GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki interes za solarnu energiju u Crnoj Gori

Veliki interes za solarnu energiju u Crnoj Gori
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 08:17
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - U Crnoj Gori postoji veliki interes za izgradnju malih solarnih elektrana na terenu. Do danas je samo jedan pušten u rad, ali zato gotovo stotinjak investitora još uvijek čeka dozvolu.

Slike sa nekih drugih meridijana nedavno i na Čevu kod Cetinja. Ovo je prva mala solarna elektrana u Crnoj Gori izgrađena na kopnu, snage skoro 4,5 MW. Riječ je o pionirskom pothvatu crnogorske tvrtke Čevo Solar.

Postavljeno je preko 8100 panela na površini veličine desetak nogometnih igrališta. Investicija vrijedna oko 4 milijuna eura donosit će godišnji prihod od oko pola milijuna eura.

Izvršni direktor "Čevo Solara" Dragoslav Damjanović rekao je da se energija koju proizvode trenutno prodaje na tržištu, a za njih partnerska tvrtka trguje u smjerovima gdje je najpovoljnije i gdje joj u tom trenutku odgovara.

Podivljale cijene struje na burzi posljednjih godina, ali i činjenica da lokacije za male solarne elektrane do 5 MW odobravaju općine, pokrenule su opću utrku za, čini se, lakim novcem.

"Ne mogu reći da je to zlatnik, ali čim smo ušli vjerovali smo u ovaj projekt. Nastavit ćemo razvijati slične projekte pored ovog", rekao je Damjanović.

Trenutačno bi njihovim putem krenulo blizu stotinjak investitora. No, već sada je jasno da za mnoge neće biti mjesta na distribucijskoj mreži.

Milica Vujošević iz Službe za obnovljive izvore CEDIS-a kazala je da je postojeća distribucijska mreža predviđena i izgrađena da daje snagu krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima, a ne u dijelu novih izvora energije i novih proizvođača i nesrazmjerno velikog interesa.

Da bi svi bili priključeni na distribucijsku mrežu, prvo je potrebno uložiti do 15 milijuna eura u novu infrastrukturu, a trenutna situacija, jasni su u CEDIS-u, ostavlja malo prostora za nove projekte.

"Imamo slobodnog prostora na mreži, da tako kažem, u dijelu priključka novih elektrana u dijelu Boke kotorske, oko Budeva, Bara i Žabljaka", rekao je Vujošević.

U Čevo Solaru su bili najbrži, pa sada polako ubiru plodove svoje vizije.

Posebno hvala Glavnom gradu Cetinju koji je imao osjećaj da shvati značaj i veličinu ovog projekta i interes za njih, a to je da elektrana zapošljava 7 radnika, od kojih su četiri sa ovih prostora“, rekao je Damjanović. .

Damjanović kaže da ih sunce nije ogrijalo kada su u startu morali osigurati povoljan kredit od države i Investiciono-razvojnog fonda za projekt, zbog čega su svoje mjesto pod suncem tražili preko poslovnih banaka po višestruko većim kamatama. .

Tagovi: SOLARI, ENERGETIKA, OIE, INVESTICIJE
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE