GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Federacije BiH ograničila marže za gorivo

Vlada Federacije BiH ograničila marže za gorivo
MARŽE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2020 / 15:05
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Federalna vlada dopunila je Odluku o mjerama neposredne kontrole dređenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je sada određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, čime je maksimalna veleprodajna marža ograničena na šest feninga po litru, a maloprodajna na 25 feninga po litru.

"Ovo je urađeno s ciljem blagovremenog intervenisanja na tržištu naftnih derivata u FBiH i sprječavanja špekulativnog i krajnje neodgovornog ponašanja svih učesnika u lancu snabdijevanja naftnim derivatima u periodu proglašenog stanja nesreće usljed pandemije koronavirusa", navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Dodaje se da će Vlada FBiH u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke obavijestiti Parlament FBiH o mjerama neposredne kontrole.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalna, kantonalna, gradska i opštinska tržišna inspekcija.

U obrazloženju odluke se navodi da je u proteklom periodu došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, ali i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata.

"Međutim, bez obzira na drastična smanjenja rafinerijskih, a i veleprodajnih cijena na tržištu Federacije BiH, to nije rezultiralo odgovarajućim sniženjem maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama. Određeni broj benzinskih pumpi u ovom periodu (mart-april) prijavljivao je veoma visoke cijene i izuzetno visoku maržu, koja je dostizala i 0,50 KM/litar. Ovo se posebno odnosi na pojedine uvoznike/veletrgovce, koji imaju 87,84 posto učešća u ukupnom uvozu naftnih derivata u Federaciju BiH. Ove kompanije su ujedno i vlasnici 22 posto od ukupnog 689 benzinskih pumpi u Federaciji BiH", navodi se u saopštenju i dodaje:

"U pogledu maloprodajnih cijena uočeno je da one u kontinuitetu gotovo uvijek imaju najviše maloprodajne cijene na benzinskim pumpama i evidentna su određena pravila u ponašanju ovih subjekata u vezi s formiranjem i visinom cijena, te vremenskim podudaranjem izmijene cijena i dužine zadržavanja njihovog visokog nivoa".

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo trgovine da prati efekte propisane mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata.

"U slučaju izostanka očekivanih efekata neposredne kontrole, a zbog potrebe ekspeditivnog djelovanja Vlade Federacije BiH u proglašenom stanju nesreće, ovo ministarstvo je zaduženo da pripremi zakonom predviđeni model određivanja najvišeg nivoa maloprodajnih", zaključuju u Vladi FBiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je Vlada danas donijela odluku kojom je propisala maksimalne dopuštene marže u trgovini naftnim derivatima, a što u konačnici znači smanjenje cijena nafte u FBiH.

"Zato smo danas na sjednici Vlade propisali da je maksimalna marža za maloprodaju 0,25 KM po litri. Time je faktički naređeno smanjenje cijena nafte, odnosno njihovo usklađivanje sa stanjem na svjetskom tržištu. Istovremeno, imajući u vidu da pojedine naftne firme kontrolišu u velikoj mjeri i maloprodaju i veleprodaju, propisali smo i maksimalnu maržu za veleprodaju u iznosu 0,06 KM. To će spriječiti da prodavci preko veleprodaje nadoknade ono što «izgube» na maloprodaji", kazao je Novalić.

Tagovi: Vlada Federacije BiH, marže za gorivo, Fadil Novalić, naftni derivati
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE