GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WWF: Zelene subvencije otvorile bi milijune radnih mjesta

WWF: Zelene subvencije otvorile bi milijune radnih mjesta
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
KUALA LUMPUR - Vlade bi preusmjeravanjem 500 milijardi dolara subvencija iz ekonomskih sektora koji štete prirodi u one koji je štite i obnavljaju omogućile otvaranje milijuna radnih mjesta, poručio je World Wildlife Fund (WWF).

Vlade trenutno izdvajaju 500 milijardi dolara godišnje za subvencije sektoru fosilnih goriva, prekomjernom izlovu ribe i neodrživoj poljoprivredi, a WWF je pokušao utvrditi što bi se dogodilo sa zapošljavanjem da se taj novac preusmjeri u 'zelenije' aktivnosti.

"Transformacija tih sektora koji trenutno najviše štete bioraznolikosti može otvoriti nove mogućnosti, ne samo za prirodu već i za ljude i za naše gospodarstvo", naglašava Guido Broekhoven, čelnik WWF-ova odjela za istraživanje i razvoj.

WWF je utvrdio da bi pravedna redistribucija godišnjeg iznosa subvencija među zemljama na temelju broja stanovnika rezultirala otvaranjem 39 milijuna radnih mjesta u sektorima koji podupiru prirodu, ponaprije u istočnom dijelu azijsko-pacifičke regije, južnoj Aziji i supsaharskoj Africi.

Zelena radna mjesta mogla bi uključivati recikliranje, održivo upravljanje šumama, mala poljoprivredna gospodarstva i bolje skladištenje hrane, nabraja Broekhoven.

Pandemija covida 19 pokazala je da vlade mogu preusmjeravati novac ako se ukaže potreba, dodao je.

Zaštita umjesto pljačke

Znanstvenici i aktivisti slažu se da su poboljšani mehanizmi očuvanja i upravljanja parkovima, oceanima, šumama i divljinom ključni za zaštitu biosustava o kojima ovisi opstanak ljudi i dogovoreno smanjenje emisije štetnih plinova.

Autori izvješća objavljenog u svibnju uz podršku Ujedinjenih naroda pozvali su vlade da dio koronapoticaja usmjere u očuvanje bioraznolikosti i zaštitu klime i da preusmjere subvencije iz fosilnih goriva i poljoprivrednih kemikalija u aktivnosti kojima će poduprijeti prirodu.

Charles Barbere iz Instituta za svjetske resurse sa sjedištem u SAD-u naglašava da bi preusmjeravanje novca iz "kratkoročnog pljačkanja šuma i oceana" u potporu biosustavima osiguralo milijune novih radnih mjesta i održiviju budućnost.

"Nema nikakve sumnje da bi nam se isplatilo, samo nema političke volje da se poduzmu konkretne mjere", dodao je.

Rješenje je jednostavno

Očekuje se da će 195 zemalja u prvom dijelu virtualne konferencije Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti u listopadu ove godine usuglasiti tekst novog globalnog sporazuma o zaštiti biljaka, životinja i ekosustava, koji bi trebao slijediti uzor Pariškog klimatskog sporazuma.

Drugi dio konferencije bit će održan od 25. travnja do 8. svibnja iduće godine u Kini.

Ne treba prevelika mudrost da bi se zaključilo da subvencije štetne po okoliš treba postupno ugasiti, to bi trebao biti minimum o kojem bi trebao biti postignut opći konsenzus, ističe Li Shuo iz kineskog ogranka Greenpeacea.

Bogate zemlje trebale bi također osigurati više novca za zaštitu bioraznolikosti u siromašnijim zemljama, a ne tvrditi da su ispunile svoju dužnost ukidanjem potpore kompanijama-zagađivačima.

Cilj je WWF-ovog izvješća uvjeriti vlade da štetne subvencije mogu i moraju biti ukinute i da mogu otvoriti nove prilike, ponavlja Broekhoven.

"Razina ambicije kojoj trenutno svjedočimo u pregovorima previše je niska", zaključio je.

Tagovi: World Wildlife Fund, zelena energija, zelene subvencije, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
BROD
Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
ISTANBUL - Turska je u utorak nastavila svoju operaciju vađenja ugljikovodika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje stanke te je predsjednik Tayyip Erdogan rekao da će novi brod za bušenje raditi izvan voda na koje Cipar također polaže pravo.
Cijena nafte porasla za dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte porasla za dolar
LONDON - Nafta je u utorak porasla za jedan dolar po barelu, obrnuvši prijašnji pad, nakon što je Rusija izvijestila da je izvoz nafte u Europu preko naftovoda Družba obustavljen od početka kolovoza, što je izazvalo zabrinutost zbog ograničene ponude.
Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina
PLIN
Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina
ZAGREB - Ostane li dotok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku na sadašnjoj niskoj razini, ona možda neće postići svoj cilj skladištenja plina do studenog, upozorava u najnovijem izvještaju njemački regulator za električnu energiju i plin Bundesnetzagentur
Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Europi zbog problema s plaćanjem
POTEZI
Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Europi zbog problema s plaćanjem
MOSKVA - Ukrajina je od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve, priopćila je u utorak ruska energetska kompanija Transneft.
Od danas jeftinija i premium goriva
CIJENE GORIVA
Od danas jeftinija i premium goriva
ZAGREB - Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od utorka se prodaje po 11,30 kuna, što je 70 lipa manje nego proteklih tjedan dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala 66 lipa, na 12,14 kuna, a pojeftinila su i premium goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE