GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UN: Budućnost velikih hidroelektrana pod upitnikom

UN: Budućnost velikih hidroelektrana pod upitnikom
UPITNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2023 / 13:42
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Sedimentacija bi do sredine stoljeća mogla smanjiti skladišne kapacitete gotovo 50.000 velikih hidroelektrana diljem svijeta za četvrtinu i ugroziti opskrbu vodom i energijom, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih naroda.

Stručnjaci UN-a prikupili su podatke o više od 47.000 hidroelektrana u 150 zemalja i utvrdili da su njihovi kapaciteti već 16 posto manji no što su bili u početnoj fazi rada.

Do 2050. smanjit će se za 22,4 posto, na 4.655 milijardi kubika vode, izračunali su.

Najveći gubitak kapaciteta prijeti SAD-u, od gotovo 34 posto. Slijede Brazil koji bi mogao izgubiti 23 posto kapaciteta, te Indija i Kina s procijenjenim gubitkom od 26 odnosno 20 posto.

Pregrađivanje prirodnog toka rijeke izaziva taloženje mulja u akumulacijama, što može oštetiti turbine i prekinuti proizvodnju struje, objašnjava UN.

Prepreke slobodnom kretanju sedimenta mogu istodobno povećati rizik od poplava u uzvodnom dijelu riječnog toka i naškoditi nizvodnim staništima, naglašavaju.

Kritičari već dugo upozoravaju da su dugoročni društveni i ekološki troškovi golemih hidroelektrana daleko veći od njihove energetske iskoristivosti.

Svijet danas gradi puno manje hidroelektrana, samo pedesetak godišnje, naglasio je direktor Instituta UN-a za vodu, okoliš i zdravlje i jedan od autora studije, dodavši se tr Vladimir Smakhtin, u usporedbi s 1.000 godišnje sredinom prošlog stoljeća.

"Rekao bih da bismo trebali postaviti pitanje koje su alternative branama - uključujući i u proizvodnji električne energije - s obzirom na to da polako izlaze iz upotrebe", rekao je Smakhtin.

Kina i dalje pregrađuje velike rijeke budući da je hidroenergija ključni dio njezinih planova o smanjenju upotrebe fosilnih goriva i kontroli emisije stakleničkih plinova. No, projekti poput Tri klanca, najveće hidroelektrane na svijetu, štetni su za društvo i okoliš.

Brane na rijeci Mekong također su poremetile protok sedimenta u nizvodna područja, preobrazivši krajolik i ugrozivši egzistenciju milijuna poljoprivrednika, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Reutersa.

Tagovi: velike hidroelektrane, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
STABILNOST
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u četvrtak da će 900 milijuna eura HEP-u biti dovoljno za neometano poslovanje, da se cijena plina neće mijenjati od 1. travnja, a osvrnuo se i na medijske napade na njega, ustvrdivši da postoje određene interesne skupine kojima ne odgovara što rade on i Ministarstvo.
Cijene nafte blizu 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 79 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 79 dolara, poduprte snažnim padom zaliha u SAD-u i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana, koji su zasjenili tek blago smanjenu opskrbu iz Rusije.
Plenković: 900 milijuna eura za HEP
VLADA
Plenković: 900 milijuna eura za HEP
ZAGREB - Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade.
Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
PLIN
Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Turska spremna pomoći Mađarskoj u isporuci prirodnog plina kroz Transanatolijski plinovod (TANAP).
Gazprom očekuje da će uskoro dostići maksimalnu razinu opskrbe Kinom plinom
OČEKIVANJA
Gazprom očekuje da će uskoro dostići maksimalnu razinu opskrbe Kinom plinom
MOSKVA - Gazprom povećava isporuke plina Kini i očekuje da će uskoro dostići maksimalnu planiranu razinu kroz sibirski plinovod, izjavio je danas direktor upravnog odbora tvrtke Viktor Zubkov.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE