GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju

Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 19:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u srijedu donijela odluku kojom se Ini dodjeljuje 40-godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u katastarskoj općini Kostrena Barbara.

Riječ je o koncesiji važnoj za modernizaciju i rekonstrukciju Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, a ukupna površina pomorskog dobra koje se daje u koncesiju je 124.544 četvorna metra.

Stalni dio naknade za koncesiju iznosi dvije kune po četvornom metru zauzetog pomorskog dobra, odnosno 249.088 kuna na godinu, a promjenjivi dio naknade je 2 posto od ukupnog godišnjeg prihoda, što, prema Studiji gospodarske opravdanosti, za vrijeme trajanja koncesije iznosi oko 23,2 milijuna kuna.

Kako stoji u odluci, koncesionar je dužan je u pomorsko dobro koje se daje u koncesiju uložiti ukupno 245,8 milijuna kuna kao investicijsko ulaganje, u skladu sa Studijom gospodarske opravdanosti iz veljače 2021. Planira se i zapošljavanje šest zaposlenika na puno radno vrijeme.

Koncesionar je dužan je u roku od 12 mjeseci od donošenja odluke dostaviti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pravomoćnu lokacijsku dozvolu, a ako to ne učini ugovor o koncesiji neće biti potpisan.

Uz to, koncesionar je ovlašten i dužan u roku ne dužem od 48 mjeseci od dana zaključenja ugovora o koncesiji dovršiti izgradnju i predati davatelju koncesije uporabnu dozvolu.

Na temelju prethodne Vladine obavijesti o namjeri davanja koncesije objavljene u svibnju 2020. bila je zaprimljena je također jedna, Inina ponuda, ali je ocijenjena neurednom pa je ta ponuda u listopadu lani odbijena, a postupak davanja koncesije poništen.

Vlada je 20. siječnja ove godine dala novu obavijest o namjeri davanja koncesije, a na otvaranju ponuda 23. veljače zaprimljena je ponovno jedna, Inina ponuda.

Ocijenjeno je da ta ponuda ispunjava sve uvjete i sadrži svu dokumentaciju, odgovara svim posebnim propisima i gospodarskom značaju pomorskog dobra koje se daje u koncesiju te da je prihvatljiva.

Izgradnja luke posebne namjene Urinj i izgradnja kolne površine na pomorskom dobru izvan lučkog područja sastavni su dio projekta rekonstrukcije Ina Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, izgradnje postrojenja za proizvodnju i preradu nafte, luke, skladište i transportni sustav za koks u toj rafineriji.

U ožujku je u toj rafineriji predstavljen projekt izgradnje Inina postrojenja za obradu teških ostataka, vrijedan oko četiri milijarde kuna.

Projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka, koji je u tijeku, uz novo postrojenje, podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost. Tim projektom poboljšat će se struktura proizvoda riječke rafinerije, povećati udjel profitabilnih bijelih proizvoda, a očekuje se da će proizvodnja pokriti sve potrebe tržišta i ukinuti uvoz.

Tagovi: kompanija Ina, Urinj, Rafinerija nafte Rijeka, industrijska luka Urinj, Kostrena Barbara
PROČITAJ I OVO
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
BEOGRAD - Neto dobit NIS-a za period januar-mart iznosi 1,5 milijardi dinara što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenog u prvom tromesečju 2020. godine kada je zabeležen gubitak od 1,1 milijarde dinara.
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
PROJEKTI
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
ZAGREB - Na današnjoj sjednici Uprave Ine prezentiran je status projekta Biorafinerija te planovi za naredno razdoblje. Također, otvorena je posebna internetska stranica u svrhu redovitog informiranja javnosti o napretku projekta.
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza

LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara budući da se stišao strah od poremećaja u opskrbi u SAD-u nakon hakerskog napada i prevagnula kriza u Indiji koja iz dana u dan bilježi naglo širenje zaraze covidom 19.

Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
OIE
Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
LONDON - Obnovljivi izvori električne energije globalno su u 2020. godini rasli najbržim tempom u proteklih 20 godina, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavljenom u utorak.
Ruski DarkSide odgovoran za hakiranje američkog cjevovoda
HAKERI
Ruski DarkSide odgovoran za hakiranje američkog cjevovoda
WASHINGTON - Zbog kibernetičkog napada na cjevovod kojim do istočnog dijela Sjedinjenih Država dolazi 45 posto goriva, američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje na pogođenom području kako bi omogućio povećani opseg transporta drugim cjevovodima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE