GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada prihvaća Čačićev model: Građani ugrade solare, država im oprosti PDV

Vlada prihvaća Čačićev model: Građani ugrade solare, država im oprosti PDV
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2022 / 11:10
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Rat u Ukrajini mogao bi, kako se čini, ubrzati ono o čemu se godinama govori, a to je poticanje građanstva da krene masovno u ugradnju solarnih sustava, piše u subotu Večernji list.

Naime, Vlada bi uskoro mogla početi snažno poticati upravo proizvodnju do 50 kilovata vlastite električne energije građana, a cijeli projekt koji bi taj postupak ugradnje solara trebao maksimalno pojednostaviti i učiniti isplativijim osmislio je i vladi predstavio Radimir Čačić, predsjednik Reformista.

Čačić je inače još 2012. godine kao prvi potpredsjednik vlade pripremio i zakon o tzv. građanskoj energiji koji je usvojen tek 2018. godine, što znači da zakonski temelj za provedbu projekta postoji.

Kako objašnjava Čačić, projekt se sastoji od prepoznavanja činjenice da svaki vlasnik obiteljske kuće ima određenu potrošnju električne energije, što znači da je za tu potrošnju već sagrađena i do njegova brojila dovedena električna mreža, a to znači da provedba projekta ne traži nikakvu državnu investiciju.

- Princip je vrlo jednostavan. Građanin koji želi solar zapravo sve napravi sam. Naruči projekt, plati ga, pozove ovlaštenog inženjera koji solar priključi i stavi brojilo, potpiše da je sve napravljeno kako treba i po standardnoj cijeni, i investitor s računom ide u poreznu upravu koja potom izvršava povrat PDV-a, što je stimulacija od 20 posto jer država neće uzeti investitorima PDV na njihovo ulaganje - objašnjava Čačić.

Tvrdi kako bi na taj način, kada bi svakom vlasniku omogućila da svojim novcem sagradi solarni sustav proizvodnje električne energije do razine vlastite potrošnje, država bez ikakvih ulaganja dobila desetke tisuća malih solarnih elektrana, dakle zelenu energiju. Te bi na najkvalitetniji način eliminirala potrebu uvoza. I to upravo u dnevnoj potrošnji.

Za takvu proizvodnju zelene energije, dodaje, država ne treba formirati nikakve fondove za subvencioniranje, nikakve odbore, komisije i natječaje s “najbržim prstom”, što užasava i odbija većinu građana. Jedino što država prema ovom prijedlogu treba učiniti, kaže Čačić, to je da građanima, nakon što svojim novcem sagrade postrojenje i te radova službeno ovjeri HEP-ov inženjer, Porezna uprava isplati povrat PDV-a.

Tagovi: solarna energija, solarni sustavi, Radimir Čačić, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
ZABRANE
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
BRUXELLES - EU će zabraniti održavanje i osiguranje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po cijeni višoj od limita, objavljeno je danas u Službenom glasniku EU.
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
TVRDNJE
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
ZAGREB - Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.
Cijene nafte prekoračile 94 dolara, trgovci očekuju smanjenu opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prekoračile 94 dolara, trgovci očekuju smanjenu opskrbu
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 94 dolara, poduprte odlukom vodećih proizvođača o smanjenju opskrbe i očekivanjima embarga EU-a na rusku naftu.
Norveška očekuje rekordan prihod od nafte i plina u 2023.
OČEKIVANJA
Norveška očekuje rekordan prihod od nafte i plina u 2023.
OSLO - Norveška vlada u sljedećoj godini očekuje rekordne prihode od prodaje nafte i plina, gotovo za petinu više nego u ovoj godini i pet puta više nego u 2021., zahvaljujući procijenjenoj većoj proizvodnji i skoku cijena.
Kovačević: Plenković je sugerirao da se potpiše memorandum
ISKAZ
Kovačević: Plenković je sugerirao da se potpiše memorandum
ZAGREB - Bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević izjavio je u četvrtak na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem u Saboru da je na sastanku u Vladi premijer Andrej Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE