GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velike banke smanjile financiranje proizvođača fosilnih goriva

Velike banke smanjile financiranje proizvođača fosilnih goriva
SMANJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Vodeće svjetske banke smanjile su financiranje proizvođača fosilnih goriva za devet posto u pandemijskoj 2020. godini, nakon trogodišnjeg razdoblja rasta, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu.

Prošle je godine 60 vodećih banaka osiguralo više od 750 milijardi dolara kompanijama koje proizvode fosilna goriva, njih ukupno 2.300, navode u izvješću Rainforest Action Network, Reclaim Finance, Oil Change International i druge nevladine organizacije.

U 2019. pribavili su im 824 milijarde dolara, utvrdile su organizacije, pojasnivši da iznosi uključuju kredite i jamstva za izdanje obveznica i dionica.

Najveće su iznose u prošloj godini proizvođačima fosilnih goriva osigurali američki JPMorgan Chase i Citi, ukupno 51,3 milijarde odnosno 48,39 milijardi dolara.

Među 60 najvećih banaka, talijanski UniCredit i Intesa SanPaolo našli su se na 35. odnosno 45. mjestu, s financijskom potporom proizvođačima fosilnih goriva u iznosu 8,64 milijarde odnosno 1,82 milijarde dolara.

Ruski Sberbank zauzeo je 47. mjesto s 1,15 milijardi dolara.

Glavni su razlog smanjenog financiranja proizvođača fosilnih goriva u 2020. godini rekordno niska ulaganja u sektoru, budući da je pandemija teško pogodila potražnju za gorivima, ističu autori izvješća.

Pariški sporazum o klimi potpisan je 2015. godine, a od 2016. do 2019. krediti su rasli između 4,4 i 5,5 posto godišnje, napominju.

Financiranje fosilnih goriva u 2020. pruža zanimljivu sliku, ističu, budući da je u prvoj polovini godine zabilježilo najveći skok u šestomjesečnom razdoblju od usvajanja Pariškog sporazuma o klimi jer su proizvođači koristili niske troškove zaduživanja i poticaje središnjih banaka.

U drugoj polovini godine kreditiranje je zabilježilo rekordni pad, utvrdili su autori izvješća.

“Unatoč značajnom padu od 2019. do 2020. godine ukupni trend u posljednjih pet godina definitivno ide u pogrešnom smjeru”, zaključak je izvješća.

“Moramo graditi svijet u kojem će i bez pandemije proizvodnja fosilnih goriva u sljedećem desetljeću iz godine u godinu padati jednako brzo kao i u 2020., ali ovaj puta kroz promišljeno upravljanje”, dodaje se.

Tempo bankarskog financiranja kompanija s velikim emisijama stakleničkih plinova sve je više u središtu pozornosti jer investitori traže više pojedinosti o planovima za upravljanje rizicima povezanim s klimom i mogućnostima u svojim financijskim portfeljima, objašnjava Reuters.

Tagovi: Rainforest Action Network, UniCredit, Intesa SanPaolo, Reclaim Finance, Oil Change International, JPMorgan, Citigroup, fosilna goriva
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale prema 68 dolara, u fokusu ponovo širenje zaraze u Indiji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 68 dolara, u fokusu ponovo širenje zaraze u Indiji
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara budući da trgovce zabrinjava kontinuirano naglo širenje zaraze covidom 19 u Indiji, koje je zasjenilo oštar pad zaliha sirove nafte u SAD-u.
HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
DOZVOLA
HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
LJUBLJANA - Holding slovenske elektrarne (HSE) će na rekultiviranom i zatvorenom dijelu odlagališta neopasnog otpada Prapretno kod Hrastnika izgraditi najveću solarnu elektranu u zemlji. Kamen temeljac postavit će se 3. srpnja, a elektrana će se u mrežu uključiti u studenom.
HEP grupa: 1,46 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti u 2020.
U PLUSU
HEP grupa: 1,46 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti u 2020.
ZAGREB - HEP grupa je u prošloj godini ostvarila konsolidiranu neto dobit od 1,46 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu prije više za 61,1 milijun kuna, pokazuju podatci iz revidiranog financijskog izvješća HEP grupe.
Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 70 dolara, potaknute ublažavanjem koronamjera u SAD-u i dijelovima Europe koje najavljuje snažniju potražnju za gorivom u ljetnoj sezoni.
Ina će ove godine donirati zdravstvenom sustavu 1,4 milijuna kuna
DONACIJE
Ina će ove godine donirati zdravstvenom sustavu 1,4 milijuna kuna
ZAGREB - Ina će ove godine zdravstvenim institucijama donirati 1,4 milijuna kuna, svjesna iznimnih okolnosti u kojima se zdravstveni sustav nalazi zbog pandemije koronavirusa, priopćeno je u srijedu iz domaće naftne kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE