GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WWF: Zelene subvencije otvorile bi milijune radnih mjesta

WWF: Zelene subvencije otvorile bi milijune radnih mjesta
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
KUALA LUMPUR - Vlade bi preusmjeravanjem 500 milijardi dolara subvencija iz ekonomskih sektora koji štete prirodi u one koji je štite i obnavljaju omogućile otvaranje milijuna radnih mjesta, poručio je World Wildlife Fund (WWF).

Vlade trenutno izdvajaju 500 milijardi dolara godišnje za subvencije sektoru fosilnih goriva, prekomjernom izlovu ribe i neodrživoj poljoprivredi, a WWF je pokušao utvrditi što bi se dogodilo sa zapošljavanjem da se taj novac preusmjeri u 'zelenije' aktivnosti.

"Transformacija tih sektora koji trenutno najviše štete bioraznolikosti može otvoriti nove mogućnosti, ne samo za prirodu već i za ljude i za naše gospodarstvo", naglašava Guido Broekhoven, čelnik WWF-ova odjela za istraživanje i razvoj.

WWF je utvrdio da bi pravedna redistribucija godišnjeg iznosa subvencija među zemljama na temelju broja stanovnika rezultirala otvaranjem 39 milijuna radnih mjesta u sektorima koji podupiru prirodu, ponaprije u istočnom dijelu azijsko-pacifičke regije, južnoj Aziji i supsaharskoj Africi.

Zelena radna mjesta mogla bi uključivati recikliranje, održivo upravljanje šumama, mala poljoprivredna gospodarstva i bolje skladištenje hrane, nabraja Broekhoven.

Pandemija covida 19 pokazala je da vlade mogu preusmjeravati novac ako se ukaže potreba, dodao je.

Zaštita umjesto pljačke

Znanstvenici i aktivisti slažu se da su poboljšani mehanizmi očuvanja i upravljanja parkovima, oceanima, šumama i divljinom ključni za zaštitu biosustava o kojima ovisi opstanak ljudi i dogovoreno smanjenje emisije štetnih plinova.

Autori izvješća objavljenog u svibnju uz podršku Ujedinjenih naroda pozvali su vlade da dio koronapoticaja usmjere u očuvanje bioraznolikosti i zaštitu klime i da preusmjere subvencije iz fosilnih goriva i poljoprivrednih kemikalija u aktivnosti kojima će poduprijeti prirodu.

Charles Barbere iz Instituta za svjetske resurse sa sjedištem u SAD-u naglašava da bi preusmjeravanje novca iz "kratkoročnog pljačkanja šuma i oceana" u potporu biosustavima osiguralo milijune novih radnih mjesta i održiviju budućnost.

"Nema nikakve sumnje da bi nam se isplatilo, samo nema političke volje da se poduzmu konkretne mjere", dodao je.

Rješenje je jednostavno

Očekuje se da će 195 zemalja u prvom dijelu virtualne konferencije Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti u listopadu ove godine usuglasiti tekst novog globalnog sporazuma o zaštiti biljaka, životinja i ekosustava, koji bi trebao slijediti uzor Pariškog klimatskog sporazuma.

Drugi dio konferencije bit će održan od 25. travnja do 8. svibnja iduće godine u Kini.

Ne treba prevelika mudrost da bi se zaključilo da subvencije štetne po okoliš treba postupno ugasiti, to bi trebao biti minimum o kojem bi trebao biti postignut opći konsenzus, ističe Li Shuo iz kineskog ogranka Greenpeacea.

Bogate zemlje trebale bi također osigurati više novca za zaštitu bioraznolikosti u siromašnijim zemljama, a ne tvrditi da su ispunile svoju dužnost ukidanjem potpore kompanijama-zagađivačima.

Cilj je WWF-ovog izvješća uvjeriti vlade da štetne subvencije mogu i moraju biti ukinute i da mogu otvoriti nove prilike, ponavlja Broekhoven.

"Razina ambicije kojoj trenutno svjedočimo u pregovorima previše je niska", zaključio je.

Tagovi: World Wildlife Fund, zelena energija, zelene subvencije, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE