GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina želi biti glavna ruta za transport ruskog plina u Europu

Ukrajina želi biti glavna ruta za transport ruskog plina u Europu
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2022 / 18:36
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Ukrajina iza kulisa nagovara zapadne saveznike da ruski plin u Europu stiže njezinim plinovodima, a ne ruskim Sjevernim tokom 1 kako bi osigurala veći utjecaj u sukobu s Rusijom, rekli su za Reuters dužnosnici za energetiku.

To bi, kako su rekli, prisililo Rusiju da transportira više plina u Europu plinovodima kroz Ukrajinu.

Moskva bi u tom slučaju morala plaćati više tranzitne naknade, što bi Ukrajini bi pomoglo u obrani, a Rusiju bi odvratilo od oštećenja plinovoda, rekli su prošlog tjedna zastupnicima u Kongresu i dužnosnicima administracije američkog predsjednika Joea Bidena u Washingtonu.

Predstavnici ukrajinskog operatera plinovoda i plinske kompanije Naftogaz proveli su tjedan dana u Washingtonu, nagovarajući dužnosnike i zastupnike u Kongresu da od Njemačke i drugih europskih saveznika ishode privolu za taj plan.

Rusiji smo važni radi trasporta plina u Europu, rekli su, "to moramo iskoristiti u našim raspravama s njima, a Europa može pomoći", rekla je Olga Bielkova, direktorica međunarodnih poslova operatera ukrajinskog sustava za tranzit plina u intervjuu u Washingtonu .

Dužnosnik Bijele kuće i njemačko ministarstvo gospodarstva odbili su komentirati te informacije. Njemačka je u srijedu rekla da će do kraja godine prestati uvoziti rusku naftu, "a onda je na redu plin", ali nije precizirala kada.

Berlin je zbog ruske invazije na Ukrajinu već zaustavio Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku. Projekt vrijedan 11 milijardi dolara završen je krajem prošle godine, ali nije započeo s radom.

Preusmjeravanje isporuka iz plinovoda Sjeverni tok 1 teško će "proći" u Njemačkoj i ostatku Europe, smatraju analitičari.

Takav potez "neće nimalo poboljšati sigurnost europske opskrbe", rekao je bivši posebni izaslanik američkog ministarstva vanjskih poslova David Goldwyn.

Christian Egenhofer iz Centra za europske političke studije sa sjedištem u Bruxellesu upozorio je pak da bi EU time prekršio ugovore o opskrbi koje je sklopio s Rusijom.

Rusija trenutno Njemačkoj Sjevernim tokom 1 isporučuje 55 milijardi prostornih metara prirodnog plina godišnje. Europi dostavlja još 40 milijardi prostornih metara preko Ukrajine i plaća Kijevu tranzitne naknade u dolarima.

Savjetnik ukrajinskog Naftogaza Daniel Vajdič rekao je da bi prebacivanje ruskih isporuka plina iz Sjevernog toka 1 kroz ukrajinski sustav "Kijevu osiguralo veći utjecaj na Moskvu i pokazalo bi Kremlju da Europa veže svoju sigurnost sa sigurnošću Ukrajine".

Ukrajinski dužnosnici predložili su da se 40 posto plina iz Sjevernog toka 1 odmah preusmjeri kroz ukrajinski plinovod, a ostatak do travnja iduće godine. To bi državama EU-a dalo vremena za stvaranje zaliha za zimu i za diversifikaciju nabave, dodali su.

Napomenuli su da i su tražili američku potporu za pristup opskrbi preko terminala za ukapljeni plin u Turskoj.

Ukrajina mora uskoro osigurati i plin za svoje potrebe, prije početka zimske sezone grijanja u listopadu, rekla je savjetnica predsjednika uprave Naftogaza Svitlana Zališčuk.

Tagovi: Ukrajina, RUSKI PLIN
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE