GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlasnici vjetroelektrane Krš-Pađene tvrde da gube novac na prodaji struje državi

Vlasnici vjetroelektrane Krš-Pađene tvrde da gube novac na prodaji struje državi
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2022 / 11:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon izjava pojedinih političkih aktera te komentare u medijima da CEMP sa svojom vjetroelektranom Krš-Pađene skupo naplaćuje isporučenu električnu energiju Hrvatskoj, reagirali su iz CEMP-a kako bi pojasnili da oni, kao i drugi povlašteni proizvođači, imaju sklopljen ugovor s HROTE-om prema kojem isporučenu električnu energiju naplaćuju po fiksnoj cijeni.

Ta fiksna cijena iznosi oko 100 eura po MWh dok prosječna cijena na burzi električne energije u proteklih mjeseci premašuje iznos od 240 eura po MWh.

'Prosječna cijena je u proteklih osam dana porasla na čak 375,00 eura po MWh (na dan 08.03.2022. električna energija na tržištu se plaćala i 560 EUR po MWh)', pripćeno je.

'Budući da je Hrvatska veliki uvoznik električne energije, jer vlastita proizvodnja ne zadovoljava potrebe, jasno je kako uvezenu struju plaća dvostruko, a u ovom mjesecu i četiri puta više nego povlaštenim proizvođačima iz obnovljivih izvora energije među kojima je i CEMP', dodaje se.

Uzimajući u obzir navedeno, žele naglasiti kako je CEMP, zbog prodaje električne energije Hrvatskoj po povlaštenoj umjesto tržišnoj cijeni, u proteklih 6 mjeseci izgubio preko 210 milijuna kuna prihoda dok će samo u ovom mjesecu, ako se trend kretanja cijena nastavi, izgubiti preko 90 milijuna kuna u interesu Hrvatske i njenih građana.

'Stoga, apeliramo na sve političke i javne aktere da se projekt Krš-Pađene prestane koristiti za prikupljanje političkih bodova i jeftini populizam iznošenjem neistina. Vjerujemo kako je sada, više no ikada, uslijed rasta cijena energenata jasno kako projekt vjetroelektrane Krš-Pađene, kao najveća privatna investicija u Hrvatskoj vrijedna 1,8 milijardi kuna, itekako doprinosi Hrvatskoj i svim njezinim građanima. Pozivamo sve one koji su iznošenjem neistina o štetnosti projekta obmanuli javnost da se javno ispričaju. Također, pozivamo i Vladu RH da se izjasni je li projekt vjetroelektrane Krš-Pađene štetan za Republiku Hrvatsku. Ukoliko smatra da jest, spremni smo raskinuti ugovor o otkupu električne energije potpisan s HROTE-om i u tom slučaju, prodajući na tržištu, ostvarivati neusporedivo veće prihode', priopćeno je.

Tagovi: vjetroelektrana Krš-Pađene, HROTE
PROČITAJ I OVO
Beč: Započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika
ZELENI VODIK
Beč: Započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika
BEČ - U Beču je ovog mjeseca započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika. Prema sadašnjim planovima, prvo bečko postrojenje te vrste počet će s radom u ljeto 2023. godine, a proizvedeni vodik u početku će se koristiti kao gorivo za autobuse i kamione. Vrijednost investicije iznosi 10 milijuna eura.
Chevron dobio američku dozvolu za povratak u Venezuelu
ODOBRENJE
Chevron dobio američku dozvolu za povratak u Venezuelu
WASHINGTON/HOUSTON - Chevron Corp je u subotu dobio američku licencu koja drugoj po veličini američkoj naftnoj tvrtki omogućuje proširenje proizvodnje u Venezueli i dopremanje sirove nafte iz te južnoameričke zemlje u Sjedinjene Države.
Manjak kvalificiranih radnika dovodi u pitanje tranziciju Njemačke na obnovljive izvore energije
OIE
Manjak kvalificiranih radnika dovodi u pitanje tranziciju Njemačke na obnovljive izvore energije
BERLIN - Prema studiji Njemačkog ekonomskog instituta (IW) objavljenoj u subotu, nedostatak kvalificiranih radnika prijeti usporiti prijelaz Njemačke na obnovljivu energiju.
Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina
STRUJA
Slovenska proizvodnja električne energije u listopadu najniža u posljednjih 19 godina
LJUBLJANA - Mjesečna proizvodnja električne energije u Sloveniji u listopadu je zbog opsežnog remonta Nuklearne elektrane Krško (Nek) i isključenja Termoelektrane Šoštanj iz elektroenergetskog sustava bila najniža u posljednjih 19 godina, a pala je za više više od pola godine u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je statistički ured. No, potrošnja je bila i za desetinu manja u međugodišnjoj usporedbi.
Siemens Energy osigurao narudžbu postavljanja kabela između Irske i Francuske
POSLOVI
Siemens Energy osigurao narudžbu postavljanja kabela između Irske i Francuske
FRANKFURT - Njemačka inženjerska tvrtka Siemens Energy u petak je objavila da je osigurala narudžbu postavljanja kabela za prijenos električne energije između Irske i Francuske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE