GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Najveći rizik je nastavak energetske krize

Vujčić: Najveći rizik je nastavak energetske krize
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 21:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska komisija 1. lipnja trebala bi objaviti konačnu ocjenu o spremnosti Hrvatske za uvođenje eura. Guverner HNB-a Boris Vujčić komentirao je kakvu ocjenu očekuje.

"Kao što sam ranije rekao mislim da ćemo proći dobro, da će ocjena biti da smo zadovoljili sve kriterije nominalne konvergencije i da ćemo 1.1.2023. ući u eurozonu što mislim da je velik uspjeh jer je malo tko očekivao još pred dvije godine da ćemo 1.1.2023. biti u eurozoni. To smo pogurali, ušli smo za vrijeme pandemije u tečajni mehanizam i u prilici smo da stvarno uđemo 1.1.2023., u najkraćem razdoblju unutar tečajnog mehanizma od svih zemalja ikada u eurozonu. Najvjerojatnije je, uvijek govorim, da će taj tečaj biti tečaj po kojem ćemo ući u eurozonu. to nije gotovo dok nije gotovo, bit će uskoro objavljeno. Od 19 zemalja koje su do sada ušle u eurozonu, 18 je ušlo po tečaju po kojem su ušle u tečajni mehanizam, a budući da je naš tečaj blizu tom tečaju ne vidim razloga da bude taj tečaj", kazao je Vujčić u RTL-u Danas.

Komentirao je i kakav rast cijena očekuje s prelaskom na euro.

"Ono što očekujemo za ovu godinu kao stopu inflacije, što nema veze s eurom, da ćemo vidjeti stopu rasta cijena između 8 i pol i 9 posto, ali to nema veze s eurom. Ono što će se dogoditi kad prelazimo na euro, ne očekujemo značajan doprinos ulaska u eurozonu samoj stopi inflacije. Naglašavamo da je iskustvo drugih zemalja bilo da je ulazak u euro doprinio stopi inflacije u toj godini kad se to događalo nekakvih 0,2 do 0,4 postotna poena, što u ovim uvjetima kada imamo rast inflacije iz drugih razloga, je zanemariv", kazao je.

Vujčić je naveo i što će biti sa zaokruživanjem cijena.

"To bi bila nepoštena praksa trgovaca jer to znači povećanje vlastite marže, to nije zaokruživanje cijene. Zbog toga postoji niz aktivnosti koji će se poduzeti prije toga. Važno je dvostruko objavljivanje cijena u kunama i eurima tako da će svatko moći vidjeti od 31.12. na 1.1. kako mu je porasla cijena u kunama i eurima. Jedna stvar je zaokruživanje cijene koje može dovesti do nekog malog povećanja, a druga stvar je ako netko povećava cijenu za 20 posto. To nije etično. Mi ćemo isto tako, ne HNB nego Ministarstvo gospodarstva, tražiti trgovce da se priključe onome što će biti objavljeno ako etički kodeks i da se ponašaju u okviru etičkog kodeksa, da ne koriste sam prelazak izu kune u euro da bi povećali cijene", kazao je.

Vujčić je kazao da je najsnažniji potrošač.

"Ako vam netko pokuša to napraviti nemojte kupovati kod njega. Najteža kazna je za svakoga prodavača kad izgubi promet. Kad izgubi promet on gubi prihode. Ne smijemo dozvoliti da rade budale od nas", kazao je.

Na tvrdnju što ako se svi dogovore i istaknu istu cijenu, Vujčić je kazao da je to pitanje za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja.

Komentirao je što očekuje HNB po pitanju inflacije i koliko nam rast BDP-a u prvom kvartalu ide na ruku.

"Rast BDP-a od 7 posto je snažan rast BDP-a, ali treba voditi računa da je taj rast posljedica toga da smo u prvom kvartalu prošle godine smo imali još uvijek neke mjere ograničavanja u gospodarstvu zbog virusa, pa smo imali jak rast usluga, trgovina, smještaja i prehrane. Taj efekt će polako kako idemo u godinu iščezavati pa ne možemo očekivati da ćemo imati ovako snažan rast BDP-a zbog toga. Vidimo da ćemo u ostatku godine vidjeti dobre rezultate u turizmu. Ako gledamo bookinge, oni su vrlo dobri, na razini 2019. ako ne i nešto veći, a cijene po kojima se oni obavljaju su 20, 30 pa 40 posto veće nego 2019.", kazao je.

Vujčić je kazao i da u ovom trenutku postoje dva rizika.

"Službena projekcija je 3,2 rast BDP-a ali postoji rizik da će BDP biti veći, to proizlazi iz realizacije turističke sezone i dalje rasta prihoda u uslužnim djelatnostima. Drugi koji je negativan, koji bi mogao pogoditi prerađivačku industriju u slučaju da na jesen vidimo dodatno intenziviranje problema s energetskom krizom, prekid isporuke plina u Europu iz Rusije koji bi mogao odvesti naše glavne vanjsko trgovinske partnere, Njemačku i Italiju u recesiju što bi povuklo našu prerađivačku industriju u negativan teritorij. Imamo pozitivne i negativne rizike. Ukoliko ne bude energetske krize ja bih bio optimističan", kazao je.

Kazao je i da obuzdavanje inflacije ovisi o geopolitičkoj situaciji te o promjeni politike središnjih banaka.

U srpnju bi Europska centralna banka trebala povisiti kamatne stope. Vujčić je komentirao koliko će utjecati na krajnje korisnike i građane i poduzeća.

"Ono što već vidimo je da su tržišta na neki način predvidjela tu akciju Europske središnje banke pa su cijene zaduživanja, prvenstveno država, porasle. To se još nije prelilo na građane i gospodarstvo, pomalo se prelijeva na poduzeća, ali vrlo malo, na građane još ne uopće. Možemo očekivati da će normalizacija kamatnih stopa i monetarne politike imati utjecaj na to da će se zaustaviti trend pada kamatnih stopa ali on ne bi trebao za građane bitno porasti", kazao je.

Komentirao je i kakvu suradnju očekuje s Tomislavom Ćorićem, novim viceguvernerom HNB-a.

"Očekujem da suradnja bude vrlo dobra. Dogovorili smo se da ćemo se vidjeti u srijedu i dogovoriti o budućoj suradnji, tada ćemo dogovoriti kako dalje", kazao je Vujčić.

Tagovi: Boris Vujčić, energetska kriza, Hrvatska narodna banka, inflacija, uvođenje eura
PROČITAJ I OVO
MOL: Hrvatska nije uspjela dokazati niti jednu tvrdnju o korupciji u vezi s Inom
REAKCIJE
MOL: Hrvatska nije uspjela dokazati niti jednu tvrdnju o korupciji u vezi s Inom
ZAGREB - Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), arbitražni sud Svjetske banke sa sjedištem u Washingtonu, objavio je svoju odluku u postupku zaštite ulaganja između stranaka Republike Hrvatske i MOL Plc. Time je arbitražni predmet koji je započeo 2013. konačno završen.
Udruga malih distributera goriva: Zatvoreno preko 100 malih crpki, tražimo hitnu pomoć Vlade
POMOĆ
Udruga malih distributera goriva: Zatvoreno preko 100 malih crpki, tražimo hitnu pomoć Vlade
ZAGREB - Udruga malih distributera goriva, koja okuplja 60 članova - malih tvrtki s 90 benzinskih postaja, u srijedu je zatražila hitnu pomoć Vlade i rješenje za održiv model njihovog poslovanja, koje je zbog nove uredbe, kako ističu, postalo neodrživo te rade s velikim gubitcima.
Francuska će nacionalizirati proizvođača struje EDF
NACIONALIZACIJA
Francuska će nacionalizirati proizvođača struje EDF
PARIZ - Francuska vlada planira u potpunosti nacionalizirati proizvođača struje EDF, najavila je u srijedu premijerka Elisabeth Borne.
Njemačka vlada priprema teren za dokapitalizaciju Unipera
DOKAPITALIZACIJA
Njemačka vlada priprema teren za dokapitalizaciju Unipera
BERLIN - Njemačka vlada priprema teren za moguće preuzimanje udjela u proizvođaču struje Uniperu, najvećem kupcu ruskog plina u Njemačkoj, izvijestio je njemački poslovni list Handelsblatt.
Strah od recesije spustio cijene nafte prema 103 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Strah od recesije spustio cijene nafte prema 103 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima prema 103 dolara pod pritiskom straha od recesije koja bi smanjila potražnju za energentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE