GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNDP starteški važan partner u daljem razvoju srpske energetike

UNDP starteški važan partner u daljem razvoju srpske energetike
PARTNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 15:12
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa stalnom predstavnicom UNDP u Srbiji Fransin Pikap o saradnji dve institucije u oblasti energetike, a posebno energetske efikasnosti, digitalizaciji i daljem unapređenju rodne ravnopravnosti.

„Mnogo je važnih oblasti u kojima možemo da nastavimo dosadašnju uspešnu saradnju. Ministarstvo je pripremilo četiri nova zakona koji su osnova za sve što u energetskom i rudarskom sektoru hoćemo da unapredimo – naš cilj je zelena Srbija“, ističe Mihailović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona najavljuje formiranje uprave za energetsku efikasnost, kao i da će biti nastavljeno razvijanje obnovljivih izvora energije.

„Hoćemo i da borbu protiv energetskog siromaštva učinimo efikasnijom. Pored toga, vaša podrška nam je značajna i u daljem radu u rodnoj ravnopravnosti, ali i oblasti digitalizacije. Kao što smo uveli elektronske građevinske dozvole, tako želimo da digitalizujemo i ovu oblast i da uvedemo i e-energetiku i e-rudarstvo“, navela je ministarka.

Fransin Pikap je istakla da UNDP hoće da podrži Ministarstvo u efikasnoj primeni novih zakona i propisa važnih za dalji razvoj energetskog sektora.

„Kao što smo do sada uspešno radili i zajedno realizovali nekoliko važnih projekata, tako hoćemo da kroz svoje programe GCF (Green Climate Fund) i GEF (Global Environment Facility) podržimo Srbiju u energetskoj tranziciji, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti, ali i uvođenju rodne perspektive u planiranje i realizaciju javnih politika u domenu životne sredine, energetike i klimatskih promenna“, ukazala je Pikap.

Pikap je poručila da UNDP Ministarstvo i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost koje vodi Zorana Mihailović i Ministarstvo zaštite životne sredine, vidi kao ključne partnere u tome.

Tagovi: UNDP, srpska energetika, Zorana Mihajlović
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE