GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki interes tvrtki za 266 milijuna za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnji

Veliki interes tvrtki za 266 milijuna za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnji
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 12:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Preko 400 sudionika sudjelovalo je na online radionici o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama.

„Ovako velik interes pokazuje da je tema iznimno zanimljiva privatnom sektoru koji radi sve veće zelene pomake jer tvrtke sve više ulažu u održivi rast, OIE, nove tehnologije i inovacije. Kao dokaz sve većega poslovnog interesa dovoljno je da se prisjetimo zadnja dva natječaja u kojima je odobreno dva puta više sredstava nego što je bilo predviđeno. Tako i sada očekujemo broj prijava koji će nadmašiti dostupna sredstva od 266 milijuna kuna“, istaknula je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

Ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Marko Markić, naglasio je kako je ovo tip poziva koji pokazuje smjer u kojem ministarstvo želi ići u budućem razdoblju jer objedinjuje produktivnost, konkurentnost i okolišnu svjesnost.

„U ovom pozivu smo odgovorili na neke probleme koje su korisnici imali prije pa će proces prijave biti olakšan. Kao prvo, poziv je privremenoga tipa, prijave kreću 16. studenog i traju do 25. siječnja, a prednost nemaju oni koji se prvi jave, već oni koji imaju najveće uštede. To pokazuje koliko je taj kriterij važan, stoga se dobro pripremite, napravite računicu i projekt pa se možete prijaviti i zadnji dan poziva. Posebno pazite na razmjer isplativosti i troška projekta jer je poziv prvenstveno namijenjen smanjenju potrošnje fosilnih goriva, a sve drugo su dobri nusprodukti. Još jedna preporuka je da ispišete kontrolne liste i kad svi odgovori u njima budu da, onda ih predajte“, pojasnio je Markić, dodavši kako se nada da će ministarstvo moći dodijeliti više sredstava nego što je predviđeno.

Nataša Kalember, voditeljica Odjela za EU projekte iz područja energetike u Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja detaljnije je prezentirala Poziv, uvjete prihvatljivosti projekata i prijavitelja te sam proces evaluacije prijava.

„Svrha poziva je poduprijeti provedbu mjera energetske učinkovitosti i/ili mjera za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u proizvodnim pogonima dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije od minimalno 20 posto u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera. Ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za dodjelu u okviru ovog Poziva iznosi 266 milijuna kuna, a namijenjen je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima koja su registrirana za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije koja uključuje sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti u skladu s nacionalnom klasifikacijom djelatnosti, osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 200 tisuća kuna, a najviši 20 milijuna kuna“, pojasnila je Kalember i još jednom naglasila da će glavni kriterij ocjenjivanja prijava biti energetske uštede pa projekti moraju biti kvalitetno i pažljivo pripremljeni.

U sklopu radionice zainteresirani poduzetnici su iz prve ruke dobili odgovore na sva pitanja i nedoumice koja su ih mučila u vezi Poziva kako bi njihove prijave bile što uspješnije. Poziv se provodi u okviru Prioritetne osi 4 'Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije', Specifičnog cilja 4b1 'Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama', Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Tagovi: Marija Šćulac Domac, energetska učinkovitost, energetska efikasnost, Nataša Kalember, Marko Markić
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy osigurao veliki ugovor za elektroenergetsku mrežu u Italiji
POSLOVI
Siemens Energy osigurao veliki ugovor za elektroenergetsku mrežu u Italiji
ESSEN - Siemens Energy osigurao je veliki ugovor za izgradnju četiri pretvarača za prijenos električne energije između talijanskog kopna i otoka Sicilije i Sardinije, objavila je u utorak tvrtka sa sjedištem u Münchenu.
Blagi rast cijena nafte, trgovina mirnija
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi rast cijena nafte, trgovina mirnija
LONDON - Utorak je donio smirivanje na svjetskim naftnim tržištima.
Plenković i Golob: LNG na Krku dobiva veliku ulogu
SLOVENIJA-HRVATSKA
Plenković i Golob: LNG na Krku dobiva veliku ulogu
LJUBLJANA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je na radnom sastanku sa slovenskim premijerom Robertom Golobom među ostalim razgovarao o proširenju LNG-ja na Krku.
Stern: Ugovori obavezuju OMV na kupnju ruskog plina
PLIN
Stern: Ugovori obavezuju OMV na kupnju ruskog plina
BEČ - OMV kupuje ruski plin zato što se ugovorom obavezao na kupnju, naglasio je izvršni direktor austrijskog energetskog diva Alfred Stern, napomenuvši i da zapadne sankcije Rusiji ne 'pokrivaju' taj energent.
Novak: Isporuke nafte iz Rusije u Indiju porasle su 22 puta
UZLET
Novak: Isporuke nafte iz Rusije u Indiju porasle su 22 puta
MOSKVA - Isporuke nafte iz Rusije u Indiju prošle su se godine povećale 22 puta, izjavio je danas zamjenik ruskog premijera Alexander Novak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE