GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada RS raskinula koncesije za MHE kod Višegrada

Vlada RS raskinula koncesije za MHE kod Višegrada
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 08:34
Autor: SEEbiz / Nezavisne novine
BANJA LUKA - Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici raskinula ugovore o koncesijama za izgradnju nekoliko malih hidrocentrala (MHE) na rijeci Rzav u opštini Višegrad.

Radi se o mini-hidroelektranama snage između 1,7 i tri megavata. Najslabija je "Rzav 5", čija je instalisana snaga prema projektnoj dokumentaciji 1,75 megavata, dok je "Rzav 3" snage tri megavata. Osim ove dvije, ugovor je raskinut i za gradnju "Rzava 1", "Rzava 2" i "Rzava 4". Svi projekti su koncesije dobili davne 2003. godine.

Dejan Furtula, predsjednik neformalne grupe građana iz Višegrada "Odbranimo naše rijeke", zadovoljan je ovom odlukom, ali tvrdi da borba građana za čiste rijeke još nije završena. Tvrdi da građani žele da se uvjere u iskrene namjere da se ovi projekti zaustave.

"Naša borba traje već više od 12 godina. Mi smo se zalagali da se tu izgradi jedna ekološka zona, ali onda je, nažalost, politika umiješala svoje prste i morali smo odustati od toga. Sada smo odlučni u namjeri da spriječimo da se zagađuju naše rijeke", rekao je Furtula za "Nezavisne" i dodao da je protiv odluke o davanju koncesija većina stanovnika opštine. Tvrdi da postoji još jedan projekat, ali da je problem što se on u većem dijelu nalazi na području susjedne opštine, pa postoje birokratski problemi kako da se taj projekat zaustavi.

"Mi smo odlučni ako treba našim tijelima braniti da spriječimo da se u naše rijeke ugradi makar jedna cigla ili jedna lopata cementa i na taj način uništi prirodna sredina koju moramo sačuvati za naredne generacije", rekao je Furtula za "Nezavisne".

Anes Podić iz Nevladine organizacije "Eko-akcija", rekao je da su se i oni pridružili Višegrađanima u ovoj akciji jer se principijelno zalažu da se zaustavi izgradnja ovih centrala. On tvrdi da studije pokazuju da je korist od njihove izgradnje mala, a pravi se ogromna ekološka šteta. Prema njegovim riječima, ne stvaraju se nova radna mjesta, a građani kroz račune za struju plaćaju naknade za izgradnju ovih objekata.

"Prošle godine proizvedeno je samo 3,1 odsto struje iz malih hidrocentrala. Umjesto toga treba forsirati izgradnju vjetroelektrana koje ne zagađuju okolinu, a od njih je puno veća korist", rekao je Podić za "Nezavisne" i dodao da je samo jedna vjetroelektrana, koja je izgrađena prošle godine, proizvela struje koliko i 57 mini-hidroelektrana.

Juče smo pokušali da kontaktiramo i načelnika Višegrada Mladena Đurevića, ali nismo uspjeli doći do njegove izjave. U ranijim protestima je, prema pisanju lokalnih medija, i on učestvovao na strani građana protiv izgradnje ovih centrala.

Tagovi: Vlada Republike Srpske, Anes Podić , male hidroelektrane kod Višegrada, rijeka Rzav, Dejan Furtula, Odbranimo naše rijeke
PROČITAJ I OVO
Reuters o Krku: Primjer za Mediteran u smislu tranzicije prema zelenoj i održivoj energiji
POHVALE
Reuters o Krku: Primjer za Mediteran u smislu tranzicije prema zelenoj i održivoj energiji
LONDON - Otok Krk krenuo je u smjeru energetske samodostatnosti koju namjerava ostvariti do kraja ovog desetljeća, piše Reuters i dodaje kako ekolozi smatraju da bi on trebao biti primjer za Mediteran u smislu tranzicije k zelenoj i održivoj energiji.
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
FUZIJSKA ELEKTRANA
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
SAN FRANCISCO - Zanimljiva međunarodna suradnja vrijedna nekoliko stotina milijuna dolara pokrenuta je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će kroz tri godine niknuti demo projekt fuzijske elektrane
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
VLADA
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u petak zaključkom predložila Glavnoj skupštini Ine da se zbog isteka mandata produži izbor Damira Vanđelića, Luke Burilovića i Damira Mikuljana za članove Nadzornog odbora, a donesen je i zaključak u vezi s Programom restrukturiranja Đuro Đaković Grupe.
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute jačanjem dolara nakon što je američki Fed najavio da će postrožiti monetarnu politiku prije no što najavljivao, što bi moglo zakočiti rast i naftnu potražnju.
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE