GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

VDA: Njemačka industrija treba jeftiniju zelenu energiju

VDA: Njemačka industrija treba jeftiniju zelenu energiju
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2023 / 19:10
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka hitno treba više ugljično neutralne energije po prihvatljivim cijenama ako želi zadržati poziciju važnog industrijskog igrača u svijetu, ocijenila je predsjednica njemačke udruge automobilske industrije (VDA).

Subvencije za energiju koje su dosad ponuđene "nisu odgovarajuće ni primjenjive", istaknula je Hildegard Mueller, koja vodi udrugu od veljače 2020. godine.

"To nije dovoljno... Treba nam više energije i značajna pomoć gospodarstvu", rekla je Mueller u srijedu na godišnjoj konferenciji za tisak.

„Druge globalne regije nas prestižu”, upozorila je.

Njemačka je, prema izračunima Reutersa, od početka ruske invazije na Ukrajinu potrošila gotovo pola bilijuna dolara na hitne energetske mjere, uključujući paket od 100 milijardi eura pomoći kućanstvima i industriji s računima za potrošnju energije.

No, još je uvijek daleko od svojih ciljeva dugoročne zamjene ruskog plina ukapljenim prirodnim plinom (LNG) ili obnovljivom energijom, primjećuje Reuters.

Prosječni trošak električne energije po automobilu porastao je u Europi s 300 na 800 eura, a mogao bi skočiti i na 1.200 eura, rekla je Mueller, pozivajući se na podatke konzultantske tvrtke Berylls.

Usporedbe radi, u Sjedinjenim Državama porastao je sa 130 na 250 eura.

Američki zakon o smanjenju inflacije, koji nudi porezne olakšice građanima za kupnju „zelenih” proizvoda iz domaćih tvornica i onih u zemljama s kojima je Washington sklopio sporazum o slobodnoj trgovini, trebao bi Europi biti "poziv na uzbunu", rekla je Mueller.

"SAD je shvatio što mora napraviti", dodala je.

VDA je objavio i da očekuje da će globalno tržište osobnih automobila ove godine porasti za četiri posto, na 74 milijuna vozila, što je još uvijek za 8,5 posto manje nego u pretpandemijskom razdoblju.


Udruga očekuje da će u Njemačkoj ove godine biti proizvedeno oko 10,3 milijuna vozila, za punih 20 posto manje nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

Tagovi: ugljično neutralna energija, zelena energija, njemačka industrija
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE