GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Visoke cijene energije ugrožavaju više od 90% srednjih poduzeća u Njemačkoj

Visoke cijene energije ugrožavaju više od 90% srednjih poduzeća u Njemačkoj
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 16:04
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Više od 90 posto srednjih poduzeća u Njemačkoj smatra rast cijena energije i sirovina velikom ili čak egzistencijalnom prijetnjom, pokazalo je u srijedu istraživanje udruženja BDI.

Industrija najvećeg europskog gospodarstva desetljećima je profitirala od jeftinog ruskog plina, koji joj je, uz skromni rast plaća, jamčio konkurentnost.

Smanjene isporuke iz Rusije izazvale su krizu, prisilivši dobavljače energije da plin kupuju po visokim tržišnim cijenama. Kompanije potom prenose više troškove na potrošače.

Više od trećine srednjih poduzeća u Njemačkoj ističe da rast cijena energije dovodi u pitanje njihov opstanak, pokazalo je istraživanje provedeno od sredine kolovoza do početka rujna. U istraživanju provedenom u veljači njihov je udio iznosio 23 posto.

Nekih 58 posto od ukupno 583 anketirana poduzeća smatra snažan skok troškova velikim izazovom, a gotovo četvrtina razmatra mogućnost preseljenja dijela poslovanja ili se već odlučila na taj potez.

Njih 10 posto ograničilo je ili prekinulo proizvodnju zbog ogromnog poskupljenja energije.

Bavarska udruga vbw objavila je u srijedu da se njezin indeks cijena energije više nego udvostručio u 12-mjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem.

"Za sve više poduzeća cijene energije postaju egzistencijalni problem", rekao je šef vbw-a Bertram Brossardt.

Vlada je u nedjelju najavila paket mjera pomoći vrijedan 65 milijardi eura kako bi građanima i tvrtkama ublažila teret visokih cijena, ali čelnik BDI-a Siegfried Russwurm rekao je da to nije dovoljno, pozivajući vladu da sufinancira naknade za prijenos električne energije.

"Političari moraju odmah poduzeti mjere kako bi spriječili val stečajeva i nove ekonomske i društvene potrese", rekao je Russwurm.

Tagovi: visoke cijene en ergije, električna energija
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE