GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vermillion pustio u rad plinsku stanicu Cerić

Vermillion pustio u rad plinsku stanicu Cerić
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 20:26
Autor: SEEbiz
VUKOVAR - Plinska stanica Cerić u vukovarsko-srijemskoj općini Stari Jankovci investitora kanadske tvrtke Vermilion u srijedu je puštena u rad, a u njoj bi se nakon priključenja istražnog polja Berak trebalo proizvoditi od 400 do 500 tisuća prostornih metara plina na dan. To je čak 25 posto domaće proizvodnje plina.

- Ovo postrojenje vrlo je važno i zasigurno će poboljšati energetsku sigurnost Hrvatske i smanjiti ovisnost o uvozu plina, rekao je na otvaranju ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Kaže da je riječ o stranoj investiciji kakva dugo nije bila realizirana na području Hrvatske, a rezultat je kvalitetnih pregovora između Vermiliona i hrvatske države.

- Nastavit ćemo s razvojem projekata istraživanja plina, kako na kopnu tako i na moru. Istraživanja nastavlja i Vermilion, sukladno potpisanim ugovorima i to na istražnom prostoru Sava 7 kod Kutine. U sklopu zelene tranzicije razvijamo projekte istraživanja geotermalnog potencijala, što zahtjeva daljnji rad na energetskom zakonodavstvu i ubrzavanju administrativnih postupaka, čemu će ministarstvo biti posvećeno, poručio je Šušnjar.

Izvršni direktor regije centralne i istočne Europe tvrtke Vermilion Zagreb Exploration Jeff Davies poručio je kako je današnji dan vrlo značaj za Vermilion, ali i Hrvatsku, jer je riječ o međunarodnom ulaganju i činjenici da međunarodna tvrtka otvara pogon i zapošljava ljude na tako važnom projektu. Zahvalio je Plinacru i PPD-u na pomoći.

- Ova plinska stanica s dvije bušotine omogućuje znatno povećanje domaće proizvodnje plina, odnosno energije, i smatramo da je iznimno važno biti dio toga i pritom pripomoći zajednici u naseljima u kojima radimo, kazao je Jeff Davies, direktor tvrtke Vermilion Zagreb.

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan također je ocijenio kako je puštanje u rad plinske stanice Cerić vrlo značajno za Hrvatsku.

- Za nas je ovo značajan dan jer je riječ o eksploataciji ugljikovodika na temelju prvog ugovora o podjeli proizvodnje koji smo producirali s namjerom da udio države u cijelom procesu proizvodnje ugljikovodiku i u zaradi bude veći nego što je to na postojećim ugovorima, rekao je.

Napomenuo je da državi osim naknade za pridobivanje pripada niz administrativnih naknada i bonusa.

- Kada Vermilion povrati svoje ulaganje, ostatak dijeli s Republikom Hrvatskom, objasnio je Krpan.

Hrvatska prema njegovim riječima dnevno proizvodi dva milijuna prostornih metara plina, a puštanjem u rad plinske stanice Carić dobiva se dodatnih oko 200 do 250 tisuća prostornih metara plina. Isto tolike količine plina osigurat će polje u obližnjem Beraku.

- U konačnici možemo računati na novih 500 tisuća prostornih metara plina što je četvrtina hrvatske proizvodnje, što nije malo. Nadamo se da će princip koji je ovdje uspostavljen biti proširen i na blok u istražnom prostoru Vermiliona kraj Kutine, Savu 7, gdje su obavljena istražna bušenja koja su dala vrlo dobre rezultate", rekao je Krpan.

Poručio je i da Vlada nastavlja s razvojem projekata istraživanja plina, na kopnu, ali i na moru.

Tagovi: Vermillion, Cerić, plin, Krpan, Davies, plinacro, ppd
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE