GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UN: Budućnost velikih hidroelektrana pod upitnikom

UN: Budućnost velikih hidroelektrana pod upitnikom
UPITNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2023 / 13:42
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Sedimentacija bi do sredine stoljeća mogla smanjiti skladišne kapacitete gotovo 50.000 velikih hidroelektrana diljem svijeta za četvrtinu i ugroziti opskrbu vodom i energijom, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih naroda.

Stručnjaci UN-a prikupili su podatke o više od 47.000 hidroelektrana u 150 zemalja i utvrdili da su njihovi kapaciteti već 16 posto manji no što su bili u početnoj fazi rada.

Do 2050. smanjit će se za 22,4 posto, na 4.655 milijardi kubika vode, izračunali su.

Najveći gubitak kapaciteta prijeti SAD-u, od gotovo 34 posto. Slijede Brazil koji bi mogao izgubiti 23 posto kapaciteta, te Indija i Kina s procijenjenim gubitkom od 26 odnosno 20 posto.

Pregrađivanje prirodnog toka rijeke izaziva taloženje mulja u akumulacijama, što može oštetiti turbine i prekinuti proizvodnju struje, objašnjava UN.

Prepreke slobodnom kretanju sedimenta mogu istodobno povećati rizik od poplava u uzvodnom dijelu riječnog toka i naškoditi nizvodnim staništima, naglašavaju.

Kritičari već dugo upozoravaju da su dugoročni društveni i ekološki troškovi golemih hidroelektrana daleko veći od njihove energetske iskoristivosti.

Svijet danas gradi puno manje hidroelektrana, samo pedesetak godišnje, naglasio je direktor Instituta UN-a za vodu, okoliš i zdravlje i jedan od autora studije, dodavši se tr Vladimir Smakhtin, u usporedbi s 1.000 godišnje sredinom prošlog stoljeća.

"Rekao bih da bismo trebali postaviti pitanje koje su alternative branama - uključujući i u proizvodnji električne energije - s obzirom na to da polako izlaze iz upotrebe", rekao je Smakhtin.

Kina i dalje pregrađuje velike rijeke budući da je hidroenergija ključni dio njezinih planova o smanjenju upotrebe fosilnih goriva i kontroli emisije stakleničkih plinova. No, projekti poput Tri klanca, najveće hidroelektrane na svijetu, štetni su za društvo i okoliš.

Brane na rijeci Mekong također su poremetile protok sedimenta u nizvodna područja, preobrazivši krajolik i ugrozivši egzistenciju milijuna poljoprivrednika, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Reutersa.

Tagovi: velike hidroelektrane, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
PROGNOZE
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
NEW YORK - BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 3 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 3 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 3 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za 'crnim zlatom', dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Slovenija: Od utorka poskupljuje benzin
GORIVO
Slovenija: Od utorka poskupljuje benzin
LJUBLJANA - Od utorka se očekuje poskupljenje benzina, dok će dizel pojeftiniti, piše portal Moje finance.
Nafta u tjednu pojeftinila, ali većina analitičara podiže ciljanu cijenu
GEOPOLITIKA I NAFTA
Nafta u tjednu pojeftinila, ali većina analitičara podiže ciljanu cijenu
ANALIZA - Unatoč iranskom napadu na Izrael i izraelskom napadu na Iran u petak, cijene nafte nisu dosegle ovogodišnje vrhunce.
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE