GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal

Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku značajno je promijenio položaj Hrvatske na energetskoj karti u regiji, a jedna od prvih tvrtki koje su prepoznale potencijal ovog projekta bila je Prvo plinarsko društvo (PPD) koje posluje u sastavu Energia Naturalis Grupe (ENNA), kao jedan od najvećih zakupaca kapaciteta terminala.

Predsjednika uprave PPD-a i ENNA Grupe Pavla Vujnovca pitali smo o važnosti terminala u okolnostima energetske krize i nastojanja Europske unije da smanji ovisnost o uvozu ruskog plina, kao i značaja terminala u pretvaranju Kvarnera u energetsko čvorište te Hrvatske iz zemlje koja je donedavno bila na kraju opskrbnog lanca plinom, u zemlju iz koje se i susjedna tržišta mogu opskrbljivati ovim energentom.

– Činjenica je da već neko vrijeme živimo u novoj energetskoj realnosti. LNG terminal na otoku Krku je svakako dio te nove realnosti. Tri su glavna cilja kada govorimo o energetici, pa i opskrbi plinom – dostupnost, sigurnost opskrbe i održivost. Rat u Ukrajini je ponovo okrenuo svjetla reflektora na sigurnost opskrbe, a LNG terminal na Krku je dokazao koliko je važno imati diverzificiranu infrastrukturu i diverzificirane dobavne pravce. Mi smo sigurno jedan od najvećih zakupaca i do 2037. godine imamo zakupljeno oko 1,35 milijardi kubičnih metara kapaciteta na LNG terminalu. Od 1. studenoga 2022. prestali smo preuzimati plin od Gazproma, budući da kao tvrtka koja je u dobroj mjeri i odgovorna za sigurnost opskrbe plinom u RH slijedimo političke smjernice naše Vlade. U takvim okolnostima LNG na Krku nam je postao iznimno važna ulazna točka. Osim sigurnosti opskrbe, izgradnja takvog terminala je sigurno donijela nova znanja kojima je trebalo ovladati u proteklih nekoliko godina i mogu reći da sam jako zadovoljan brzinom usvajanja znanja i fleksibilnosti koju su pokazali naši timovi u PPD-u i ENNA-i, rekao je Vujnovac za Novi list.

Koji su sve mogući načini korištenja LNG-a u logistici i transportu, hoćete li ih koristiti?

– Jedan od načina svakako je korištenje LNG-a kao pogonskog goriva. Prvenstveno se to odnosi na kamionski prijevoz. Kamioni koji koriste LNG kao pogon u Njemačkoj, Italiji i drugim zapadnoeuropskim zemljama nisu novost, a i jedan su od dobrih alata pri postizanju cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova. Zbog činjenice da LNG mora biti ohlađen na jako nisku temperaturu da bi ostao u ukapljenom stanju, često kamioni koji koriste LNG kao pogon voze rashladne prikolice. Budući da je ENNA Fruit najveći proizvođač, otkupljivač, distributer te prerađivač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj, razmatramo mogućnost korištenja kamiona koji će koristiti LNG kao pogon za distribuciju svježeg voća i povrća.

ENNA je u velikoj mjeri uključena u željeznički transport roba, je li i LNG jedna od roba koje namjeravate transportirati željeznicom?

– ENNA transport je najveći privatni željeznički prijevoznik u Hrvatskoj. Zahvaljujući ulaganjima u željeznicu Vlade RH u suradnji s EU-om će se zasigurno podići konkurentnost željezničkog prijevoza. Osim što smo ušli u zajednički projekt izrade novog kontejnerskog terminala s APM Terminalsom, u vlasništvu Maersk grupe, u vlasništvu smo luke Ploče. Luka Ploče je glavni uvozni pravac za Bosnu i Hercegovinu. Sve spomenuto se ili temelji, ili će se temeljiti upravo na željezničkom prometu. Kako svakodnevno jačamo svoju poziciju u željezničkom prijevozu, jednom kada se u RH otvori mogućnost transporta LNG-a, imat ćemo sve spremno da poslovanje proširimo i u tom smjeru. Iz današnjeg kuta gledanja, BiH je zanimljivo tržište za transport LNG-a željeznicom s obzirom na to da je plinska mreža u BiH slabo razvijena. No, do toga još je puno predradnji, za početak izgradnja small-scale LNG terminala koji bi otvorio mogućnost prijevoza LNG-a željezničkim prometom.

Lani se spominjala mogućnost sudjelovanja vaše tvrtke u razvoju »mini« LNG terminala, zajedno sa strateškim partnerom. U kojoj je fazi taj projekt, gdje bi se takav LNG terminal manjih dimenzija mogao smjestiti?

– Upravo na to sam mislio kada sam spomenuo kako nam je takav »mini« LNG terminal polazišna točka. Istina je, mi smo sa svojim inozemnim strateškm partnerom o tome razgovarali te i dalje razgovaramo o mogućnosti izgradnje takvog terminala. To bi dovelo do daljnje diverzifikacije LNG industrije u RH. U zadnjih godinu dana smo svjedoci toga kako je diverzifikacija veoma bitna i da je potrebno ulagati u projekte koji mogu pridonijeti sigurnosti opskrbe, ne samo Republike Hrvatske, već i regije.

Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru.

Tagovi: Pavao Vujnovac, LNG terminal, Enna Group, Prvo plinarsko društvo. Gaženica, Luka Zadar, LNG Hrvtaska, Gazprom, British Petroleum
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE