GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada RS raskinula koncesije za MHE kod Višegrada

Vlada RS raskinula koncesije za MHE kod Višegrada
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 08:34
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
BANJA LUKA - Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici raskinula ugovore o koncesijama za izgradnju nekoliko malih hidrocentrala (MHE) na rijeci Rzav u opštini Višegrad.

Radi se o mini-hidroelektranama snage između 1,7 i tri megavata. Najslabija je "Rzav 5", čija je instalisana snaga prema projektnoj dokumentaciji 1,75 megavata, dok je "Rzav 3" snage tri megavata. Osim ove dvije, ugovor je raskinut i za gradnju "Rzava 1", "Rzava 2" i "Rzava 4". Svi projekti su koncesije dobili davne 2003. godine.

Dejan Furtula, predsjednik neformalne grupe građana iz Višegrada "Odbranimo naše rijeke", zadovoljan je ovom odlukom, ali tvrdi da borba građana za čiste rijeke još nije završena. Tvrdi da građani žele da se uvjere u iskrene namjere da se ovi projekti zaustave.

"Naša borba traje već više od 12 godina. Mi smo se zalagali da se tu izgradi jedna ekološka zona, ali onda je, nažalost, politika umiješala svoje prste i morali smo odustati od toga. Sada smo odlučni u namjeri da spriječimo da se zagađuju naše rijeke", rekao je Furtula za "Nezavisne" i dodao da je protiv odluke o davanju koncesija većina stanovnika opštine. Tvrdi da postoji još jedan projekat, ali da je problem što se on u većem dijelu nalazi na području susjedne opštine, pa postoje birokratski problemi kako da se taj projekat zaustavi.

"Mi smo odlučni ako treba našim tijelima braniti da spriječimo da se u naše rijeke ugradi makar jedna cigla ili jedna lopata cementa i na taj način uništi prirodna sredina koju moramo sačuvati za naredne generacije", rekao je Furtula za "Nezavisne".

Anes Podić iz Nevladine organizacije "Eko-akcija", rekao je da su se i oni pridružili Višegrađanima u ovoj akciji jer se principijelno zalažu da se zaustavi izgradnja ovih centrala. On tvrdi da studije pokazuju da je korist od njihove izgradnje mala, a pravi se ogromna ekološka šteta. Prema njegovim riječima, ne stvaraju se nova radna mjesta, a građani kroz račune za struju plaćaju naknade za izgradnju ovih objekata.

"Prošle godine proizvedeno je samo 3,1 odsto struje iz malih hidrocentrala. Umjesto toga treba forsirati izgradnju vjetroelektrana koje ne zagađuju okolinu, a od njih je puno veća korist", rekao je Podić za "Nezavisne" i dodao da je samo jedna vjetroelektrana, koja je izgrađena prošle godine, proizvela struje koliko i 57 mini-hidroelektrana.

Juče smo pokušali da kontaktiramo i načelnika Višegrada Mladena Đurevića, ali nismo uspjeli doći do njegove izjave. U ranijim protestima je, prema pisanju lokalnih medija, i on učestvovao na strani građana protiv izgradnje ovih centrala.

Tagovi: Vlada Republike Srpske, Anes Podić , male hidroelektrane kod Višegrada, rijeka Rzav, Dejan Furtula, Odbranimo naše rijeke
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE