GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskoro zamjena podmorskih kabela elektroenergetske mreže između Krka, Cresa i Lošinja

Uskoro zamjena podmorskih kabela elektroenergetske mreže između Krka, Cresa i Lošinja
INFRASTRUKTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 16:28
Autor: SEEbiz
PUNAT - U Puntu je predstavljen projekt Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) “Zamjena podmorskih kabela 110 kilovolti Krk-Cres-Lošinj”. U sklopu projekta se zbog dugoročne sigurnosti opskrbe električnom energijom zamjenjuju kabeli elektroenergetske mreže.

Riječ je o objedinjenom projektu “Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže” kojeg je HOPS započeo 2020. godine. Financira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) s nepovratnih 218,1 milijuna eura.

Projektom je planirano 11 aktivnosti od kojih se jedna, vrijedna 59,5 milijuna eura, odnosi na zamjenu podmorskih kabela koji povezuju otoke Krk, Cres, Lošinj te Brač, Hvar i Korčulu. Podijeljen je u dvije faze, a tijekom 2022. završena je prva faza, vrijedna 14 milijuna eura. Tada je zamijenjeno 12 kilometara postojećih podmorskih kabela kopno – Brač i kopno – Krk.

U drugoj fazi, koja se odnosi na zamjenu oko 30 kilometara kabela, vrijednoj 45,8 milijuna eura, zamijenjeni su kabeli Brač – Hvar i Hvar – Korčula, u tijeku su radovi na dionici Krk – Cres, a u predstojećim danima očekuje se završetak povezivanja Cresa i Lošinja. Duljina kabela na sjeveru između otoka Krka i Cresa je oko 7,5 kilometara, a na lokaciji Osor, koja povezuje Cres i Lošinj, oko kilometar. Završetak projekta se očekuje do kraja lipnja.

Postojeći podmorski kabel između otoka Krka i Cresa položen je 1973., a između otoka Cresa i Lošinja 1986. godine. Iz HOPS-a ističu da je podmorski kabel između Krka i Cresa bio izveden s izolacijom papir/ulje, a da će novi kabel biti izveden ekološki prihvatljivom tehnologijom, novim trožilnim kabelom s XLPE izolacijom, koji ima veću prijenosnu moć.

Predsjednik Uprave HOPS-a Igor Ivanković kazao je da će visokonaponska prijenosna mreža biti modernizirana za naredno srednjoročno razdoblje i biti spremna za prihvat novih količina obnovljivih izvora te tako u punom obimu slijediti zelenu tranziciju, što je cilj i Hrvatske i Europske unije.

Naglasio je kako HOPS ne bi mogao svoj investicijski plan ostvariti bez sredstva iz fondova EU, pri čemu je presudna pomoć Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Spomenuo je da je uz njihovu pomoć osigurano i 40 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa na energetskoj infrastrukturi i postrojenjima.

Tagovi: KRK, CRES, LOŠINJ, HOPS, kabeli
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE