GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ulaganja u klimatske tehnologije u srednjoj i istočnoj Europi porasla su od 2013. čak 50 puta

Ulaganja u klimatske tehnologije u srednjoj i istočnoj Europi porasla su od 2013. čak 50 puta
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 10:39
Autor: SEEbiz
BEČ - Kao klasa imovine u nastajanju na globalnoj razini, klimatske tehnologije pokazuju snažan rast, ali srednja i istočna Europa (SIE) privukla je tek manje od jedan posto globalnih ulaganja. Novo izvješće PwC-a, u partnerstvu s Wolves Summitom, predstavlja revolucionarnu analizu statusa ulaganja u klimatske tehnologije u 27 zemalja diljem regije SIE.

Izvješće pokazuje da su ulaganja u klimatske tehnologije u SIE porasla s 10,6 milijuna dolara u 2013. godini na 398 milijuna dolara u 2020. godini, te na više od 502 milijuna dolara samo u prvoj polovici 2021. godine. Iako je u razdoblju od 2013. do prve polovice 2021. godine više od 1,76 milijardi dolara uloženo u klimatske tehnologije u SIE, u izvješću se navodi da su ulaganja više koncentrirana na određenim područjima i da postoje daljnje mogućnosti za rast i diverzifikaciju u regiji.

Dinamika ulaganja u klimatske tehnologije u SIE

Studija otkriva da ulaganja u klimatske tehnologije pokazuju stabilan rast s obzirom na to da je u razdoblju od 2013. do prve polovice 2021. godine uloženo više od 1,76 milijardi dolara. Ovaj rast je uglavnom rezultat većeg broja mega transakcija (transakcija u vrijednosti većoj od 100 milijuna dolara) u sektorima kao što su mobilnost, prijevoz i industrija, te proizvodnja i upravljanje resursima. Regija SIE kao cjelina doprinosi samo oko 3,73 % ukupnim globalnim emisijama stakleničkih plinova. Istodobno, udio regije u ukupnim globalnim ulaganjima u klimatske tehnologije iznosi samo 0,79 %. Budući da mnoge zemlje u SIE pokazuju pozitivan gospodarski rast, ključno je osigurati više financijskih sredstava kako bi se u regiji povećala uporaba dekarbonizacijske tehnologije.

Udio globalnih emisija i poduzetničkih ulaganja u klimatsku tehnologiju po sektorima

Usporedba klimatskih utjecaja s klimatskim investicijama u SIE

Ulaganja u klimatske tehnologije u srednjoj i istočnoj Europi više su koncentrirana u sektoru mobilnosti i prijevoza (59,8 %) te u startupovima sa sjedištem u Estoniji i Litvi (74,8%). Tallinn (Estonija), Vilnius (Litva) i Sveta Nedelja (Hrvatska) tri su najaktivnija središta ulaganja u klimatske tehnologije.

Izvješće također sadržava druge zanimljive informacije poput područja s najmanje ulaganja. Prije svega, u razdoblju između 2013. godine i prve polovice 2021. godine startupovi u SIE u sektoru prehrane, poljoprivrede i uporabe zemljišta prikupila su samo 2,26 % ukupnih sredstava, a ona u sektoru energetike samo 1,29 %. Unatoč tome što Poljska ima najveće gospodarstvo u regiji i strateško je središte za neke sektore, startupovi u Poljskoj prikupili su samo 4,65 % ukupnih sredstava za ulaganja u klimatske tehnologije u SIE.

„U srednjoj i istočnoj Europi, ciljevi održivosti postali su ujedno i sigurnosni ciljevi. Još smo motiviraniji da postignemo ciljeve postavljene Europskim zelenim planom: smanjenje emisije CO2 za najmanje 55 % do 2030. godine i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Obveze postizanja nulte stope neto emisija stakleničkih plinova te potreba za energetskom neovisnošću i sigurnošću neće se moći zadovoljiti na temelju uobičajenog poslovanja. Jedan od najuzbudljivijih načina kako ostvariti napredak je povećanje utjecaja rješenja koja nude klimatske tehnologije – i spajanje financijskih sredstava investitora s poduzetnicima na području klimatskih tehnologija,” rekla je Agnieszka Gajewska, Voditeljica usluga na području ESG-a u PwC SIE.

„Kako je i istraživanje pokazalo, po investicijama prednjačimo među zemljama jugoistočne Europe, s najzapaženijom hrvatskom investicijom u klimatske tehnologije upravo u Svetoj Nedelji. Međutim rezultati istraživanja također pokazuju da postoji još puno prostora za razvoj i ulaganje u klimatske tehnologije.” rekla je Amorella Horvat Topić, menadžerica za usluge na području ESG-a u PwC-u Hrvatska.

Net Zero Future50 startupovi u SIE

Osim detaljnog uvida u podatke o ulaganjima poduzetničkog kapitala, izvješće također sadrži popis 50 startupova na području klimatskih tehnologija sa sjedištem u SIE. Uz pomoć zajednice više od 8.000 društava u sklopu Wolves Summita i startupova te više od 3.700 investitora diljem Europe, PwC i Wolves Summit izdvojili su više od 170 startupova i pozvali ih da se prijave kako bi mogli biti uključeni u izvješće.
Zatim su stručnjaci PwC-a s područja ESG-a u Varšavi procijenili kandidate prema nizu pokazatelja u 3 kategorije (stupanj zrelosti, skalabilnost, utjecaj na klimu) i odabrali 50 startupova s područja klimatskih tehnologija za potrebe izvješća.

Dvanaest zemalja zastupljeno je u ovoj skupini od 50 startupova, a najzastupljenije zemlje su Poljska (14) i Estonija (13). Po sektorima, najzastupljeniji su bili prehrana, poljoprivreda i uporaba zemljišta (12), zatim energetika (10), urbanizam (9) te industrija, proizvodnja i upravljanje resursima (9).

Uzimajući u obzir prosječni startup profil, većina njih nalazi se u ranoj fazi svog razvoja. Samo 20 % startupova ima osigurano financiranje serije A/B. Preostalih 80 % se samofinancira ili se financira uz pomoć inicijalnog kapitala, odnosno bespovratnih sredstava. Zanimljivo je da 40 % startupova koji se nalaze na popisu Future50 nedovoljno poznaje potencijal svojih tehnologija u pogledu smanjenja emisija.

„Startupovi bi trebali razmotriti ranu primjenu metodologije procjene utjecaja koja bi podržala njihovu vrijednost na tržištu. Investitori sve češće očekuju da budu upoznati s utjecajem društava u svojim portfeljima na klimatske promjene i na ovo područje bi se trebalo obratiti više pažnje pri osiguravanju budućeg financiranja i podrške dionika,” rekao je José Miguel Salazar Hernández, menadžer u ESG središtu u PwC SIE.
Analiza novog izvješća sugerira da je ekosustav klimatskih tehnologija u SIE tek u ranoj fazi razvoja, osobito u usporedbi s razvijenijim središtima za klimatske tehnologije ili općenito s ostalim središtima za startupove. Nalazi upućuju na to da su trenutačno poduzetnički ulagači koji žele ulagati u rane faze razvoja i aktivno traže ulaganja u poduzeća prije pribavljanja inicijalnog kapitala, s inicijalnim kapitalom, ona na početku svog rasta i poduzeća u ranoj fazi prava kategorija investitora za cjelokupni ekosustav klimatskih tehnologija u SIE.

„Povijesno gledano, osnivačima u SIE nedostajale su mreže, financiranje i veze do kojih bi poduzetnici u zapadnoj Europi i SAD-u inače mogli lako doći. Sve više svjedočimo specijaliziranijim programima akceleratora i fondovima s društvenim učinkom koji su osmišljeni kako bi ubrzali sazrijevanje startupova za klimatske tehnologije u ovoj regiji. Jasno je da su najbolji dani za regiju srednje i istočne Europe tek pred nama," rekao je Michael Chaffe, izvršni direktor Wolves Summita.

Tagovi: Ulaganja u klimatske tehnologije, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
EPCG pod istragom zbog izbora revizora
ISTRAGA
EPCG pod istragom zbog izbora revizora
PODGORICA – Revizorska kuća HLB Mont Audit podnijela je krivičnu prijavu protiv Elektroprivrede (EPCG) Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog sumnji da je nezakonito izabran revizor BDO da obavi usluge revizije finansijskih izvještaja te državne energetske kompanije za prošlu godinu.
Shell u listopadu počinje preuzimati benzinske postaje MOL-a
AKVIZICVIJE
Shell u listopadu počinje preuzimati benzinske postaje MOL-a
LJUBLJANA - Kompanija Shell Adria trebala bi u listopadu početi preuzimati 39 benzinskih postaja od mađarske energetske grupacije Mol, objavila je danas slovenska kompanija iz grupacije britanskog energetskog diva. Očekuje se da će benzinske postaje u konačnici ponuditi rješenja za održivu mobilnost, uključujući stanice za punjenje električnih vozila.
Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
PLANOVI
Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
TOKYO - Japanska svemirska agencija JAXA u suradnji s više istraživačkih grupa na Sveučilištu Kyoto, 2025. godine planira izvesti prvi bežični prijenos sunčeve energije iz svemira na Zemlju pomoću mikrovalova.
Cijene nafte kliznule prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara budući da su strahovanja od negativnog utjecaja viših kamatnih stopa na potražnju zasjenila načelni dogovor u SAD-u o podizanju limita državnog duga.
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
BAGERI
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je ugovor sa danskom kompanijom FLSmidth za kupovinu tehnološke licence za pet novih rotornih bagera. Licenca je vredna tri miliona evra.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE