GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki investitori od banaka traže strože klimatske ciljeve

Veliki investitori od banaka traže strože klimatske ciljeve
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 11:27
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Skupina investitora koja upravlja imovinom od 11 tisuća milijardi dolara pozvala je banke na postavljanje strožih ciljeva smanjenja ugljikovih emisija kod projekata za koje daju kredite, uoči sastanka svjetskih čelnika na kojem će tema biti ubrzanje napora u borbi protiv klimatskih promjena.

Institucionalna grupa investitora za klimatske promjene, u koju su između ostalih uključeni najveći svjetski ulagač u obveznice Pimco i najveći britanski upravitelj imovinom Legal & General Investment Management, želi da zajmodavci postrože svoje uvjete kako bi im plasmani bili ekološki prihvatljiviji.

Iako su brojne velike svjetske banke već objavile ambiciju postizanja nulte neto emisije stakleničkih plinova do 2050. godine, mnoge još nisu precizirale kako to planiraju postići i nastavljaju financirati projekte s velikim emisijama stakleničkih plinova, upozoravaju investitori.

"Previše banaka prilikom donošenja odluka o financiranju u obzir ne uzima klimatske štete i previše je novca uključeno u aktivnosti s visokim emisijama ugljikovih spojeva od kojih se očajnički moramo odmaknuti", rekla je Natasha Landell- Mills iz investicijske kompanije Sarasin & Partners.

I dok se u SAD-u priprema održavanje summita svjetskih čelnika o klimi 22. i 23. travnja, skupina ulagača od banaka traži ubrzanje napora kako bi se sredinom stoljeća ili ranije postigla nulta emisija ugljikovih spojeva.

Banke bi, smatraju ulagači, trebale osigurati da klimatski rizici budu relevantni za način i uvjete otplate kredita.

Brojne banke već su najavile planove s povećanim ulaganjem u zelenu energiju i druge aktivnosti koje pomažu pri prijelazu na gospodarstvo s niskom emisijom ugljika, ali grupa ulagača smatra da treba učiniti više od toga i da se smanjenje potrošnje ne bi smjelo nadoknaditi štetnim projektima.

Banke također trebaju postaviti "eksplicitne kriterije" u financiranju aktivnosti koje su suprotne ciljanom smjernicom nulte emisije u sektoru i industriji, smatraju ulagači.

Skupina 35 ulagača je priopćila da je pokrenula razgovore s 27 najvećih svjetskih banaka i da će s vremenom tu listu širiti.

Tagovi: klimatski ciljevi, Europska unija, Pimco, Legal & General Investment Management
PROČITAJ I OVO
Njemačka odobrava ugradnju cijevi za Sjeverni tok 2
ZELENO SVJETLO
Njemačka odobrava ugradnju cijevi za Sjeverni tok 2
BERLIN - Njemačka državna pomorska i hidrografska agencija (BHS) odobrila je ugradnju plinovoda za Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama, ali gradnja se može nastaviti tek krajem svibnja, objavilo je jučer njemačko regulatorno tijelo.
Otvaranje europske i američke ekonomije podiglo cijene nafte na 70 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Otvaranje europske i američke ekonomije podiglo cijene nafte na 70 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 70 dolara, ohrabrene očekivanjima rasta potražnje nakon ponovnog otvaranja europskog i američkog gospodarstva.
IEA: Za nulte stope emisije štetnih plinova potrebne radikalne promjene
PLINOVI
IEA: Za nulte stope emisije štetnih plinova potrebne radikalne promjene
PARIZ - Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak je priopćila da se šanse za postizanje neto nulte stope emisije štetnih plinova do sredine stoljeća smanjuju ukoliko svijet radikalno ne promijeni način na koji se energija proizvodi, koristi i transportira.
EUCF otvorila natječaj za energetsku održivost u gradovima i općinama
ENERGETSKA OBNOVA
EUCF otvorila natječaj za energetsku održivost u gradovima i općinama
ZAGREB - European City Facility inicijativa pozvala je gradove i općine koji imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da, najkasnije do 31. svibnja, apliciraju i ostvare novčanu pomoć.
Benzin pojeftinjuje, dizel poskupljuje
CIJENE GORIVA
Benzin pojeftinjuje, dizel poskupljuje

ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva na hrvatskim crpkama.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE