika električne energije uz jasno opravdanje dodatne vrijednost instalacije sustava pohrane električne energije proizvedene fotonaponskom elektranom navode iz Miistarstva.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije“ vrijedan 4,9 milijuna eura odnosi se na projektne prijedloge kojima se planira razvoj pilot projekata s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije dobivene iz geotermalne energije, a koji mogu uključivati aktivnosti izgradnje ili revitalizacije proizvodnih i utisnih bušotina u područjima s važećom dozvolom za istraživanje i/ili pridobivanje geotermalnih voda, obnovu i/ili proširenja toplinskog sustava na geotermalnu energiju, izgradnju infrastrukturnih priključaka za integraciju geotermalne topline u postojeći sustav grijanja te tehnološke i infrastrukturne promjene postojećih sustava grijanja u svrhu integriranja izvora geotermalne energije.

Potencijalni prijavitelji na te pozive imali su mogućnost prijaviti projekte vrijednosti od 200 tisuća do 1,3 milijuna eura. Krug prihvatljivih prijavitelja bio je iznimno širok, a uključivao je sve pravne javne ili privatne subjekte, komercijalne ili nekomercijalne organizacije i nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u Hrvatskoj, navode iz Ministarstva.

Tagovi: solarna energija, geotermalna energija, Nataša Tramišak
PROČITAJ I OVO
Habeck: U Njemačkoj neće biti isključenja struje
STRUJA
Habeck: U Njemačkoj neće biti isključenja struje
BERLIN - Za nadolazeću zimu Njemačka proizvodi dovoljno električne energije ne samo za domaće potrebe, već i za izvoz u Francusku, izjavio je u četvrtak ministar gospodarstva Robert Habeck.
Cijene nafte porasle prema 78 dolara, trgovci očekuju oporavak kineske potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 78 dolara, trgovci očekuju oporavak kineske potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara, poduprte nadom da će ublažavanje mjera suzbijanja covida u Kini oživjeti potražnju i kašnjenjem pošiljki ruske nafte zbog zastoja u Bosporu.
Rheinmetall gradi u Južnoafričkoj Republici tvornicu solarnih panela
INVESTICIJE
Rheinmetall gradi u Južnoafričkoj Republici tvornicu solarnih panela
BERLIN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Južnoafričkoj Republici izgraditi prvu tvornicu fotonaponskih sustava kako bi omogućio redovnu opskrbu električnom energijom, rekao je u četvrtak direktor ogranka.
Turska želi nižu uvoznu cijenu ruskog plina za 25 posto
PLIN
Turska želi nižu uvoznu cijenu ruskog plina za 25 posto
NEW YORK - Predstavnici Turske planiraju razgovarati s ruskim izaslanstvom u Ankari o popustu na cijenu plina iz Rusije za više od 25 posto, javlja Bloomberg pozivajući se na neimenovane visoke turske dužnosnike.
Rosneft zbog Njemačke izgubio gotovo 900 milijuna dolara
GUBICI
Rosneft zbog Njemačke izgubio gotovo 900 milijuna dolara
MOSKVA - Ruska državna naftna kompanija Rosneft objavila je da je u trećem kvartalu ove godine izgubila 889 milijuna dolara (845 milijuna eura) zbog odluke njemačkih vlasti da privremeno preuzmu kontrolu nad svojim podružnicama i rafinerijama u Njemačkoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE